Intohimona uusi pää: Postimerkkivuosi 2019 osa 1: kevät


Keräsin postimerkkejä nuoruudessa ja aloitin harrastuksen uudestaan vuonna 2018, lähinnä Suomen ja Ahvenanmaan postimerkkien keräilyllä, mukaanlukien Muumipostimerkit (linkki). Keräilyyni on sittemmin tullut myös muuta, kuten aihekeräilyä (linkki) ja omakuvapostimerkkejä (linkki).

Vuosi 2019 oli ensimmäinen “täysi” postimerkkeilyn harrastusvuosi, jolloin uudet julkaisut keräsin julkaisuajankohtina. Niitä oli 6 kertaa, eli 23.1., 13.3., 8.5., 5.6., 11.9. ja 6.11. Lisäksi julkaistiin Postin plusmerkki 8.4. ja samaan aikaan Pilviä saaristossa-merkin uusintapainos.

Materiaalin laajuuden vuoksi esittelen ko. julkaisut kahdessa osassa. Tässä artikkelissa esittelen kevään 2019 julkaisut. Kesän ja syksyn 2019 julkaisut ovat täällä (Osa 2, linkki).

Blogin otsikkokuvassa näkyy 15 postimerkin ”Floraalista taidetta”-arkki.

Kuvaukset tuotteista on Postin tiedotteista, joiden käyttämiseen olen saanut luvan Postin viestinnästä

Tammikuun 23. 2019 juhlistettiin ystävänpäivää, pakkaspäivää ja äitiyspakkausta

Postimerkkivuosi 2019 käynnistyi ystävänpäiväpostimerkeillä, jotka taiteilija Matti Pikkujämsä on kuvittanut omaan persoonalliseen tyyliinsä. Jaettu ilo -postimerkkivihkossa kuvataan aikuisten välistä ystävyyttä eri tilanteissa. Pikkujämsä on maalannut merkkien värikkäät originaalikuvitukset paperille akryyliväreillä, tekstit on kirjoitettu käsin ja samoin hammastukset on tehty vapaalla kädellä. Jaettu ilo -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 1. Jaettu ilo – postimerkkivihko sekä ensipäivänkuori.

Tammikuun talvisissa postimerkissä esitellään valokuvilla perinteisiä suomalaisia pakkaspäivän iloja, pilkkimistä ja avantouintia. AD Paula Salvianderin  suunnittelemissa Pakkaspäivä-merkeissä isä ja tytär viettävät aurinkoista päivää jäällä pilkkimällä ja avantouimari pulahtaa hyytävän jäiseen avantoon. Pakkaspäivä julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 2. Pakkaspäivä-postimerkkiarkki, postimerkit sekä ensipäivänkuori.

Äitiyspakkaus on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio, joka on saanut mainetta ja tunnustusta myös maailmalla. Tammikuussa julkaistiin Dog Designin suunnittelema Äitiyspakkaus-pienoisarkki, jossa esitellään pakkauksen sisältöä ja itse vuodelaatikkoa. Vuosittain Kela jakaa tuleville äideille noin 40 000 uutta äitiyspakkausta, jonka sisältö vaihtuu vuosittain. Pakkausta on kehitetty viime vuosina asiakkaiden palautteen perusteella. Äitiyspakkaus-pienoisarkissa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 3. Äitiyspakkaus-postimerkkivihko sekä ensipäivänkuori.

Maaliskuun 13. 2019 teemoina olivat pääsiäinen, Japani, rautatieasema ja floraalinen taide

Pääsiäisen postimerkit suunnitteli tuhansista postikorttikuvituksistaan tuttu taiteilija Virpi Pekkala. Pääsiäisleikit-postimerkkien kuvitukset Pekkala on tehnyt tunnistettavaan tyyliinsä vesi- ja peiteväreillä sekä tussilla. Postimerkkien kuvituksissa pikkunoita keinuu pajunkissan oksalla ja pupu kuljettaa pääsiäismunia ja tipua kärryillä. Pääsiäisleikit julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 4. Pääsiäisleikit-postimerkkiarkki, postimerkit ja ensipäivänkuori.

Maaliskuun postimerkeissä esitellään myös japanilaisia kulttuurivaikutteita, joista on tullut Suomessakin osa arkea. Japanilaista sarjakuvaa mukailevaan manga-tyyliin tehdyissä merkeissä tyttö laulaa karaokea ja poika syö sushia. Sarjakuviin erikoistunut graafikko Reima Mäkinen on hakenut Kaikuja Japanista -merkkeihin räväkkyyttä ja iloisuutta sekä värityksellä että hahmojen kehon kielellä. Kaikuja Japanista julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista ulkomaan ikimerkkiä.

Kuva 5. Kaikuja Japanista-postimerkkiarkki, postimerkit ja ensipäivänkuori.

Helsingin rautatieasema vietti vuonna 2019 100-vuotisjuhliaan. Posti juhlisti maaliskuussa tätä yhtä Helsingin hienointa ja tunnetuinta rakennuksista omalla pienoisarkilla, jonka on suunnitellut monista aiemmista merkeistä tuttu graafikko Klaus Welp. Merkkejä varten Welp valokuvasi Eliel Saarisen suunnittelemaa monumentaalista rautatieasemaa useasta eri näkökulmasta. Helsingin rautatieasema 100 vuotta -pienoisarkissa on 4 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 6. Helsingin rautatieasema 100 vuotta-blokki sekä ensipäivänkuori.

Maaliskuussa julkaistiin Floraalista taidetta -postimerkit, joiden aiheet on saatu kukkakauppiaille suunnatun kukkasidontakilpailun kautta. Floristimestari Pirjo Kopin ja floristihortonomi Tiina Koskisen voittajatöitä esittelevissä postimerkeissä kukat ovat taipuneet näyttäviksi taideteoksiksi. Floraalista taidetta julkaistiin 15 merkin arkissa (ks. otsikkokuva), jossa on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 7. Floraalista taidetta-postimerkit sekä ensipäivänkuori.

8.4. Uusintajulkaisu Pilviä saaristossa-ulkomaan merkit sekä Postin plusmerkki

Kuva 8. Pilviä saaristossa -uusintajulkaisu, arkki sekä postimerkki.

Pilviä saaristossa-postimerkki julkaistiin alunperin vuonna 2017, osana Tyynen rauhallisesti-merkkisarjaa. Se valittiin myös kauneimmaksi postimerkiksi v. 2017 (linkki).  Uusintapainoksen syy lienee se, että merkki valittiin Nexofilin kilpailussa maailman parhaimmaksi vuosina 2013–2017 julkaistuksi postimerkiksi (linkki).

Plus-merkillä tavoitteena oli saada huolettomampaa ja nopeampaa lähettämistä. Se oli käytössä 8.4.2019 – 31.3.2023, jonka jälkeen sitä on voinut vielä käyttää normaalina postimerkkinä, arvoltaan 1,5 €.

Plus-merkillä varustetun kirjeen tai kortin saapuminen perille oli nähtävissä OmaPosti-sovelluksessa tai posti.fi/lahetystenseuranta. Lähetys luvattiin olevan perillä kahden arkipäivän kuluessa postittamisesta, mutta oli useita havaintoja siitä, että tämä ei toteutunut.

Plus-merkkiä oli mahdollista käyttää lisäpalveluna kaikkiin kotimaassa (ei Ahvenanmaalla) tavallisena kirjeenä lähetettäviin lähetyksiin. Plus-merkki ei sisältänyt postimaksua, vaan sitä käytettiin aina yhdessä postimerkin kanssa. Plus-merkkejä pystyi ostamaan yksittäin (vain Postin palvelupisteistä) sekä 4, 5, 12 ja 50 kappaleen pakkauksina.

Kuva 9. Postin plus-merkin tuotteita sekä itse hankkimani ensipäivänkuori.

Toukokuun 8. 2019 merkeissä nähtiin laulujoutsen sekä kukkia iloon

Vuosittain julkaistavien EUROPA-postimerkkien teemana olivat kansallislinnut. Graafikkolegenda Erik Bruun otti haasteen vastaan ja suunnitteli kaksi merkkiä Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta. EUROPA: Laulujoutsen julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Laulujoutsen on Bruunille Suomen kansallislintuna tärkeä symboli. – Joutsen on kunnioitusta herättävä eläin, lintupari elää pitkään yhdessä ja huolehtii hyvin poikasistaan. Tarkkailin aikanaan joutsenta ja muita vesilintuja paljon Inarinjärvellä ja tunnen suurta kunnioitusta niitä kohtaan. Erik Bruun on rajannut toiseen postimerkkiin joutsenen pään ja pitkän kaulan. – Toiseen merkkiin halusin kuvata, mihin laulujoutsen tarvitsee pitkää kaulaansa, kun se repii vahvalla nokallaan järven pohjasta ravinnokseen vesikasveja.

Kuva 10. Laulujoutsen EUROPA-sarjan postimerkkiarkki, postimerkit ja ensipäivänkuori.

Posti järjesti vuodenvaihteessa 2017-2018 Suomen Kalligrafiayhdistyksen jäsenille teemalla Kirje koskettaa -suunnittelukilpailun, viisi palkittua työtä julkaistiin postimerkkivihkossa, jonka graafisen viimeistelyn on tehnyt Paula Salviander. Postimerkkien kalligrafioista vastaavat Maarit Ali-Marttila-Olkkola Nokialta, Iiris Lyra Kemiöstä, Marja-Liisa Neuvonen Helsingistä sekä Taru Tarvainen Raumalta, jolta valittiin merkkeihin kaksi työtä.

Kuva 11. Kirje koskettaa-postimerkkivihko, yksi postimerkki sekä ensipäivänkuori.

– Sekä postimerkit että kirjaimien muotoilu kuvaavat hyvin aikaamme. Kalligrafisen postimerkin suunnittelussa haasteena on kirjainten pieni koko. Voittajamerkit ovat varmalla kädellä tehtyjä, selkeitä ja konstailemattomia. Toivon, että merkkien myötä kalligrafian tunnettuus lisääntyy, kertoo Kalligrafiayhdistyksen aiempi puheenjohtaja Teija Tiilimäki.

Kevään onnittelumerkit suunnitteli valokuvaaja ja korttitaiteilija Anna-Mari West. Hän on lavastanut studiossa Kerro kukkasin -postimerkkivihkon kuviin kauniita asetelmia erilaisilla rekvisiitoilla. Postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.

– Halusin kuvata aiheita, jotka sopivat monenlaisten onnittelukorttien ja kutsujen lähettämiseen. Kuvankäsittelyn avulla lisäsin kuviin vielä ripauksen kiiltokuvamaista vaikutelmaa, West kertoo.

Kuva 12. Kerro kukkasin-postimerkkivihko sekä ensipäivänkuori.

Vuoden 2019 kesän ja syksyn merkit: (linkki).

Muuta postimerkkeihin liittyvää tuotantoa

Huhtikuun 12.-14. pidettiin Tampereen Pirkkahallissa Supermessujen yhyeydessä TamCollect 2019-postimerkkimessut. Yhtenä vetonaulana pidettiin jääkiekkoilija Alexander Barkovista julkaistua omakuvapostimerkkiä. Sen painos oli vain 500 kappaletta ja se saikin runsaasti mediahuomiota (linkki, linkki2). Sitä myytiin 5 € hintaan, mutta ko. merkki myytiin huutokaupassa yli 600 € hintaan vähän aikaa messujen jälkeen. Sittemmin siitä toteutuneet myynnit ovat olleet alle 100 €.

Kuva 13. Barkov-omakuvapostimerkki Tamcollect 2019-postimerkkinäyttelystä. Vasemmalla postikortti sekä ylhäällä urheilukortti Barkovin nimikirjoituksella.

Kuvassa 13 näkyy myös postikortti TamCollect 2019-messuilta sekä Alexander Barkovin nimikirjoituksella varustettu jääkiekkokortti. Urheilukorttien keräilystä olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Kuvan 13 postimerkkiin on lyöty loistoleima 12.4.2019 Postin Tampereen Tullintorin myymälässä. Myymälä lakkautettiin vuoden 2020 alussa, osana lukuisien Postin omien myymälöiden lakkautusta. Myymälöitä jäi ainoastaan Helsinkiin, Jyväskylään ja Rovaniemelle. Tämän lisäksi on luonnollisesti edelleen ”täyden palvelun” kumppaniposteja mm. marketeissa ja R-kioskeilla sekä Postin pakettiautomaatteja.

Maksimipostikortteja

Maksimipostikorteissa kortin, leiman ja postimerkin aiheet pitäisivät olla mahdollisimman lähellä toisiaan. Niiden keräilystä olen kirjoittanut erilseen (linkki). Pääsiäisleikit-merkeistä sain maksimikortit molemmista, saman taiteilijan eli Virpi Pekkalan kuvituksin.

Kuva 14. Pääsiäisleikit-maksimipostikortit.

Helsingin rautatieasema 100 vuotta-aiheesta löytyy myös maksimikortit, seuraavassa kuvassa.

Kuva 15. Helsingin rautatieasema 100 vuotta maksimikortteja.

Linkkejä:

Vuoden 2023 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).

Vuoden 2021 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2020 postimerkkijulkaisut osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *