Tampereen joulun lisäleimat 2016 – 2022 ja leimausperinteestä


Tampereen Vapriikissa sijaitseva Postimuseo (linkki) on julkaissut lisäleimoja vuodesta 2016 lähtien (otsikon kuva). Vuoden 2022 leiman aihe oli uusi Nokia Areena. Tapahtumapaikka otettiin käyttöön joulukuussa 2021 (linkki). Hallissa on pidetty myös lukuisia isoja tapahtumia ja konsertteja, joita oli mm. siirretty Helsingistä, johtuen boikotista vastatoimenpiteenä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Keväällä 2022 Nokia Areenalla sinetöitiin Suomelle jääkiekon neljäs maailmanmestaruus.

Kuva 2. Tampereen Joululeima 2022 joulukortilla. Kuvassa myös joulupostimerkit, arvoltaan 1,4 € ja 2,1 € sekä Nokian käsileima.

Joulun lisäleiman on saanut joulukuun alkupäivinä Vapriikki-museon aulasta ja Tampereen Keskustorin Joulutorilta muutaman päivän ajan joulukorttiin tai kirjekuoreen (linkki).

Edellisen vuoden 2021 lisäleiman aiheena oli Tampereen ratikka (linkki). Raitiovaunulinja otettiin käyttöön 9.8.2021 ja on osoittautunut suosituksi kulkuvälineeksi. Vuonna 2020 aihe oli kunnostettu Pispalan haulitorni.

Olen noutanut lisäleimat itse vuodesta 2019 lähtien. Vuoden 2016 leiman hankin erikoisleimoja keräävältä filatelistilta ja v. 2017 leiman löysin aiemmin huutokaupasta hankkimastani erikoisleimakorttien ja -kuorien erästä. Puuttuvaa vuoden 2018 leimaa etsiskelin pitkään, kunnes laitoin siitä kyselyn Joulutorin leimauspisteeseen. Sitä kautta leiman itselleni sitten sainkin. Otsikkokuvassa on kollaasi koko leimakokoelmasta vuosilta 2016 – 2022.

Leimausta on käytetty kirjeen tai kuoren postimerkin mitätöintiin, eli käytön uudelleen estämiseen. Erikoisleimalla voi korvata tavallisen leimauksen (ns. koneleima tai käsin tehty leimaus), mutta lisäleima laitetaan pelkästään esteettisistä syistä. Lisäleima voi toimia myös esittämiensä kohteiden tai tapahtumien mainoksena. Kuvan 2 korteissa näkyy myös käsileima.

Jouluaiheisia erikoisleimoja on saanut myös ainakin Lahdessa ja Helsingissä. Erikois- ja lisäleimojen perinne on ollut hiipumaan päin. Syynä on ainakin palvelun kallistuminen sekä todennäköisesti myös kysynnän väheneminen. Esimerkiksi Sastamalan Vanhan kirjan päiviltä ja Porin Suomi-Areena-tapahtumasta erikoisleimaa ei enää saanut vuonna 2022. Juuri tästä syystä saatavilla olevat erikois- ja lisäleimat haastavat keräilemään niitä. Itseäni laajemmin kiinnostaa Postin ja postimerkkeilyn nykyisyys ja tulevaisuus (linkki).

Leimausperinne jatkunee niin kauan kuin esimerkiksi joulutervehdyksiä kortilla tai kirjekuorella postitetaan. Postin mukaan vuonna 2022 joulukortteja lähetettiin noin 14 miljoonaa, kun vielä 2012 lähetettiin 40 miljoonaa (linkki). Määrä on laskenut lähes lineaarisen tasaisesti, sillä Postin markkinoiman vuoden 2020 ”koronaennätyksen” joulukorteissa on mahdollista selittää tilastopoikkeamalla, johtuen vähemmästä määrästä Postin lakon takia vuonna 2019.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *