Postimerkin päivä on ollut vuosittainen tapahtuma, jolloin paikalliset filatelian yhdistykset ympäri Suomen ovat esitelleet postimerkkiharrastusta sekä omaa toimintaansa yleisölle. Samoin yhdistyksien on ollut mahdollista myydä harrastukseen liittyviä julkaisuja ja tuotteita, keräten varoja omaan toimintaansa. Tapahtuman sijainti on luonnollisesti ollut paikka, missä aiheesta mahdollisesti kiinnostuneita voi tavoittaa. Erityisesti paikallinen Postin myymälä, mutta kun Postin oma myymäläverkosto on rajusti karsittu viimeistään v. 2020 alussa, yhdistysten tapahtuma on järjestetty mm. paikallisten markettien tai kauppakeskusten käytävillä tai kirjastoissa.

Suomen Posti on ollut aiemmin yhteistyökumppanina toiminnassa, jolloin se on julkaissut omakuvapostimerkkejä kullekin paikkakunnalle. Suomalaisten postimerkkien LaPe-luettelossa on ollut listaus näistä omakuvapostimerkeistä, mutta tuo luettelointi loppuu vuoteen 2016. Postimerkin päivä-tapahtuma on toki jatkunut vuosittaisena nykypäivään asti, mutta yhdistykset ovat julkaisseet omakuvapostimerkkejä itse. Jolloin niiden tietojen kerääminen luetteloon olisi ollut ymmärrettävästi työläämpää. Filatelistiliiton johdolla on ollut mahdollista julkaista aiheeseen liittyviä postikortteja myytäväksi.

Käsittääkseni aiemmin tapahtuma oli syksyisin, mutta sittemmin se on siirretty vuosittaisen Ystävänpäivän (14.2.) ajankohtaan tai jollekin päivälle sitä lähellä, tietynlaista postimerkin sesonkiaikaa hyödyntäen. Kun joulu on taas oma lukunsa.

Yhdeksi keräilykohteeksi, jokakeväiseksi projektiksi olen valinnut Postimerkin päivänä julkaistavat omakuvapostimerkit. Aiheen keräilystäni olen kirjoittanut erikseen (linkki). Tykkään erityisesti maksimipostikorteista (linkki), jolloin on ollut mahdollista saada samassa julkaisussa sekä postimerkki, postikortti ja paikkakuntakohtainen postileima. Koska tilaisuus on ympäri Suomea, ei minulle ole mahdollista vierailla tapahtumissa muuta kuin omalla paikkakunnalla. Ennen vuosittaista Postimerkin päivää tarkistan siihen osallistuvien yhdistysten listan sekä niiden yhteyshenkilöt ja lähetän kyselyn ko. tuotteiden ostamisesta, vastaanotettavaksi postin kautta. Kun olen tehnyt tätä vuodesta 2021 alkaen, tietyissä paikoissa osataan jo odottaa kyselyäni.

Seuraavaksi esittelen ”saaliini” keväältä 2024. Filatelisti-lehdessä 01/2024 esitellyssä listassa yhdistyksiä oli 20, mutta saamieni vastausten perusteella tein päätelmän, että vain 9 niistä julkaisi omakuvapostimerkin (ja näiden lisäksi Lahti jokakeväisiin hiihtokisoihin). Jotka siis kaikki ainakin itse sain hankittua. Perustelun sille, miksi monikaan yhdistys ei omakuvapostimerkkejä myyntiin enää julkaise, lienee Postin nykyinen hinnoittelu asialle (linkki). Myynnissä luonnollisesti pitäisi pyytää hinta tämän yli, jotta siitä jää varoja myös yhdistykselle. Tällöin merkkejä on riski jäädä varastoon myymättä. Jossain tilaisuudessa on myyty myös merkkejä ja postikortteja aiemmilta vuosilta.

(* Blogin lopussa on kommentti näiden kohteiden ”sääntöihin”.

Postimerkin päivän 2024 omakuvapostimerkkejä ja kortteja

Aihefilatelistit

Aihefilatelistien postikortin aiheena on Klippanin luoto, Helsingin maamerkki laivaväylien vieressä. Klippanin ohittaa puinen purjealus, Vappuna 2023. Postimerkissä on teksti ”AF 70v 2024”, yhdistyksen 70-vuotispäivän kunniaksi. Pilvien seasta on myös mahdollista erottaa museolentokone DC-3. Postimerkistä on myös versio ilman tekstiä – itselläni on molemmat.

Kuva 1. Aihefilatelistien Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Helsingin Pääpostissa. Postimerkki liimattuna ja leimattuna keskellä ylhäällä, merkissä sama aihe kuin kortissa.

Jämsän seudun keräilijät

Postikortin kuvassa on Jämsän tori. Postileima on Kaipolasta, jota ei ainakaan omissa havainnoissa ole aikaisemmin vastaan tullut.

Kuva 2. Jämsän seudun keräilijöiden Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Kaipolassa. Postimerkki liimattuna ja leimattuna alhaalla vasemmalla, merkissä sama kuva kuin kortissa.

Jämsän seudun keräilijöiden oheisleima näkyy blogin otsikkokuvassa.

Järvenpään filatelistiseura

Kortti Järvenpäästä esittää Seurataloa, joka on vihitty kokousten, juhlien ja iltamien käyttöön toukokuussa 1932. Sotavuosina talo oli Puolustusvoimien käytössä. Se toimii edelleen kokouksien ja tilaisuuksien pitopaikkana sekä yhdistysten kokoustalona.

Kuva 3. Järvenpään filatelistiseuran Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Järvenpäässä. Postimerkki liimattuna ja leimattuna ylhäällä vasemmalla, merkissä sama kuva kuin kortissa.

Kajaanin postimerkkikerho

Vuoden 2024 postikortissa on 1920-luvulla valmistunut suojeluskuntatalo eli Sissilinna. Rakennus on toiminut viime vuosina kaupunginteatterin pienenä näyttämönä ja sitä on hiljattain mittavasti korjattu.

Kuva 4. Kajaanin Postimerkkikerhon Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Kajaanissa. Postimerkki liimattuna ja leimattuna alhaalla oikealla, merkissä sama aihe kuin kortissa.

Kajaanin Postimerkkikerho täyttää 80 vuotta tänä vuonna.

Keski-Suomen Filatelistiseura

Postikortin kuvassa on kuningaskalastaja, värikkäimpiä Suomessa tavattuja lintuja. Lintua on jopa bongattu Jyväskylässä vuonna 2023, toki vain hyvin lyhyen ajan. Kuvan on ottanut luontokuvaaja Jussi Murtosaari, joka on samalla kerhon jäsen.

Kuva 5. Keski-Suomen Filatelistiseuran Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Jyväskylässä. Postimerkki liimattuna ja leimattuna ylhäällä oikealla, merkissä sama aihe kuin kortissa.

Mainittakoon, että Jyväskylässä toimii vielä yksi Postin omista harvalukuisista myymälöistä.

Lahden Postimerkkikerho

Lahden Postimerkin päivän kortti on kuvattuna blogin otsikkokuvassa, sen kuvassa ollen Keski-Lahden seurakunnan kirkko. Saman aiheen omakuvapostimerkkiä ei heiltä ole viime vuosina tullut, mutta sen sijaan joka vuosi postimerkkejä on julkaistu Salpausselän kisoista sekä Finlandia-hiihdosta. Jotka olen myös itselleni tilannut ja aihetta kerännyt. Alla olevassa kuvassa ovat postimerkilliset, leimatut kirjekuoret noista aiheista.

Kuva 6. Lahden Postimerkkikerhon kevään 2024 tuotteet maksimikorttina, leimattuna Lahden terminaalissa. Postimerkit liimattuna ja leimattuna ylhäällä oikealla, merkeissä sama aihe kuin oheisleimoissa ja kuorissa.

Lahti on tavannut julkaista erikoisleimoja Finlandia-hiihdon ja Salpausselän kisojen aiheista, mutta tänä vuonna kuorella näkyvät oheisleimat ovat korvanneet tämän. Syy on se, että Posti lopetti erikoisleimapalvelun tarjonnan vuonna 2023 (linkki). Luettelo aiemmista Lahden erikoisleimoista löytyy täältä (linkki).

Paraisten Filatelistit – Pargas Filatelister

Postikortin kuvassa on Hessundinsalmen uuden sillan rakennustelineitä ja taustalla koko rakennustyön ajan käytössä oleva vanha silta. Paraisilta en saanut varsinaista maksimipostikorttia, mutta erillisen postikortin ja omakuvamerkin. Kuvan on ottanut Klaus Juvas.

Kuva 7. Paraisten Filatelistien Postimerkin päivän 2024 tuotteet, postikortti ja omakuvapostimerkki. Merkissä sama aihe kuin kortissa.

Paraisten filatelistit on julkaissut erillisen luettelon tuottamistaan omakuvapostimerkeistä (linkki).

Rauman Filatelistikerho

Rauman postikortissa on katunäkymä Rauman Kauppakadulta 1960-luvun puolivälissä, jolloin kadun pinnassa oli kiveys. Taustalla oleva torni on vanha Raatihuone.

Kuva 8. Rauman Filatelistikerhon Postimerkin päivän 2024 tuotteet, postikortti ja omakuvapostimerkki. Postimerkin aihe on vanha funkkistyylinen rakennus.

Turun Postimerkkikerho

Postikortissa Heikki Ahon vesivärimaalauksen aiheena on talvinäkymä Ruissalon Kolkanniemestä. Puiden takaa näkyy merialue Airiston selkää.

Kuva 9. Turun Postimerkkikerhon Postimerkin päivän 2024 tuote maksimikorttina, leimattuna Turussa. Postimerkki liimattuna ja leimattuna ylhäällä keskellä, merkissä sama kuva kuin kortissa.

Turun Postimerkkikerho on myös luetteloinut julkaisemansa omakuvapostimerkit (linkki).

Tampereen Filatelistiseura

Postikortissa on Tammerkosken ylittävä Satakunnan silta iltavalaistuksessa. Kuvan on ottanut seuran puheenjohtaja Mikko Kylliäinen.

Kuva 9. Turun Postimerkkikerhon Postimerkin päivän 2024 tuotteet maksimikortteina, leimattuna Tampereen Sokoksen pääpostissa. Postimerkit liimattuna ja leimattuna ylhäällä oikealla, merkissä sama kuva kuin kortissa.

Tampereen postimerkkejä oli 2 erilaista, toisessa Satakunnan silta iltavalaistuksessa ja toisessa päivällä. Maksimipostikortin tuotin itse, hakien leiman myyntipöydän vierestä, Tampereen Sokoksen Postin myymälästä neljännestä kerroksesta. Tampereen Filatelistiseura on myös luetteloimassa omakuvapostimerkkejään, mutta sitä ei ole vielä julkisesti saatavilla.

Lopuksi

Kuten LaPe-luetteloista voi nähdä, vielä vuonna 2015-2016 Postimerkin päivän omakuvamerkkejä julkaistiin ja myytiin noin 60 paikkakunnalla. Koronakeväänä 2021 ko. tilaisuus peruttiin lähes täydellisesti, mutta sentään muutamalla paikkakunnalla pidettiin ja näitäkin julkaisuja olen kerännyt. Niistä todennäköisesti myöhemmin. Aktiviteetti on kuitenkin mitä ilmeisimmin supistumaan päin ja ko. muutos on enemmän tai vähemmän kytköksissä postimerkillisen kirjeen tarinaan ja tulevaisuuteen, jota olen pohtinut erikseen (linkki). Mielenkiintoni kohde on ollut myös tämän muutoksen havainnoiminen, kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä.

Kuten kuvista näkyy, mainitsemani ”muutos” näkyy myös korteissa olevilla pyöröleimoilla. Vielä sentään monissa ns. kumppaniposteissa ko. leimasin löytyy, mutta sitä ei huolleta lainkaan siten kuin aikaisemmin. Leimasinta ei ehkä puhdisteta säännöllisesti ja siihen käytettävä muste voi olla kuivunutta, mikä näkyy jäljessä. Jossain asioimispisteissä ei ole edes ymmärretty mitä tarkoitan, kun olen itse kysynyt leimauksen mahdollisuudesta. Moni yhdistys on jättänyt leimaukset teettämättä siksi, että heikkolaatuinen leima voi jopa pilata kohteen. Jolloin kohde jää myymättä, tappioksi seuralle. Esimerkiksi Tampereen leimoissa (kuva 9) minulle olennaisinta on päiväyksen ja paikkakunnan näkyminen dokumenttina, vaikka leimoja ei voi enää filatelistisen ”kauniiksi” luonnehtia.

Jos em. kohteista kauneinta pitäisi valita, niin Jyväskylän kuningaskalastaja se minusta ainakin olisi. Näyttäviä näkymiä ja värejä on muissakin,

Lopuksi haluan lausua kiitokset edellä mainittujen yhdistysten ja erityisesti heidän yhteyshenkilöidensä (nimiä mainitsematta) ystävällisestä huomiosta ja erityisesti varsin pyyteettömästä vaivannäöstä, tuotteiden lähettämisen lisäksi leimauksissa eli ylipäänsä keväisen keräilyprojektini onnistumisessa. Samoin myös kiitokset siitä, että lähes kaikilta tilaisuuden järjestäneiltä seuroilta sain vastauksen yhteydenottooni, vaikka omakuvapostimerkkiä eivät julkaissetkaan.

(* Olen kuullut, että ns. filatelian näyttelysääntöjen mukaan maksimikortti pitäisi leimata siten, että leima on osin kortin, osin merkin päällä. Tällaiset säännöt eivät kuitenkaan sido minua. Olen tästä kirjoittanut asiasta erikseen (linkki).


2 vastausta artikkeliin “Postimerkin päivä 2024”

  1. Maksimikorteissa oli useassa leima ihan keskellä postimerkkiä, oikeammin olisi että osa leimasta osuisi myös kortille.

    • Maksimipostikortin periaate on tuo. Mutta näissä blogeissa esittelen omaa tapaani kerätä. Se on erilainen kuin EILA ELOn tapa. Tapoja kerätä on yhtä monta kuin keräilijää. En kerää esimerkiksi filatelistien näyttelyjä ja niiden ”sääntöjä” varten. Kuten tekstissä totean kursivoituna, olen tietoinen säännöistä maksimikorteille. Mutta kun tiedän, että kortti, merkki ja leima on samaan aikaan tuotettu, niin se riittää. Jos pelkästään kohteiden jälleenmyyntiarvoja ajattelee, niin leima keskellä merkkiä voi olla arvokkaampi kuin maksimikortti ja sekin vaikuttaa asiaan.

      Sinänsä se asia, kuinka filatelistit tai korttikeräilijät vetoavat yhteisöllisyyteensä, niin entäs sitten jos toisen vaivannäössä kommentoidaan vain sitä, mitä vikaa tai korjattavaa siinä on? Että miten kerätään ”oikein”. Eli jos tämmöistä se filatelistien tai korttikeräilijöiden tapa harrastaa yhteisöllisyyttä on, niin kannattaako ihmetellä, miksi yhdistykset eivät pysty hankkimaan uusia jäseniä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *