Suomen postimerkkijulkaisujen vuosi 2022 on takana.

Vuoden 2022 postimerkit julkaistiin neljässä erässä: 19.1., 27.4., 7.9. ja 9.11.

 

19.1. julkaistut postimerkit

Fazerin Sininen
Suunnittelija: Paula Salviander

Tämän herkullisen näköisen postimerkin kolmiulotteiselta vaikuttava ulkoasu on erikoislaatuinen; avatun suklaalevyn palaset näyttävät kurottautuvan postimerkin ulkopuolelle. Arvostetun tuotemerkin kotimaisuutta ilmentävä Fazerin Sininen  täytti vuonna 2022 sata vuotta – oiva aihe juhlamerkin julkaisuun!


Kaverijuttuja 
Suunnittelija: Leena Kisonen

Lontoossa asuvan kuvittajan Leena Kisosen raikas suunnittelutyyli ilahduttaa nyt postimerkeissä. Viidessä ystävänpäivämerkissä on nähtävissä niin ystävyyden, läheisyyden kuin keväänkin iloa.




Kivaa kevättä

Suunnittelija: Minna Lehväslaiho (s. 1967)

Naivistista tyyliä töissään usein edustava, moniakin postikortteja kuvittanut Minna Lehväslaiho on suunnitellut keväisen postimerkkiparin Kivaa kevättä. Merkkien ulkoasu noudattelee Lehväslaihon tuttua, iloista ja koloristista kuvitusjälkeä.

 


27.4. julkaistut postimerkit

Myyttejä (Europa-sarja)
Suunnittelija: Emmi-Riikka Vartiainen

Kalevalastakin tutut myyttiset hahmot Päivätär ja Kuutar ovat pääosassa rautalampilaisen Emmi-Riikka vartaisen suunnittelemissa näyttävissä postimerkeissä. Europa-sarjassa kaikki Euroopan pääpostit julkaisevat vuosittain omat postimerkkinsä yhteisen teeman ympärillä.



Pesäpallo 100 vuotta
Suunnittelija: Juuso Kemi

Tahko Pihkalan kehittämän, Suomen kansallispeliksikin kutsutun pesäpallon suosio on edelleen nähtävissä. Neljän ikimerkin sarjassa kuvataan pesäpallon pelihetkiä. Pienoisarkin pohjakuvassa näkyy vuosikymmenten takainen pelitilanne.



Onnentoivotuksia
Suunnittelija: Paula Salviander

Tammikuun 2022 Fazer-postimerkinkin suunnitellut Paula Salviander on myös Onnentoivotuksia -merkkisarjan luonnostelun ja toteutuksen takana. Postin, Grafian ja Kuvittajat ry:n julkaisemaan suunnittelukilpailuun tuli 570 ehdotusta, josta valittiin viiden postimerkin sarjaan Tuomas Ikosen Kakkukahvit, Anna Kesäniemen Kimppu sinulleJenni Tuomisen Jukka Pylvään Together, Noora Katon Kukkalähetys ja Nelli Ahosolan Lisää vain vesi.



Suomalaisia taideklassikoita II
Suunnittelija: Ilkka Kärkkäinen

Suomalaisia taideklassikoita -sarjan toinen osa esittelee jälleen kotimaisten klassikkomaalausten kärkeä. Kahdeksan postimerkin sarjaan valikoitui kahdeksan aihetta:  Tyko Sallisen PyykkäritHelene Schjerfbeckin TanssiaiskengätPekka Halosen Neiet niemien nenissäEllen Thesleffin LukuhetkiAkseli Gallen-Kallelan Poika ja varisElin Danielsonin Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa sekä Albert Edelfeltin kaksi teosta Pariisin Luxembourgin puistossa ja Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä.


7.9. julkaistut postimerkit

Muumit ABC
Suunnittelija: James Zambra

Tove Janssonin luomat Muumit ovat olleet aiheena jo useissa postimerkeissä vuosikymmenten aikana. Kuuden postimerkin  teemana ovat aakkoset ja lukeminen. Merkit ovat osana kampanjaa, jonka UNICEF, Suomalainen Kirjakauppa ja Moomin Characters käynnistivät luku- ja kirjoitustaidon hyväksi vuonna 2021.

Postimerkkien lisäksi kampanjaan kuuluvat mm. Arabian julkaisemat Muumi-aakkosmukit.

Keräilijä-blogissa on pian luettavissa artikkeli myös kaikista julkaistuista Muumi-aiheisista postimerkeistä.



Juhlavuosia näyttämöllä
Suunnittelija: Klaus Welp

Kahdeksan postimerkin kollaasi kahden kulttuuritoimijan juhlavuoden kunniaksi: vuonna 2022 Suomen Kansallisteatteri täytti 150 vuotta ja Kansallisbaletti 100 vuotta. Kuvateemat edustavat uudempaa näyttämötuotantoa. Yhden merkin aiheena on Kansallisteatterin jylhä, Onni Törnqvist-Tarjanteen vuonna 1902 suunnitelema kansallisromanttista tyyliä edustava rakennus.


Postin taidepalkinto
Suunnittelija: Kim Simonsson (s. 1974)

Posti myönsi vuoden 2022 taidepalkinnon ansaitusti figuratiivisista keramiikkatöistään tunnetulle Kim Simonssonille. Simonsson on saanut kansainvälistä tunnustusta, ja hänen poikkeava, mystinen tyylinsä, hakee maailmallakin vertaistaan. Erityisen vaikuttava, jopa hämmentävän realistinen sarja on vihreä ja samettipintainen Moss People,  jonka osia on mm. Kyösti Kakkosen laajassa kotimaisen designin kokoelmassa. Moss People -figuuri on nähtävissä ainakin Espoon Modernin Taiteen Museossa, jossa Kakkosen kokoelmaa esitellään nyt pysyvässä näyttelyssä (EMMA).


9.11. julkaistut postimerkit


Joulun postimerkit
Suunnittelija: Nina Kuu

Kuvittaja Nina kuun suunnittelemissa jouluisissa postimerkeissä pääosassa ovat piparkakut ja uudenvuoden ilotulitteet.



Talven Kajoa
Suunnittelija: Jukka Risikko

Vaikuttavista luontokuvista tunnettu Jukka Risikko on valokuvannut kahden talvisen postimerkin aiheet. Nimensä mukaisesti kuvissa lumoaa talven kajo.

Keräilijä-blogiin on lähiaikoina suunnitteilla artikkeli Risikon suunnittelemista postimerkeistä.

 


Kuvat: Posti
Teksti: Miikka Jaala

Linkkejä:

Vuoden 2023 postimerkkijulkaisut (linkki).

Vuoden 2021 postimerkkijulkaisut (linkki).

Vuoden 2020 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).

Vuoden 2019 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *