Arabian kahvikuppien keräilystä


Arabian astiastot ovat paitsi osa suomalaisten arkea vuosikymmenestä toiseen, myös keräilijöiden intohimon kohde. Erityisesti Arabian kannut ja kahvikupit ovat keräilijöiden suosiossa. Tässä kirjoituksessa keskityn pelkästään Arabian kahvikuppien keräilyyn. Siinäkin vain ennen vuotta 1932 valmistettuihin kuppeihin, syystä että olen kerännyt ja tutkinut ainoastaan vuosina 1874-1932 valmistettuja kahvikuppeja. Kahvikuppien valmistus oli pitkälti käsityötä vuoteen 1932 asti, jolloin aloitettiin tehtaan ja tuotannon nykyaikaistaminen ja automatisointi.

Jo Arabian perustamisesta lähtien ovat kahvikupit olleet yksi tärkeimmistä tuotteista Arabian tuotannossa. Tuoteluetteloista laskien oli Arabia valmistanut vuoteen 1932 mennessä lähes 170 eri mallista kahvikuppia. Koristeita puolestaan oli käytetty useita satoja erilaisia. Näinkin suppeasta aikarajauksesta huolimatta kerättävää pitäisi löytyä.

Arabian alkuvuosien kahvikuppien mallit ja koristeet oli saatu Ruotsista, Rörstrandin tehtaalta. Arabian oma taiteellinen linja alkoi muodostua, kun toimitusjohtaja Gustaf Herlitz palkkasi vuonna 1895 arkkitehti Jacob Ahrenbergin muotoilukonsultiksi ja vuotta myöhemmin Rörstrandilta koristemaalariksi Thure Öbergin. Kahvikuppikokoelman esinehistorian kannalta merkittävimpiä kuppeja on Arabian omien suunnittelijoiden suunnittelemat kupit. 1900-alku on kahvikuppikeräilijän kannalta mielenkiintoista aikaa. Ajan tavan mukaan kahvikuppimallien tarjonta oli suuri.

 

Ahkerimmat kupinkerääjät miehiä?

Yllättäen innokkaimmat tiedossa olevat keräilijät ovat miehiä. Kokemukseni mukaan miehet näyttävät olevan valmiita maksamaan harvinaisesta kupista suuriakin summia, kun naiset puolestaan tuntuvat olevan varovaisempia rahan käytössä.

Kahvikuppien keräilyssä verkostoituminen muiden keräilijöiden kesken on tärkeää. Yksittäinen keräilijä ei millään ehdi kiertää kaikkia antiikkikauppoja, kirpputoreja ja huutokauppoja. Oman kokoelmani kupeista suurin osa on saatu vaihtokaupassa muiden keräilijöiden kanssa. Esimerkiksi Facebookista löytyy ryhmiä kahvikuppien keräilijöille.

Yleensä kahvikuppikokoelmaan kerätään yksi kappale kaikkia Arabian tuotannossa olleita kuppeja. Näistä kokoelmista suurimmat koostuu useista tuhansista kahvikupeista. Kokoelman aiheen voi myös rajata tiettyihin kuppeihin. Suosittuja keräilykuppeja on puhalluskoristeiset kahvikupit, joissa koristelu on tehty maaliruiskulla sabluunaa apuna käyttäen. Ruusukoristeisille kupeille löytyy omat keräilijät jne.

Kuvien kahvikupit ovat kirjoittajan kokoelmasta.

Pääkuva:  Arabian kahvikuppeja vuosilta 1900-32. Vasemmalla IY-malli Sysmä koristeella, edessä keskellä YM-malli nimettömällä koristeella, jolla vain numerotunnus 955, takana oikealla DO-malli koristeella Sing-Fo.

Kuva ja teksti: Jarmo Sallinen

 

, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *