Kaupunkipuistoja-postimerkkisarjat v. 2017, 2018 ja 2019


Postin julkaisemassa Kaupunkipuistot -merkkisarjassa esiteltiin vuosina 2017, 2018 ja 2019 Suomen kaikki yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa. Niiden tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena – kaupunkilaisten olohuoneena. Kansalliset kaupunkipuistot ovat osa kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista.

Olen kerännyt ko. sarjat postituoreina, loistoleimattuna, ensipäivänkuorina sekä nyt viimein sain huutokaupan kautta niistä laadittujen maksimipostikorttien sarjan täyteen. Maksimipostikorttikorttien keräilystäni olen kirjoittanut aiemmin (linkki).

Kaupunkipuistoja sarjat I (julkaisupäivä 6.9.2017), II (12.9.2018) ja III (5.6.2019) olivat 15 merkin arkkeja, jossa kussakin on 3 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Ko. sarjat eri vuosilta näkyvät otsikkokuvassa. Seuraavassa kuvassa ovat ko. postimerkkijulkaisujen ensipäivänkuoret.

Kuva 1. Ensipäiväkuoret vuoden 2017, 2018 ja 2019 postimerkkijulkaisuista.

Seuraavat tekstit on muokattu Postin tiedotteista ko. sarjojen osalta.

Vuonna 2017 Postin sivuilla todettiin: ”Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Timo Mänttäri on taiteillut värikkäästi tyylitellyt ja tutut maamerkit Turun, Porvoon ja Hämeenlinnan kaupunkipuistoja esitteleviin postimerkkeihin (kuva 2).

Kansallinen kaupunkipuisto on urbaanien arvomaisemien verkosto, joka kattaa kaupunkikulttuurin ja -luonnon kannalta oleellisimmat kohteet.

– Olen kuvittanut useita Helsinkiä kuvaavia postikortteja. Nyt oli mieluisaa päästä piirtämään muita kaupunkeja. Kävin kaikissa kolmessa kohteessa paikan päällä etsimässä sopivinta aihetta ja kuvakulmaa, Mänttäri kertoo.”

Kuva 2. Postimerkit ja maksimipostikortit vuoden 2017 kohteista Porvoo, Hämeenlinna ja Turku. Porvoosta näkyy kuuluisan Vanhan Porvoon ranta-aittoja, Hämeenlinnasta Hämeen linna ja Turusta Aurajoen rantaa, Turun Tuomiokirkko taustalla.

Vuonna 2018 Kaupunkipuistoja kuvaavan merkkisarjan toisessa osassa (kuva 3) esiteltiin puistoja kolmessa eri rannikkokaupungissa: Porissa, Hangossa ja Kotkassa. Porin ja Hangon merkkeihin on kuvattu puistoalue, jonka taustalla näkyy kaupunkien tuttuja maamerkkejä. Kotkan merkki esittää Sapokan vesipuistoa, joka on jo itsessään monesti palkittu nähtävyys.

– ”Halusin kuvata kaikissa merkeissä vettä joko joessa, meressä tai vesiputouksessa. Tein merkkien kuvitukset pelkistetyllä tyylillä ja selkeillä väripinnoilla, jotka toimivat hyvin postimerkkien pienessä koossa”, kertoo merkit suunnitellut Timo Mänttäri.

Kuva 3. Postimerkit ja maksimipostikortit vuoden 2018 kohteista Pori (Kokemäenjoki siltoineen), Hanko (kortissa kirkko) ja Kotka (kortissa Langinkoski, merkissä Sapokan vesipuisto).

Vuonna 2019 Timo Mänttärin suunnittelema kansallisia kaupunkipuistoja esittelevä postimerkkisarja täydentyi kolmella postimerkillä, jotka esittelevät puistonäkymiä Forssassa, Heinolassa ja Kuopiossa. kuva 4. Forssan kansallisessa kaupunkipuistossa on nähtävissä teollisen ja asuinrakentamisen historia eri vaiheineen ja rakennustapoineen. Heinolan kansallinen kaupunkipuisto koostuu lähiluonnosta, hoidetuista viheralueista sekä kaupunkikulttuurista ja rakennetusta ympäristöstä. Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto Kuopiossa on yhdistelmä saaristoluontoa, rakennusperintöä ja hoidettuja puistoalueita.

Kuva 4. Postimerkit ja maksimipostikortit vuoden 2019 kohteista Heinola (sillat, kortti alhaalla oikealla), Forssa (keskellä pystyssä, kortissa entinen lankavärjäämö Loimijoen varrella) ja Kuopio (Snellmaninpuisto ja Tuomiokirkko, oikealla ylhäällä).

Kaikkien kolmen Kaupunkipuistoja-sarjan merkeistä Posti järjesti äänestyksen v. 2019, jonka tuloksia en tosin löytänyt.

Kuten voinee huomata, valittujen postikorttien aiheet ovat melko lähellä postimerkissä olevaa kuvaa, vaikkeivät kuitenkaan täsmälleen samat. Etenkin viime vuosina haasteeksi on tullut, että postimerkkeihin sopivia kuva-aihe- tai maisemapostikortteja ei oikeastaan enää ole saatavilla. Ainoa toivo on ehkä vanhat käyttämättömät kortit tai sitten postikortteihin erikoistuneet myymälät.

Postin uusissa postimerkkijulkaisuissa on ollut muita vastaavanlaisia, useampivuotisia sarjoja, kuten esimerkiksi Suomen luontotunnukset  I – II, vuosina 2018 ja 2019, sekä Suomalaisia taideklassikoita I – II, vuosina 2021 ja 2022. Nämä uudemmat on myyty ns. rullapostimerkkeinä, eli sadan kappaleen rullanauhassa, Postin mukaan ”suurpostittajia” varten. Kun postimerkkien käyttö on vähentynyt, en tällaiseen suurpostittajaan ole ainakaan vielä törmännyt.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *