Loistoleimoja 6.9.2023 Pääpostilta


Uusien postimerkkien julkaisupäivä on minulle juhlapäivä, keräilijänä.

Haluan kerätä kaikki uudet julkaisut nappiloistoina tai 100 % leimoilla, kumpaa nimitystä nyt halutaankaan käyttää. Silloin niistä jää postimerkin päälle dokumentiksi leiman paikkakunta, päiväys ja postinumerokin. Tosin leima saattaa sotkea varsinaista taiteellista kuva-aihetta, jonka takia monet suosivat ns. puolikuu-loistoleimausta, eli puolet pyöröleimasta tulee merkin päälle, jolloin paikkakunta ja päiväys näkyvät. Esimerkki ko. leimaustyyleistä näkyy kuvissa 3 ja 4.

Postimerkkiluetteloissa on kuvaukset siitä, miten mitätöintiin tarkoitettu leima pitäisi lyödä postimerkkiin, että se täyttäisi loiston määritelmän. Eli leima pitää olla keskellä vaakatasossa ja ainakin paikkakunta ja päivämäärä pitää näkyä. Nappiloistoleimassa taas käsittääkseni, edellisten vaatimusten lisäksi, leiman keskipiste pitäisi olla postimerkin keskipisteen kohdalla. Leimauksia tilatessa olen puhunut myös 100 % leimasta.

Keskiviikkona 6.9.2023 julkaistavat postimerkit olivat Nato-jäsenyyden kunniaksi tehty merkki (linkki), ”Postin taidepalkinto 2023” 2 merkkiä, ”Finnair 100 vuotta” 1 postimerkki sekä ”Suomen Museoliitto 100 vuotta”, 10 postimerkkiä (linkki). Oman postimerkin saivat Hiihtomuseo, Musiikkimuseo Fame, Auton ja tien museo Mobilia, Museo Leikki, Museokeskus Vapriikki, Poliisimuseo, Turun museokeskus, Suomen lasimuseo, Saamelaismuseo Siida ja Kansallismuseo. Kaikki postimerkit yhteensä 14 kappaletta, samana päivänä. Nato-merkki oli sen verran uusi keksintö, ettei se ehtinyt edes mukaan julkaisuista tehtyyn tiedotteeseen, joka löytyy edellisestä linkistä. Kaikissa merkeissä on 2D-koodi, joka Postin mukaan sanotaan helpottavan koneellista lajittelua.

Lähialueilla sijaitsevien kumppanipostien leimasimet rupeavat olemaan hyvin vaihtelevan kuntoisia (linkki). Tilanteeseen uutta ratkaisua hakien, päätin hankkia junaliput menopaluu Helsinkiin Pääpostille keskiviikoksi 6.9.2023. Ilma oli aurinkoisen kuulas monen sadepäivän jälkeen. Juna oli nopea ja minuutilleen aikataulussa.

Astuin Pääpostista sisään, ja riemukseni näin, että paikalla oli useampi piste perustettu leimauksia varten, ihmisiä siellä jo jonossa.

Kuva 2. Leimausta Helsingin pääpostissa. Oikealla vipuvarrellinen leimasin.

Kuoret ja kortit oli itsellä valmiiksi kassissa mukana. Vain postimerkit puuttuivat ja niitä piti jonotella numerolla kassalta noin varttitunti, muiden asiakkaiden lomassa. Tuntuivat pitkiltä minuuteilta… Sittenpä liimailin merkkejä kuorille ja korteille. Kun menin leimaamaan, tajusin että saan kaikki merkit ja kuoret leimautettua täsmälleen toiveitteni mukaan. Samoin leimasin oli juuri sopivan kostea, että leima oli sopivan vahva mutta kuitenkin ei levinnyt eikä sutannut yhtään.

Kuva 3. Loistoleimauksia Helsingin pääpostista 6.9.2023.
Kuva 4. Leimauksia kirjekuorille.

Seuraavassa on myös 2 maksimipostikorttia, jotka leimautin Museoliiton merkkipäivän erikoisleimalla. Oli mahdotonta jos ei ylivoimaista hankkia kultakin 10 museolta oma postikortti etukäteen, mutta Tampereen Vapriikista sentään sain. Otsikkokuva on samasta kortista.

Kuva 5. Maksimikortteja ensipäivän 6.9.2023 postimerkein ja erikoisleimoin (Suomen Museoliitto 100 vuotta). Oikealla Tampereen Vapriikki, jonka kortti kuvaa Vapriikin seudun tehdasmiljöötä karttoineen.

Tämähän on täyttä unelmaa, aiempiin kokemuksiin verrattuna! Voisi jatkossakin yrittää raivata tilaa kalenteriin tulla hoitamaan loistoleimaukset Helsinkiin. Siis niin kauan kuin uusia merkkejä vielä julkaistaan (linkki).

Postista on todettu, ettei filateelinen leimaus kuulu postipisteen palveluihin. No, asuinpaikkani lähistöllä on pari paikkaa, missä on saanut kuitenkin jopa itse leimauksia tehdä. Käsileimasimet ovat vain koko ajan heikommassa kunnossa ja musteen laatu aina arvoitus. Markettien kumppanipostit ovat ahtaita paikkoja hoitaa asiaa. Huonokuntoinen leima saattaa jopa pilata kohteen ja muutaman kerran mustetta on ollut pitkin sormia. Silloin ei välttämättä loistoista voi puhua.

Jotkut filatelistit ovat todenneet, että nykyajan loistot eivät olisi loistoja, vaan ehkä suosioleimattuja, käsittääkseni koska leimaus on aina keräilijälle tehty ns. tekele? Itse voisin todeta, että kyllä ne vanhat markka-ajan loistotkin suurella todennäköisyydellä ovat filatelistien pyynnöstä valmistettuja. Ainakin kaikki alan huutokaupat myyvät myös tiettyjä uusimpia leimattuja postimerkkejä loistoina. Toteaisin, että keräilyn säännöt, tietynlaisena konsensuksena, ovat makuasioita ja mielipiteitä, ei faktoja tai luonnonlakeja. Olkoon sitten kyseessä nappiloisto tai 100 % leima.

Muita uusiin julkaisuihin liittyviä juttuja:

– ensipäiväleimaukset 18.1.2023 (linkki)

– vuoden 2023 kevään postimerkkien esittely (linkki)

– vuoden 2022 postimerkkien esittely (linkki)

– kauneimpia postimerkkejä (linkki)

– kaupunkipuistoja 2017 – 2019 (linkki)

– maksimipostikorteista (linkki)

– postimerkillisestä kirjeestä (linkki)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *