Alkuvuoden 2023 postimerkkiohjelma on julkaistu. Postimerkit julkaistaan kahdessa osassa, 18.1. ja 9.5.2023. Loppuvuosi 2023 on esitelty uudessa blogissa (linkki).

18.1.2023

Ystävänpäivä
suunnittelija: Hanna-Maria Mainelakeus

Vaikuttavia, fotorealistia teoksia maalaava taidemaalari Hanna-Maria Mainelakeus esiintyy nyt ensimmäistä kertaa postimerkkikuvittajana. Viiden postimerkin sarjan aiheet ovat kissa, kyhmyjoutsen, orava, koira sekä eläinpari kauris ja jänis. Asetelmat sopivat hienosti tulevan ystävänpäivän teemaan.

Kukkien kieli
suunnittelija: Kreetta Järvenpää 

Valokuvaaja ja taiteilija Kreetta Järvenpään taiteellisten, kukka-aiheisten postimerkkien inspiraationa on ollut eurooppalainen, 1600-luvun kasviasetelmataide.

Arabia 150 vuotta
suunnittelija: Ilkka Kärkkäinen

Vuonna 1873 tsaarinajan Suomessa perustamisluvan saanut ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiö Arabia juhlistaa 150-vuotista historiaansa. Kahteen postimerkkiin on valittu lähinnä uudempaa, 1960-luvulta eteenpäin tehtyä Arabiaa, kun merkkien aiheina ovat mm. koristeet Esteri, Koko, Sunnuntai, Pomona ja Valencia. 

Sinänsä kauniin postimerkkisarjan kuviksi olisi ollut toivottavaa saada myös alkupään Arabian tuotantoa.

Kultainen lahja
suunnittelija: Klaus Welp

Erikoisemmalla hammastuksella oleva, kultaista lahjapakettia kuvaava postimerkki on useitakin postimerkkejä suunnitelleen Klaus Welpin käsialaa.


9.5.2023

 

Rauha
suunnittelijat: Linda Bos ja Runa Egilsdottir

PostEuropin suunnittelukilpailun pohjalta valittu rauhansymboli esiintyy vuonna 2023 useissa Euroopan postimerkeissä. Ahvenanmaalla toimiva Åland Post julkaisee Rauha-aiheesta kaksikin postimerkkiä: PostEurop sai aiheesta 29 ehdotusta, ja Åland Post julkaisee myös oman ehdotuksensa. Lue julkaisu Ahvenanmaan vuoden 2023 postimerkkiohjelmasta tästä »

Kansallismaisemia
suunnittelija: Stiina Hovi

Kahdeksan merkin sarja, jossa kuvataan Suomen kansallismaisemia.

Kevättä ilmassa
suunnittelija: Virpi Pekkala

Espoolainen kuvataiteilija Virpi Pekkala os. Salokannel (s. 1945) tunnetaan etenkin postikorttien suunnittelijana. Pekkala on esiintynyt postimerkkien suunnittelijana aiemminkin; hän kuvitti esimerkiksi vuoden 2019 joulupostimerkit.


Teksti: Miikka Jaala
Kuvat: Posti

Linkkejä:

Vuoden 2023 julkaisut täydennettynä (linkki).

Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).

Vuoden 2019 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).


2 vastausta artikkeliin “Suomen postimerkkivuosi 2023”

  1. Tässä kommentoidaan varsin positiivisesti Hanna-Maria Mainelakeus viiden postimerkin sarjaa. Fotorealistiset maalaukset jotka ovat pohjana postimerkeille ovat mielestäni imelät ja sommitelmat sekä maalausjälki keskinkertaista. Varsinaista graafista suunnittelua ei ole nähtävästi tehty ollenkaan ja yleisilma halvan toritaiteen tuntuista. Valitettavasti. Vika ei ole taiteilijassa; hänen on saatava tehdä taidettaan ja myydä sitä halukkaille ostajille. En ymmärrä että valion omistama posti ei osaa tai viitsi valita ammattitaitoista tekijäkuntaa merkeille.

    • Oman tuttavaparlamentin mukaan näistä merkeistä on kyllä tykätty.

      Tekoälylläkin on jo postimerkkien kuva-aiheiden tekoa kokeiltu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *