Postin erikoisleimaus loppuu 31.5.2023


Posti ilmoittaa, että manuaalinen erikoisleimaus päättyy 31.5.2023 (linkki). Käsin lyötävä erikoisleima on ollut siis tietyn kohteen kuvalla tai aiheella lyöty leima, joka on eri kuin postimerkin mitätöintiin käytetty lajittelukeskuksen koneellinen leimaus tai kumppanipostien ns. pyöröleima. Luettelo vielä voimassa olleista erikoisleimoista löytyy täältä (linkki).

Otsikkokuvassa näkyy esimerkiksi Milavidan museo Tampereen Näsilinnan yhteydessä. Vasemmanpuoleisessa kuvassa näkyy se, miltä leiman tulisi päiväyksineen näyttää. Oikealla taas Milavida-postikorttiini v. 2022 lyöty heikkotasoinen leima, jossa päiväysosa ei edes näy. Koska se näyttää menevän kortin reunan yli?

Toinen esimerkki on niinikään Muumimuseossa syksyllä 2022 teettämäni leimaus, taso vaihtelee niissäkin.

Kuva 2. Tampereen Muumimuseon leimauksia syksyllä 2022, ”Moomit ABC”-aiheisissa postimerkeissä ja korteissa.

Kun kirjeiden ja korttien käsittely ja leimaus on mennyt koneelliseksi, Posti vetoaa leimauspalvelun hidastavan kuljetusta ja täten kuljetuslupaus ei välttämättä täyty. Kuvissa näkyvien leimausten heikon tason takia saattoi ounastella että: ”Vähiin käy ennen kuin loppuu” jo viime vuonna. Posti ilmoittaa, että leimojen kysyntä on hiipunut, koska korttien ja kirjeiden lähettäminen on hiipunut. Postin toimitusjohtaja arveli niiden loppuvan kokonaan vuosikymmenen loppuun mennessä (linkki). Ihmiset lähettävät terveiset matkakohteista kännykällä, selfieinä tai videoina. Tämän muutoksenkin voi päätellä leimojen tason heikkenemisestä.

Perimmäisin syy on tietysti kustannukset. Erikoisleima-palvelun myynti ei enää kattanut kuluja, eli ylläpidosta syntyi tappiota, sitoi resursseja. Kulujen takia erikoisleimauksen hinnoittelua erilaisia tapahtumia varten nostettiin, joka oli kuolonkierre. Tarve erikoisleimojen julkaisulle eri tapahtumiin on hiipui, liian kalliina. Esimerkiksi Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päiviltä ja Porin SuomiAreenalta sen sai viimeisen kerran v. 2019. V. 2020 ko. tapahtumat peruutettiin koronan takia ja v. 2021 järjestäjät kertoivat, ettei leimausta enää järjestetty. Esimerkiksi filatelistien omiin tapahtumiin Posti ei ole tullut mukaan enää pitkään aikaan, samoin kuin erikoisleimaus on ollut liian kallista.

Kuva 3. Erikoisleimat Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivät sekä Porin SuomiAreena v. 2019.

Korttien tarinat 2023-tapahtumasta (linkki) sai oheisleiman.

Kuva 4. Kortti ja oheisleima (keskellä kuvaa) Korttien tarinat 2023-tapahtumasta.

Samaan syssyyn poistunevat Lahdessa (”Seimikaupunki”) ja Helsingissä julkaistut joulunajan erikoisleimat. Tampereella julkaistavista oheis- tai lisäleimoista jouluisin kirjoitin aiemmin (linkki).

Tämä mukaanlukien, keräämäni lista Postin palvelun viime aikojen heikennyksistä sekä keräilijöiden olosuhteiden tukaloitumisesta senkun pitenee: (linkki).

Ensipäivän erikoisleimaus jatkuu

Kysyin asiaa Postilta, ja he kuitenkin vahvistivat, että postimerkkien ensipäivinä julkaistavat erikoisleimat kuitenkin vielä jatkuvat. Kai sitten ensipäiväkuorien julkaisu on vielä hyvä bisnes?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *