Intohimona uusi pää: Postimerkkivuosi 2019 osa 2: kesä ja syksy


Vuonna 2019 postimerkkien julkaisupäiviä oli 6 kertaa, eli 23.1., 13.3., 8.5., 5.6., 11.9. ja 6.11. Lisäksi julkaistiin Postin plusmerkki 8.4. ja samaan aikaan Pilviä saaristossa-merkin uusintapainos.

Materiaalin laajuuden vuoksi esittelen ko. julkaisut kahdessa osassa. Tässä artikkelissa esittelen kesän ja syksyn 2019 julkaisut. Kevään 2019 julkaisut ovat täällä (linkki).

Kuvaukset tuotteista on Postin tiedotteista, joiden käyttämiseen olen saanut luvan Postin viestinnästä.

Julkaisupäivä 5.6.2019

Uusien muumipostimerkkien värimaailma on poimittu Muumi-kirjoista. Merkkien graafisesta suunnittelusta vastaa aiheen hyvin tunteva James Zambra, joka kuuluu itse Tove Janssonin sukuun. Muumit: neuvoja hyvään elämään -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä, joista kussakin esitellään yksi Muumi-tarinoista tuttu teema: seikkailu, rohkeus, lohtu, vapaus, avoimuus ja ystävyys. Muumipostimerkkien keräilystä olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Kuva 1. Muumit – neuvoja hyvään elämään-postimerkkivihko sekä ensipäivänkuori.

Stiina Hovi suunnitteli toisen osan suosittuun postimerkkisarjaan, jossa esitellään Suomen luontotunnuksia. Viidessä postimerkissä kasvikuntaa edustaa rauduskoivu, kivilajeja graniitti sekä eläinkuntaa suomenhevonen, ahven ja paatsamansiipi. Suomen luontotunnukset II on sadan merkin rullapostimerkki, jossa on viisi erilaista kotimaan ikimerkkiä. Paatsamasinisiipi-merkki valittiin vuoden 2019 kauneimmaksi (linkki).

Kuva 2. Suomen luontotunnukset II-rullapostimerkit sekä ensipäivänkuori.

Timo Mänttärin suunnittelema kansallisia kaupunkipuistoja esittelevä postimerkkisarja täydentyi kolmella uudella postimerkillä, jotka esittelevät puistonäkymiä Forssassa, Heinolassa ja Kuopiossa. Päättyvään postimerkkisarjaan koottiin Suomen kaikki yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, jotka säilyttävät kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Kaupunkipuistoja III on 15 merkin arkki, jossa on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Olen kirjoittanut aiheesta erikseen (linkki).

Kuva 3. Kaupunkipuistoja-postimerkit ja ensipäivänkuori.

Julkaisupäivä 11.9.2019

Tamperelainen valokuvaaja Suvi Roiko on ottanut Metsäretki-postimerkkeihin nostalgiset kuvat, joissa lapset ovat metsässä koirien kanssa. Roiko haluaa tuoda maalauksellisilla muotokuvillaan esille lasten ja eläinten sekä laajemmin ihmisen ja luonnon välisiä suhteita. Toisessa merkissä metsästystorveen puhaltava poika istuu varpujen päällä seitsemän koiranpennun kanssa ja toisessa tyttö nukkuu kannolla koiranpennun kanssa. Merkkien kuvat on otettu Vesilahdessa Krääkkiön kylässä. Metsäretki julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Rinnakkaisena tuotemuotona myynnissä oli myös kahden merkin arkki, jossa on molemmat Metsäretki-postimerkit.

Kuva 4. Metsäretki-postimerkkiarkit sekä ensipäivänkuori.

Uusi postimerkkitaiteilija Oona Himanen, on suunnitellut suruadressiin soveltuvan harmonisen ja arvokkaan postimerkin Kallasta. Himanen haluaa ilmaista merkillä surun lisäksi myös välittämistä, empatiaa ja muistamista. Kalla julkaistiin 10 merkin arkissa.

Kuva 5. Kalla-postimerkkiarkki, postimerkki sekä ensipäivänkuori.

Posti Oy on myönsi vuoden 2019 postimerkkitaidetta edistävän palkinnon vaatesuunnittelija Mert Otsamolle. Mert Otsamo on tullut vaatesuunnittelijana tunnetuksi omaperäisestä tyylistään ja veistoksellisista iltapuvuistaan. Mert Otsamo on suunnitellut asuja ja koruja useille julkisuuden henkilöille mm. Linnan juhliin, gaaloihin ja esiintymislavoille. Postin taidepalkinto 2019 -postimerkkien graafisesta suunnittelusta vastasi AD Paula Salviander. Postimerkit julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 6. Postin taidepalkinto-arkki, postimerkit sekä ensipäivänkuori.

Kirjailija Kalle Päätalon syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi julkaistiin Ari Lakaniemen ja Susanna Rummun suunnittelema postimerkki, jonka lähtökohtana on Iijoen maisema Taivalkoskelta. Merkin kuvassa näkyy myös punertavan hirsitalon nurkkaa, joka kuvaa Kalle Päätalon kotitaloa Kallioniemeä. Virtaavaan veteen on taitettu ensimmäisen Iijoki-kirjan tekstiä. Merkin Kalle Päätalo -tekstin kirjasintyyppi on samantapaista kuin kirjojen kansissa. Postimerkkiarkin yläreunassa on myös kirjailijan mustavalkoinen valokuva. Kotimaan ikimerkki Kalle Päätalo 100 vuotta julkaistiin 10 merkin arkissa.

Kuva 7. Kalle Päätalo postimerkkiarkki, merkki sekä ensipäivänkuori.

6.11.2019 Joulu- ja talvipostimerkit

Posti julkaisi keskiviikkona 6. marraskuuta Virpi Pekkalan suunnittelemat joulupostimerkit, joiden hyväntuuliset tonttuhahmot ovat tuttuja useimmille suomalaisille.

Kuva 8. Joulusaunojat ja Joulukonsertti-postimerkkiarkkeja, postimerkit sekä ensipäivänkuori.

Virpi Pekkala jos joku tuntee joulun. Hän on rakastanut joulua lapsesta asti ja tehnyt joulukuvituksia mm. tuhansiin postikortteihin, lahjakääreisiin ja tekstiileihin sekä myös vuoden 2003 joulupostimerkkeihin.

Joulukonsertti-merkissä tonttupoika ja -tyttö laulavat sydämensä kyllyydestä. ”Kissa ja koira ovat katsoneet esitystä aikansa ennen kuin yhtyvät kuoroon mukaan. Nelikon ääni raikaa hämärässä talvi-illassa kauas.”

Talven ihmeitä -merkissä nähdään lumiukko, jäniksiä sekä taivaalla loimottavat revontulet. ”Pakkanen on niin kova, että lumiukollakin on pipo, kaulaliina ja lapaset. Pupujussit eivät suinkaan ihastele revontulia vaan kyttäävät lumiukon porkkanasta tehtyä nenää.”

Kuva 9. Talven ihmeitä-postimerkkiarkki, postimerkki sekä ensipäivänkuori.

Joulusaunojat-postimerkkivihossa on 20 joulutervehdyksen ikimerkkiä. Joulukonsertti on kotimaan ikimerkki, joka julkaistaan kymmenen merkin arkissa ja viiden postimerkin vihossa. Talven ihmeitä -arkissa on kymmenen ulkomaan ikimerkkiä ja Priority-tarrat.

Posti julkaisi 6.11. myös vaakamallisen Lumihiutaleet-postimerkin, joka sopii talvisiin tervehdyksiin. Ajattoman graafisen merkin suunnittelusta vastasi AD Paula Salviander.

Kuva 10. Lumihiutaleet-postimerkkiarkki, postimerkki sekä ensipäivänkuori.

Vuoden 2019 kevään postimerkit: (linkki).

Huomattakoon, että Posti päätti, etteivät postimerkit enää kelpaa pakettilähetysten maksatukseen, vuoden 2020 alusta. Tätä muutosta vastaan filatelistit yrittivät taistella, mutta tuloksetta. Olen kirjoittanut asiasta toisaalla (linkki).

Muuta postimerkkeihin liittyvää tuotantoa

Joulukuun 4. 2019 lisämaksullisena tarralipukkeena käyttöön tuli Compensate-merkki. Sen kompensointimaksu oli 0,05 € ja kompensointi koski kortti- tai kirjelähetyksen hiilijalanjälkeä (linkki).

Kuva 11. Compensate-tarralipuke. Vasemmalla osa käyttämättömästä arkista ja oikealla merkki joulukortilla.

Compensate-palvelu keskeytettiin kuitenkin 2.1.2020 taustayhtiöön liittyvien epäselvyyksien vuoksi (linkki).

Kuvan 11 joulun lisäleimoista olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Maksimipostikortteja

Maksimipostikorteissa kortin, leiman ja postimerkin aiheet pitäisivät olla mahdollisimman lähellä toisiaan.

Kaupunkipuistoja-aiheen merkeistä löytyy maksimikortit vuosilta 2017, 2018 ja 2019 (linkki). Kuvassa näistä Forssan, Kuopion ja Heinolan aiheet.

Kuva 12. Kaupunkipuistoja-maksimikortit vuodelta 2019.

Muumiaiheesta 2019 minulta löytyy myös maksimikortit. Muumikeräilystä olen kirjoittanut erikseen (linkki).

Kuva 13. Muumit – neuvoja hyvään elämään maksimikortteja.

Maksimipostikortit olen onnistunut hankkimaan myös Kalle Päätalosta sekä joulupostimerkeistä.

Kuva 14. Kalle Päätalo maksimikortti. Kortin kuvassa Päätalon lapsuudenkoti.
Kuva 15. Joulusaunojat ja Talven ihmeitä-aiheiset maksimipostikortit.

Maksimipostikorttien keräilystäni olen kertonut erikseen (linkki).

Linkkejä:

Vuoden 2023 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).

Vuoden 2021 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2020 postimerkkijulkaisut osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *