Vuonna 2020 postimerkkien julkaisupäiviä oli 6 kertaa, eli 22.1., 11.3., 6.5., 3.6., 2.9. ja 4.11.
Materiaalin laajuuden vuoksi esittelen ko. julkaisut kahdessa osassa. Tässä artikkelissa esittelen kesän ja syksyn 2020 julkaisut. Kevään 2020 julkaisut ovat täällä (Osa 1, linkki).
Huomioitavaa oli, että keväällä 2020 puhjenneen, maailmanlaajuisen koronapandemian takia maaliskuusta 2020 vuoden loppuun Posti peruutti kaikki postimerkkien ensipäivätilaisuudet Pääpostilla. Filatelian harrastajille puuttuvia ensipäivän erikoisleimauksia järjestettiin myöhemmin.
Kuvaukset tuotteista on Postin tiedotteista, joiden käyttämiseen olen saanut luvan Postin viestinnästä.
Julkaisut kesäkuu 3., 2020
Posti juhlisti YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta 2020 rullapostimerkillä, jossa hehkuvat luonnonkukat. Suomessa kasvinterveysvuoteen liitettiin myös pölyttäjien vähenemiseen liittyvät kampanjat ”Hyönteishotellit2020” ja ”Pelasta Pörriäinen”. Ilman luonnonkukkia ja niitä pölyttäviä hyönteisiä myös monet hyötykasvit olisivat pulassa. Paula Salvianderin suunnittelema Luonnonkukkia ilmestyy sadan merkin rullassa, jonka 8 erilaisessa kotimaan ikimerkissä nähdään sinivuokko, kielo, keto-orvokki, kissankello, niittyleinikki, puna-apila, päivänkakkara ja metsäkurjenpolvi.
Arkikäytössämme on useita suomalaisia innovaatioita, jotka ovat syntyneet tarpeesta helpottaa käytännön elämää. Susanna Rummun ja Ari Lakaniemen suunnittelemissa postimerkeissä esitellään kuusi kotimaista innovaatiota, jotka ovat saaneet mainetta myös maailmalla: sykemittari, ksylitoli, Rapalan vaappu, Abloy-lukko, jalankulkuheijastin ja talvirengas. Made in Finland -postimerkkivihkossa on 6 kotimaan ikimerkkiä.
Siili ja orava ovat monille tuttuja pikkunisäkkäitä omasta pihapiiristä. Kesäkuussa 2020 ne nähtiin myös Stiina Hovin suunnittelemissa sympaattisissa postimerkeissä. Merkit ilmestyivät pohjoismaisten postihallintojen yhteisessä Pohjola-sarjassa, jonka teemana oli nisäkkäät vuonna 2020. Pohjola: Pihapiirin vierailijat on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Julkaisut syyskuu 2., 2020
Postin taidepalkinnon 2020 voittaja on Janne Laine. Postimerkkeihin valittiin Laineen laajasta tuotannosta kaksi kuvaa. Iltarusko kuvaa jämeriä kuusia, joiden välistä pilkottaa keloja auringonlaskun aikaan. Duetossa nähdään tummina hahmoina kaksi lintua puun latvassa taustanaan vaaleaa taivasta ja punertavia pilviä. Postin taidepalkinto 2020: Janne Laine julkaistiin 10 merkin arkissa, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Tatu ja Patu tekevät uuden aluevaltauksen, kun anarkistinen pikkukaksikko nähdään myös postimerkeissä. Koska kyseessä ovat Tatu ja Patu, merkitkään eivät ole ihan tavallisimmasta päästä. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen suunnittelemissa ja kuvittamissa postimerkeissä on teknisiä kikkoja, joita he eivät ole päässeet kirjoissa toteuttamaan. Tatu ja Patu -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Lukutaito edistää ymmärrystä, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa. Se kehittää kriittistä ajattelukykyä, hyvinvointia ja empatiaa. Syyskuun 2020 alussa vietettiin kansainvälistä lukutaidon päivää, jota juhlistettiin Ilkka Kärkkäisen suunnittelemilla graafisilla postimerkeillä. Merkeissä nähdään neljä erilaista hahmoa, jotka ovat rakentuneet kirjaimista ja muista merkeistä. Pienoisarkissa on 4 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Kuvataiteilija Netta Tiitisen suunnittelema Pieni haaveilija perustui alun perin tilaustyönä tehtyyn maalaukseen, jossa glitteriä ja kimallusta rakastava tyttö kurkottelee ylöspäin. Postimerkki ja maalaus heijastelevat Tiitisen mukaan lapsen rohkeutta, intoa, uteliaisuutta ja välittömyyttä. Kotimaan ikimerkki Pieni haaveilija julkaistaan 10 merkin arkissa.
Mainittakoon, että tilasin Netta Tiitiseltä postikorttisarjan kuvan 7 aiheesta omistuskirjoituksella, joista teetin maksimikortteja ilmestymispäivän pyöröleimauksella. Ensipäivätilaisuutta Postilla ei siis ollut, koronapandemian takia.
Julkaisut marraskuu 4., 2020
Vuoden 2020 joulupostimerkit syntyivät suunnittelukilpailun kautta, jonka Posti järjesti yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa. Kilpailulla haettiin perinteistä joulutunnelmaa ja juuri sitä löytyy voittajatöistä Kylätonttu ja Joulutupa.
Joulutervehdyksen ikimerkissä tonttu kurkistaa ikkunasta lämpöä hehkuvaan tupaan ja jättää jälkeensä vain jalanjäljet lumihankeen. Sisustus- ja tekstiilimuotoilua opiskeleva Ida Sarisalmi on kuvittanut Kylätonttu-merkin, jonka värit korostavat kylmän hirsisen ulkoseinän ja lämpimän sisätilan välistä eroa ja tunnelmaa. Joulutervehdyksen ikimerkki oli myynnissä 20 merkin vihossa. Taiteilija: Jutta Luukkonen.
Joulun kotimaan ikimerkissä on joulun odotuksen tuntua. Tupa on siivottu, joulukuusi koristeltu ja kynttilät hehkuvat lämpöä. Koirakin aavistaa, että suuri juhla on tulossa. Graafista suunnittelua opiskeleva Jutta Luukkonen on käyttänyt kuvittamassaan Joulutupa-postimerkissä vesiväritekniikkaa, joka henkii omien lapsuuden joulujen tunnelmaa. Joulun kotimaan ikimerkistä julkaistiin 10 merkin arkki ja 5 merkin vihko.
Joulun ulkomaan ikimerkissä nähdään kylä, joka rakentuu nostalgisista 1920-luvun harjakattoisista omakotitaloista. ”Täällä sosiaalinen elämä on vilkasta, naapurit tuntevat toisensa ja kyläilevät toistensa luona. Naapurissa kajastava valo luo lämpimän ja rauhallisen olon”, kuvailee Tervetuloa kylään! -merkin suunnitellut Matti Pikkujämsä. Joulun ulkomaan ikimerkki julkaistiin 10 merkin arkissa.
Kaikkiin talvisiin tervehdyksiin soveltuu Suvi Roikon valokuvaama nostalginen Kelkkaretki, jossa tyttö pitää sylissään kukkoa. ”Kaverukset ovat matkalla potkukelkalla, taustalla näkyy talvinen peltomaisema ja matka jatkuu lumisateessa”, Roiko kertoo. Valokuva kuuluu sarjaan, jossa Roiko kuvaa eläinten ja lasten välistä suhdetta. Kotimaan ikimerkki Kelkkaretki julkaistiin 10 merkin arkissa.
Vuoden 2020 kevään postimerkit: (linkki).
Muuta julkaisuhin liittyvää
Postin myymälöistä valtaosa lakkautettiin vuoden 2019-2020-vaihteessa. No, samaan aikaan kuitenkin perustettiin kuitenkin ”Box by Posti-niminen” kummajainen.
Box by Posti-omakuvapostimerkki
Marraskuun 1. 2019 Posti avasi Helsingin Keskuskadulle ”Box by Posti”-nimisen myymälän (linkki), joka heidän mukaansa ”verkkokauppaan keskittyvä tila, joka on tarkoitettu Postin kuluttaja-asiakkaiden ja verkkokauppiaiden käyttöön. Kyseessä on Postin uusi avaus, jonka avulla se hakee entistä vahvempaa kasvua verkkokaupassa. Uudessa tilassa on muun muassa sovituskopit, jättimäinen pakettiautomaatti ja digitaalinen kioski. Box palvelee myös verkkokauppiaiden kivijalkakauppana ja Postin uusien digipalveluiden testitilana.” Kovin pitkäikäinen tuo kokeilu ei ollut, sillä myymälä suljettiin heinäkuun 2022 lopussa (linkki) lupauksella, että palvelua saa Postitalon uudistetussa myymälässä. Vaikka sitä pitkin matkaa kehuttiin ja ylistettiin, Postin markkinoinnissa.
Kuinka tarpeellinen saatikka onnistunut tämä ”Box by Posti”-kokeilu edes oli, kun verkkokauppa-asiointiin liittyviä palveluja saa aina Postin nettisivuilta, sekä myös jokaisesta Postin kumppanipostista, ympäri Suomen? Miten mahdollinen kokeilusta saatu kokemus on kehittänyt Postin palvelua? Sanoisin, että jotain näin kömpelöä voinee odottaa vain valtion monopoliyhtiöltä. Samat resurssit olisi voinut käyttää vaikka jakeluvirheiden eliminointiin.
Syksyllä 2020 julkaistiin kuitenkin ”Box by Posti”-postimerkki, jota luonnehtisin omakuvapostimerkiksi, koska sitä ei ollut saatavilla muualta kuin Helsingin Keskuskadun myymälästä. Seuraavassa kuvassa tuo postimerkki. Myymälän lakkauttamisen jälkeen, postimerkki on näköjään myyty loppuun Postin verkkokaupassa.
Maksimipostikorteista
Vuoden 2020 syksyn aiheista olen onnistunut hankkimaan Tatu ja Patu-maksimipostikortteja jälkikäteen. Koronapandemian takia varsinainen ensipäiväntilaisuus oli peruttu. Maksimipostikorttien keräilystäni olen kirjoittanut erikseen (linkki).
Linkkejä
Vuoden 2024 postimerkkijulkaisut (linkki).
Vuoden 2023 postijulkaisut (linkki).
Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).
Vuoden 2021 postijulkaisut (linkki).
Vuoden 2019 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).