Omakuvamerkkien keräily onnistunee tiukalla rajauksella


Tämä artikkeli on julkaistu alun perin #postimerkkeilija-blogialustalla. Ko. blogin uudelleenjärjestelyjen takia, julkaisen sen täällä, hieman päivitettynä.

Blogin otsikkokuvassa näkyy Hurriganes-yhtyeestä teetetty omakuvapostimerkki.

Omakuvapostimerkillä tarkoitetaan pääsääntöisesti yksityisen asiakkaan itse tuottamalla kuva-aiheella julkaistua, postitukseen kelpaavaa merkkiä, vaikkakin niitä on julkaissut myös Posti itse. Omakuvamerkkejä näkee vain satunnaisesti, koska niistä vain pieni osa on myynnissä ja painokset ovat tavallisesti melko pieniä.

Postimuseon sivuilla todetaan (linkki): ”Omakuvapostimerkki on osittain suomalainen innovaatio, joka oli alun perin tarkoitettu yritysten käyttöön. Räätälöityjä merkkejä oli ennen Suomea saatavissa esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Hollannissa, mutta niissä yritysten omat grafiikat on voitu sijoittaa vain virallisten postimerkkikuvien viereen. Suomen Postin personoiduissa merkeissä sen sijaan voitiin käyttää pelkästään yritysten omia grafiikoita, johon lisättiin postimerkin hinta ja maatunnus.”

Englanniksi olen käyttänyt termiä ”Personalized postage stamp”.

Tähän kirjoitukseen olen tarkistanut omakuvamerkkien historiaa ja taustatietoja Wikipediasta, Lape-postimerkkiluetteloista sekä Postin verkkokaupan sivuilta. Mukana olevat skannatut kuvat ovat kaikki omista kokoelmista. Lisäksi Postimuseo järjesti keräyskampanjan omakuvapostimerkeistä v. 2021, johon liittyy blogi ”Omakuvapostimerkin tarina” (linkki).

HUOM! Kuvien skannaukseen ja editointiin liittyvien teknisten haasteiden takia ne kaikki eivät ole samoissa mittasuhteissa toisiinsa ja joku nurkka on saattanut leikkautua pois. Merkit itsessään ovat moitteettomassa kunnossa.

Historiaa

Omakuvapostimerkin historia alkaa vuosituhannen alusta, digitaalisen painotekniikan kehittymisen myötä. Marraskuun 3.-5. vuonna 2000 asiakkailla oli postimerkkimessuilla mahdollisuus kuvauttaa itsensä ja saada oma kuvansa joulupostimerkin viereen. Tällaisia merkkejä omistan pari erilaista, joissa siis kuvat ovat Joulupukin pääpostin aiheella. Sellaisia sai hankittua myös Postin myymälästä.

Kuva 1. Joulun 2000 omakuvamerkki, 2 eri versiota.

Valuutta vaihtui markasta euroon vuonna 2002. Toukokuussa 2003 alkoi nykyisen kaltainen suomalaisten omakuvapostimerkkien tuotanto, kun yritykset saivat mahdollisuuden tilata 1. luokan postimerkkejä omilla kuva-aiheilla. Näitä kutsuttiin myös ”IBM-postimerkeiksi” (linkki), johtuen siitä, että IBM toimitti ns. e-business-ratkaisun palvelua varten. Tällöin myös julkaistiin Postin oma yrityspostimerkki, jonka kuva-aiheena oli pikkuenkeli Amor. Vuosina 2003 – 2011 ilmestymispäivänä Postin virallisista omakuvapostimerkeistä on julkaistu myös ensipäivänkuori, jossa on ollut saman aiheinen erikoisleima.

Maaliskuusta 2004 alkaen mahdollisuus omakuvapostimerkkien teettämiseen tarjottiin laajemmin myös kuluttajille. Keräilijöitä varten Posti julkaisi kaksi postimerkkiä. Vuonna 2008 Posti julkaisi ensimmäisen omakuvapostimerkkitekniikalla tuotetun postimerkkipainoksen, joka ei kuulunut postimerkkien varsinaiseen vuosittaiseen julkaisuohjelmaan. Ensimmäisten merkkien kuva-aiheina oli Idols-kilpailun osallistujia. Itse omistan näistä pari kappaletta. Esimerkiksi nykyään kestosuosioon yltäneen laulajan Anna Puun merkki löytyy näistä. Se on vielä hankkimatta.

Kuva 2. Idols-laulajakilpailun osallistujat Koop Arponen ja Pete Parkkonen omakuvapostimerkeissä vuodelta 2008.

Vuodesta 2009 alkaen Posti on Postimerkin päivän yhteydessä julkaissut ja myynyt omakuvamerkkejä yhdistysten paikallisista aiheista. Nämä on luetteloitu Lape-postimerkkiluettelossa vuoteen 2015 asti ja olen niitä kerännyt, mieluiten paikkakunnan osoittavalla loistoleimalla. Syy, miksi Postimerkin päivän omakuvapostimerkkien Lape-luettelointi vuoden 2016 jälkeen loppui, ei ole tiedossa. Voisin tosin epäillä, että niitä ei v. 2016 jälkeen julkaistu enää niin keskitetysti ja toisaalta niitä julkaistiin liian paljon. Ehkä voisin joskus itse kerätä ja ylläpitää sellaista luetteloa. Haasteena luetteloinnissa voi olla, että postimerkin julkaisupäivää ja määrää voi olla hankala jälkikäteen selvittää, jos julkaiseva yhdistys ei ole pannut talteen ko. tietoja.

Vuonna 2011 Suomen toisen jääkiekon maailmanmestaruuden myötä Posti julkaisi omakuvamerkin Mikael Granlundin tekemästä hienosta ”ilmaveivi”maalista semifinaaliottelussa, jonka Suomi voitti Venäjää vastaan 3-0. Seuranneen finaalin Suomi voitti Ruotsia vastaan murskalukemin 6-1. Jääkiekkoaihe oli myös vuorossa 2016, kun Suomi voitti nuorten jääkiekon maailmanmestaruuden Helsingin Hartwall Areenalla. Vuoden 2019 jääkiekkokullasta löytyy “Torilla tavataan”-aiheinen nollaeuro-seteli, jonka myös omistan.

Hieno urheiluaiheinen omakuvapostimerkki on myös Sotshin 2014 hiihdon parisprintin olympiakultamitalista julkaistu merkki, jossa poseeraavat voittajat Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi.

Kuva 3. Omakuvapostimerkit jääkiekkoilija Mikael Granlundin ”ilmaveivistä” v. 2011, Nuorten jääkiekon maailmanmestaruudesta vuodelta 2016 sekä Sotshin olympialaisten 2014 hiihdon parisprintin olympiakullasta.

Lokakuusta 2011 alkaen vuoden 2016 loppuun oli mahdollista tilata myös 2. luokan omakuvapostimerkkejä. Elokuuhun 2013 asti omakuvapostimerkkejä myytiin 20 kpl arkeissa, kunnes se pienennettiin 10 kpl per arkin määrään.

Åland Post julkaisee myös henkilökohtaisia postimerkkejä Ahvenanmaalla, nimellä Minun postimerkkini (ruots. Mina Frimärken). Olen itse kerännyt Åland Post’in julkaisemia eri postimerkkinäyttelyihin julkaisemia maksimipostikortteja, joista löytyy omakuvamerkkejä (linkki).

Mediahuomiota ehkä eniten saanut omakuvamerkki on lienee edelleen jääkiekkoilija Alexander Barkovista TamCollect 2019-keräilytapahtumaan julkaistuna, joka on mainittu myös urheilukorttien keräilyyn liittyvässä blogissa (linkki).

Kuva 4. Jääkiekkoilija Alexander Barkov, omakuvamerkki, Tampereen filatelistiseura 2019.

Merkistä julkaistiin 500 kpl painos. Kirjoitin ”metsästyksen” kokemuksesta erikseen (linkki). Sitä näkee jälleenmyynnissä hintaan 80 – 250 €, kun juuri ilmestymisensä jälkeen siitä maksettiin Hellmanin huutokaupassa yli 600 € (linkki). Mainita voi myös NHL:ssä kiekkoilleen leijonalegenda Jari Kurrin omakuvapostimerkki vuodelta 2004, josta omistan kaksi eri versiota, molemmat kuorella.

Kuva 5. Omakuvapostimerkit jääkiekkoilija Jari Kurrista kirjekuorella, vuosi 2004.

Oma keräily ja rajaaminen

Olen kerännyt omakuvamerkkejä muutaman vuoden. Niitähän on julkaistu vähintään kymmeniä tuhansia, joten niitä on mahdoton kerätä kaikkia. Siksi on pakko tehdä rajauksia. LaPe-luetteloissa julkaistuja merkkejä (Edellä luetellut postin julkaisemat omakuvamerkit sekä Postimerkin päivien merkit 2009 – 2015) olen yrittänyt kerätä.

Kuva 6. Postimerkin päivinä 2009, 2014 ja 2021 julkaistuja omakuvapostimerkkejä.

Toinen keräilyn rajausperiaate minulla on ollut sellainen paikkakuntaisen aiheen sisältävä omakuvamerkki, jossa on saman paikkakunnan leimaus. Oma paikkansa sydämessäni on Tampereen ja Oulun seudun kohteilla.

Kuva 7. Tampereen filatelistiseuran julkaisema postimerkkisarja Suomessa rakennetuista lentokonemalleista.

Erityisen hienoja ovat ns. maksimikortit, jossa on omakuvapostimerkki, leima ja kortti kaikki samasta aiheesta. Kortti on saattanut olla peräisin Filatelistiliitolta, joka nykyään organisoi Postimerkin päivää, joka vuosi Ystävänpäivän tienoilla helmikuussa. Tapahtumasta voi lukea tarkemmin Filatelistiliiton nettisivuilta ja Filatelisti-lehdestä. Maksimipostikorttien keräilystä blogi löytyy erikseen (linkki).

Kuva 8. Vuosien 2013 ja 2020 Postimerkin päivien omakuvamerkki-maksimikortit Riihimäeltä ja Joensuusta.

Samoin olen kerännyt urheiluaiheisia kuten ralli ja jääkiekko, sekä musiikkiaihetta. Tuskin koskaan tulen keräämään yksityisten henkilöiden vaikkapa lemmikkieläimistään tai sukujuhliensa kutsukirjeisiin julkaisemia merkkejä, vaikka niitäkin keräilymyynnissä on. Kun painokset ovat pieniä, ehkä 20 kappaletta, sellaiset toki ovat harvinaisia. Mutta tuskin arvokkaita, valtavan julkaisutahdin vuoksi.

Kuva 9. Omakuvapostimerkit Jyväskylän rallista, Apulanta- yhtyeestä sekä iskelmälaulaja Seppo Tammilehdolta itseltään tilattu merkki.

Yksi mielenkiintoinen aihe on vuoden 2016 Vaakunat eli kuntien vaakuna-aiheilla Postin julkaisemat merkit, yhteensä 72 kappaletta. Postituoreena minulla on ne kaikki, mutta olen yrittänyt kerätä ne myös paikkakuntakohtaisilla nappiloistoleimoilla. Niitä on minulla 12 kpl ja en tiedä, voiko kaikista enää edes saada leimattua versiota. Esimerkiksi Valkeakoskelta se ei enää onnistunut, kun kävin kysymässä asiaa paikallisen Citymarketin kumppanipostista.

Kuva 10. Omistamani paikkakunta-loistoleimatut omakuvapostimerkit vuonna 2016 julkaistusta Vaakunat-sarjasta. Ylin rivi: Jyväskylä, Pudasjärvi, Pirkkala, Oulu. Keskimmäinen rivi: Sastamala, Helsinki, Pieksämäki, Pori ja alin rivi: Tampere, Rovaniemi, Lahti ja Kouvola.

Suomen itsenäisyyden juhlavuotena 2017 julkaistiin marsalkka Mannerheimistä omakuvapostimerkki, josta keräilymielessä löytyy kaksi eri versiota, toisen kuvassa Suomen kartassa näkyy mukana Ahvenanmaa, toisessa ei.

Vuoden marraskuussa 2020 julkaistiin ”Box by Posti”-kotimaan postimerkki (jonka tulkitsisin omakuvapostimerkiksi), jota ei voinut ostaa muualta kuin Helsingin Kaivokadun samannimisestä palvelupisteestä. Ehkä tuon myymälän tarkoitus oli edistää Postin itsepalvelu-postitusta. Nyt tuota myymälää ei enää ole olemassa (loppui 31.7.2022), ja ko. ”Kiss lip”-postimerkki näyttää olevan loppuunmyyty myös Postin verkkokaupasta.

Kuva 11. ”Kiss lip”- Postin julkaisema merkki, liittyen ”Box by Posti”-kampanjaan.

Esimerkiksi oman valokuvan voi ladata Postin verkkokaupan omakuvamerkin palveluun (linkki). Digikameroilla ja kännyköillä asia hoituu näppärästi ja vanhan paperikuvan tai negatiivinkin voi skannata digimuotoon. Kuva painetaan tarrapohjaiseen postimerkkiin asiakkaan palvelusta valitsemalle postimerkkipohjalle. Ladattujen kuvien tulee sopia suomalaisten postimerkkien kuvamaailmaan. Merkin tilaaja vastaa siitä, että hänellä on postimerkkiin haluamansa kuvan käyttöoikeus. Postin sivuilta voi hoitaa tilausmäärän ja maksun ja valmiit merkit (10 kpl arkkeina) tulevat kirjeenä. Valmis postimerkki kelpaa postitukseen kotimaan ikimerkkinä. Esimerkkinä omista perhosaiheisista valokuvista julkaisemani merkit, joiden ”ensipäivä” oli helmikuussa 2020.

Kuva 12. Perhosaiheisia omakuvapostimerkkejä omista valokuvista (Nokkosperhonen ja Loistokultasiipi).

Painotekniikan suhteen on hieman toivomisen varaa, sillä omakuvamerkin jälki on varsin tummaa. Tilatessa tämä kannattanee kompensoida kuvankäsittelyn avulla kirkkautta nostamalla.

Edellä esitettyjen esimerkkien runsaudesta voi päätellä, että omakuvapostimerkkien keräilyn rajaus on haasteellista, mutta siitä huolimatta yrittämisen arvoista. Filatelian perinteisiin asialla on yhteyttä siten, että kuorelle tai kortille kauniisti loistoleimatut, postin kuljetuksessa olleet kohteet ovat kiinnostavia.

Omakuvapostimerkit ovat nykyajan tarrapohjaisia tuotteita, joiden irrottamisesta kuorelta voi epäonnistua pilaten merkin. Olen itse jättänyt kuorelta leikatut merkit irrottamatta taustapaperistaan pesemällä.

Postimerkkien huutokaupoista näkee, että muitakin kiinnostuneita omakuvapostimerkeistä löytyy. Usein tiettyjen samojen keräilijä-nimimerkkien kanssa käydään kisaa. Epäilen, että jos panisi huutokauppaan siististi ja järjestelmällisesti kerätyn ja paikkakunta-loistoleimatun kokoelman omakuvapostimerkkejä, niin hyvän hinnan siitä voisi saada.

Viimeisten Postimerkin päivien aikana olen lähestynyt siihen osallistuvia filatelian yhdistyksiä sähköpostilla ja tilannut merkit ja kortin, jos sellaisia ovat julkaisseet. On ollut hauska ja yhdistävä kokemus jutella harrastuksesta filatelistien kanssa eri puolilta Suomea. Esimerkkejä tämän keräilyn yhteydessä hankituista Postimerkin päivän maksimikorteista oli toisessa blogissa (linkki).

Vuosittaisten postimerkkinäyttelyjen yhteydessä olen kerännyt myös omakuvapostimerkkejä. Vuoden 2023 Riihex-näyttelystä kirjoitin erikseen (linkki). Seuraavassa kuvassa on joitain tuoreimpia omakuvapostimerkkejä, eri aiheista ja tapahtumista.

Kuva 13. Esimerkkejä viime aikoina julkaistuista omakuvapostimerkeistä. Ylhäältä vasemmalta ”Tampereen ratikka” ja ”Pispalan haulitorni” (Tampereen filatelistiseura 2022 ja 2023), ”Pönttöpuu” (Turku postimerkkikerho 2023), Vasemmalta alhaalta ”Kupittaan lähde” (Turku postimerkkikerho 2020), ”Lohja 700 vuotta” (Lohja 2023), ”Paraisten suntti” (Paraisten filatelistit 2023).

Esimerkiksi Vanhan kirjallisuuden päivät-tapahtuma Sastamalassa julkaisi aiheeseen liittyviä postikortteja ja Postin erikoisleimaa vuoteen 2019 asti. Vuosina 2020 ja 2021 tilaisuus oli peruttu koronapandemian takia. Vuosina 2022 ja 2023 tilaisuutta juhlistava leima muuttui omakuvapostimerkiksi, todennäköisesti kustannussyistä. Postikorteissa oli tällöin sama kuva-aihe. Vuoden 2023 tapahtuman annista kirjoitin erikseen (linkki). Seuraavassa kuvassa on kollaasi, jossa tilaisuuden postikortti erikoisleimalla 2019 sekä omakuvapostimerkit 2022 ja 2023.

Kuva 14. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala. Taustalla erikoisleimattu postikortti (taustapuoli) v. 2019 ja alla oikealla omakuvapostimerkit vuodelta 2022 ja 2023.

Postin erikoisleimaus loppui kokonaan toukokuussa 2023, lukuun ottamatta ensipäiväkuoria ja Rovaniemen Joulumaata.

Postimerkkeilyn yhdistysten omakuvapostimerkkejä on myös joitain luetteloitu, kuten Turun postimerkkikerho (linkki) sekä Paraisten filatelistit (linkki). Kuvassa 13 näkyy esimerkkejä niistä.

Omakuvapostimerkkien keräyskampanja

Postimuseo järjesti v. 2021 keräyskampanjan omakuvamerkeistä ja niihin liittyvistä tarinoista. Museota kiinnosti, millaisia omakuvapostimerkkejä tehdään. Museon mielestä niissä on usein hienoja oivalluksia ja taustalla saattaa olla hyvin tarkkaan mietitty ajatus tai käyttötarkoitus. Ko. aineistosta koostettiin esittely Viestinviejät-näyttelyn oheen Tampereelle museokeskus Vapriikkiin. Osittain keräilyn tuloksia on myös Postimuseon verkkosivuilla (linkki).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *