Vuoden 2020 postimerkkijulkaisut: Osa 1, kevät


Keräsin postimerkkejä nuoruudessa ja aloitin harrastuksen uudestaan vuonna 2018, lähinnä Suomen ja Ahvenanmaan postimerkkien keräilyllä. Vuosi 2020 oli toinen “täysi” postimerkkeilyn harrastusvuosi, jolloin uudet julkaisut keräsin julkaisuajankohtina. Niitä oli 6 kertaa, eli 22.1., 11.3., 6.5., 3.6., 2.9. ja 4.11.

Materiaalin laajuuden vuoksi esittelen ko. julkaisut kahdessa osassa. Tässä artikkelissa esittelen kevään 2020 julkaisut. Kesän ja syksyn 2020 julkaisut ovat täällä (Osa 2, linkki).

Huomioitavaa oli, että keväällä 2020 puhkesi maailmanlaajuinen koronapandemia, joka esti ensipäiväntilaisuudet Postilla suurimman osan vuodesta.

Blogin otsikkokuvassa näkyy kollaasi tuotteista liittyen Muumit-aiheiseen #MEIDÄNMERI / #OURSEA kampanjaan, Itämeren suojelemiseksi.

Kuvaukset tuotteista on Postin tiedotteista, joiden käyttämiseen olen saanut luvan Postin viestinnästä.

Julkaisut tammikuu 22., 2020

Tammikuussa julkaistujen Muumi-postimerkkien teemana oli Itämeren suojelu. Postimerkit ovat osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa (ks. otsikkokuva), jonka Moomin Characters toteuttaa yhteistyössä vesistöjen suojelussa kansainvälisesti ansioituneen John Nurmisen Säätiön kanssa. Merellä on tärkeä rooli Tove Janssonin luomissa Muumi-tarinoissa, jotka täyttävät ensi vuonna 75 vuotta. James Zambran suunnittelemassa #MEIDÄNMERI-postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Muumipostimerkkien keräilystäni olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Kuva 1. #MEIDÄNMERI-Muumipostimerkit, 6 merkin vihko ja ensipäivänkuori.

Mannerheimin lastensuojeluliiton 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistiin kaksi postimerkkiä, joiden taiteilijoina ovat toimineet lapset. Postimerkkien kuvitukset on valittu Järvenpään kuvataidekoulussa järjestetyn piirustuskilpailun töistä, joissa lapset kuvasivat omaa perhettään. Merkkeihin valitut piirrokset ovat tehneet kahdeksanvuotiaat Emma Aalto ja Pinja Haapola. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastasi Ilkka Kärkkäinen. Mannerheimin lastensuojeluliitto 100 vuotta on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 2. Mannerheimin lastensuojeluliitto 100 vuotta: postimerkit, 10 merkin arkki ja ensipäivänkuori.

Samuli Siirala suunnitteli iloisen värikkäät ystävänpäiväpostimerkit, joissa kuvataan ystävyyteen liittyviä yhteisiä hetkiä, riemuja ja muistoja vuosien varrelta. Siirala on tehnyt merkkien retrohenkisistä kuvituksista julistemaisia yksityiskohtia karsimalla. Ystävyyden värit -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 3. Ystävyyden värit 6 postimerkin vihko ja ensipäivänkuori.

Julkaisut maaliskuu 11., 2020

Värikkäiden pääsiäispostimerkkien kuvituksesta vastasi Matti Pikkujämsä, joka suunnitteli myös vuoden 2019 ystävänpäiväpostimerkit. Pikkujämsä kuvaa merkeissä omalla persoonallisella tyylillään perinteisiä pääsiäisaiheita tipuja, munia ja pajunkissoja. Tipitii on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 4. Tipitii: postimerkit keskellä, 10 merkin arkki vasemmalla ja ensipäivänkuori oikealla.

Oona Himasen suunnittelemat lintupostimerkit ovat samaan aikaan nostalgisia ja moderneja. Kevätlorulinnut -pienoisarkissa on 4 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 5. Kevätlorulinnut 4 postimerkin blokki sekä ensipäivänkuori.

Sydän on jo keskiajalta tuttu universaali rakkauden symboli. Klaus Welp suunnitteli aiheesta positiivisia tunteita ilmaisevan yksinkertaisen eleettömän postimerkin, jossa kaksi sydäntä sykkii rinnakkain. Postimerkin kaikki tekstit on kullattu. Kaksi sydäntä -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 6. Kaksi sydäntä: postimerkki keskellä, 10 merkin arkki vasemmalla ja ensipäivänkuori oikealla.

Huomioitavaa oli, että keväällä 2020 puhjenneen, maailmanlaajuisen koronapandemian takia maaliskuusta 2020 vuoden loppuun Posti peruutti kaikki postimerkkien ensipäivätilaisuudet Pääpostilla. Filatelian harrastajille puuttuvia ensipäivän erikoisleimauksia järjestettiin myöhemmin.

Julkaisut toukokuu 6., 2020

Klaus Haapaniemi on suunnitellut postimerkit, jotka sijoittuvat lumottuun metsään. Postimerkkeihin valitut mystiset hahmot ovat jäätynyt mustikanvarpu sekä helmipöllö, jolla on perhosen siivet. Lumottu metsä pienoisarkissa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 7. Lumottu metsä, keskellä 2 merkin arkki, vasemmalla 10 merkin ja oikealla ensipäivänkuori.

Suomen lippua kuvaava postimerkki syntyi suunnittelukilpailun kautta. Kilpailun voittanut Ville Tietäväinen suunnitteli lipun, jonka lähtökohtana on suomalainen kansallismaisema. Merkissä Suomen lipun puolikas kuvio heijastuu tyynen järven pinnasta ja muodostaa samalla siniristin. Sinisyyttä heijastaen -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 8. Sinisyyttä heijastaen: postimerkki keskellä, 10 merkin arkki vasemmalla ja ensipäivänkuori oikealla.

Vuosittain julkaistavien EUROPA-postimerkkien teemana on vuonna 2020 postireitit. Posti valitsi postimerkin kuva-aiheeksi joulupukin, joka kulkee omia ilmareittejään porojen vetämässä reessä kaikkiin maailman kolkkiin revontulten valossa. Klaus Welpin suunnittelemassa EUROPA: Postireitit -postimerkkiarkissa on 10 ulkomaan ikimerkkiä.

Kuva 9. EUROPA: Postireitit: postimerkki keskellä, 10 merkin arkki vasemmalla ja ensipäivänkuori oikealla.

Vuoden 2020 kesän ja syksyn merkit: (linkki).

Muuta postimerkkeihin liittyvää

Maksimipostikortit

Kevään 2020 postimerkeistä olen onnistunut hankkimaan maksimipostikortit Kevätlorulinnut-merkeistä. Maksimipostimerkkien keräilystäni olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Kuva 10. Kevätlorulinnut maksimipostikortit.

Linkkejä

Vuoden 2023 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).

Vuoden 2021 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2019 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *