Arabia Aura – kahvikuppien Ferrari


Tänä vuonna (2023) Arabian perustamisesta on kulunut 150 vuotta. Nykyisellä Arabialla ei ole nimen lisäksi juuri mitään yhteistä alkuaikojen Arabian kanssa. Kotimainen keramiikkatehdas lopetettiin joitakin vuosia sitten, ja tuotanto on siirtynyt ulkomaille, pääasiassa Thaimaahan. Kotimaista tuotantoa ei enää koettu kannattavaksi, kun markkinat ovat vuosikymmenten aikana täyttyneet pääasiassa halpatuotantomaissa tehdyistä astioista. Viime vuosina Arabia on tosin yrittänyt ’tekohengittää’ perinnettä tuomalla joitakin vanhempia, lähinnä 1950- ja 1960-luvun koristeita uudistuotantoon tämän päivän malleihin. Ulkomailla valmistetut astiat eivät kuitenkaan ole herättäneet suurta intoa ainakaan monessa keräilijässä. Uudistuotantomallien ja joidenkin käyttöastiasarjojen lisäksi Muumi-tuotteet muodostavat tärkeän osaa Arabian nykytuotannosta.

Vanhan, Suomessa valmistetun Arabian keräily on edelleen ollut suosittua. Esimerkiksi Facebookin suurimmassa Arabia-aiheisessa ryhmässä Arabiakirppis ja keskustelu on yli 90 000 jäsentä. Kotimaisen keramiikan ympärille on muodostunut erilaisia keräilyalueita ja -yhteisöjä.

Keräilijöillä on tärkeä tehtävä: vaalia kotimaisen tuotannon perintöä. Vahva tapa vaalia perintöä on itse keräämisen lisäksi tiedon jakaminen, jotta käyttöesineiden historiaa voidaan siirtää edelleen seuraaville sukupolville.

Esittelyssä on nyt harvinainen kuppi, jonka sain kokoelmaani joulukuussa 2022. Tämän Arabia-kahvikupin malli on XM ja koriste Aura. Sarjan esineitä on tarjolla vain harvoin, vaikka malli oli tuotannossa viitisentoista vuotta tsaarinajan Suomessa. Ehjiä kappaleita ei liene säilynyt kovinkaan paljon näille päiville.

Arabian Aura -mallin kahvikuppia voisi kuvailla kuppien Ferrariksi. Se on monella tavalla erikoislaatuinen esine Arabian historiassa. Vaikka Arabia olikin perustettu jo kolmisenkymmentä vuotta ennen Auran markkinoille tuloa, mallisto oli koostunut pitkälti Rörstrandista peräisin olevista mallistoista.

Kuva: Rörstrandin DO-mallista muokattiin malli XM korvaa vaihtamalla. Kauniin tulppaanikuvion ääriviivat on tehty kuparipainotekniikalla. Värikkäät yksityiskohdat maalattiin käsin. Vihreä käsinmaalattu korva tekee kokonaisuudesta esteettisesti vahvan. Kokoelmani kuppi on Aura-malliston suurin, tilavuudeltaan 0,15 l. 

Arabian ja Turun porsliinin historiaa tutkivan Jarmo Sallisen mukaan Arabian taiteellinen linja alkoi muodostua, kun Arabian toimitusjohtaja Gustaf Herlitz palkkasi 1895 arkkitehti Jacob Ahrenbergin muotoilukonsultiksi ja vuotta myöhemmin Rörstrandilta Thure Öbergin. Rörstrandista peräisin olleilla mallistoillaan Arabia oli jo osallistunut menestyksekkäästi mm. Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1878 ja Moskovan teollisuusnäyttelyyn vuonna 1882.

Ahrenbergin ja Öbergin yhteistyön tulokset näkyivät nopeasti, ja Arabia sai omasta mallistostaan ensimmäisen merkittävän palkinnon, kultamitalin Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1900. Pariisin menestyksen seurauksena Rörstrandin amerikkalainen maahantuoja, Mr. Samuel halusi Arabian valmistamia, tunnettujen suomalaistaiteilijoiden suunnittelemia esineitä.

Aura -koristeen suunnittelijasta ei ole täyttä varmuutta, mutta näyttää siltä, että Ahrenbergin ja Öbergin yhteistyön tuloksena syntyi myös koriste Aura. Ahrenberg oli julkaissut keräämänsä karjalaista tekstiiliornamentiikkaa Suomalaista ornamentiikkaa -nimisessä vihkosarjassa 1878–1882. Mr. Samuel sai nähtäväksi vuonna 1902 astioita ja maljakoita, joihin oli kopioitu näitä kuvioita, myös Aura-koriste. Tästä alkoi Auran tuotanto 1900-luvun alussa.

Thure Öberg käytti vanhaa tekniikkaa, jossa koristeen ääriviivat oli painettu kuparipainossa ja väritetty käsinmaalaamalla. Itse XM-mallin kahvikuppi on tehty Rörstrandin DO-malista vaihtamalla korvan malli. XM-mallin kahvikuppia Aura-koristeella valmistettiin vuoteen 1917. Aura sai suuren suosion Amerikassa ja meillä kotimaassa.

Aura-mallin kahvikuppi mainitaan vanhassa Arabian tuotekuvastossa neljällä eri koolla. Kuppien lisäksi Aura-koristeella valmistettiin ainakin sokerikkoa ja kermakkoa.


Kuva: Kolmen kukan ja lehden ympyränmuotoinen kuvio toistuu kahvikupin asetissa. Pohjassa on Arabian nk. rotanhäntäleima (1900-1920) sekä massamerkintöjä. Auran malli on XM, joka on muokattu Rörstrandin DO-mallista. Lautanen onkin DO-mallia.

MIKÄ?

Valmistaja: Arabia
Koriste: Aura
Malli: XM
Valmistusvuodet:
1902–1917
Leima: nk. rotanhäntäleima, vain tassissa
Koristeenvalmistustekniikka: Kuparipainon ja käsinmaalauksen yhdistelmä
Yleisyys: hyvin harvinainen
Variaatiot: Kahvikuppia valmistettu neljässä eri koossa: 0,07, 0,09, 0,11 ja 0,15 litraa

Hinta-arvio: 200–400 eur.

 

Teksti: Miikka Jaala ja Jarmo Sallinen
Kuvat: Miikka Jaala

, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *