Vuoden 2021 postimerkkijulkaisut


Keräsin postimerkkejä nuoruudessa ja aloitin harrastuksen uudestaan vuonna 2018, lähinnä Suomen ja Ahvenanmaan postimerkkien keräilyllä. Vuosi 2021 oli kolmas “täysi” postimerkkeilyn harrastusvuosi, jolloin uudet julkaisut keräsin julkaisuajankohtina. Niitä oli 4 kertaa, eli 20.1., 28.4., 8.9. ja 13.11.

Huomioitavaa oli, että keväällä 2020 puhkesi maailmanlaajuinen koronapandemia, joka esti ensipäiväntilaisuudet Postilla myös vuoden 2021 puolelle.

Blogin otsikkokuvassa näkyy kuorelle leimattu Onnittelukukat-sarjan postimerkki. Merkille pantavaa siinä on, että käsileiman päälle on lyöty lajittelukeskuksen leima. Tällaisiin toisiaan sotkeviin tuplaleimauksiin keräilijät saivat ruveta tottumaan, vaikka yleisempää on, ettei perille saapuneella ts. kulkeneella kuorella ole minkäänlaista leimausta.

Kuvaukset tuotteista on Postin tiedotteista, joiden käyttämiseen olen saanut luvan Postin viestinnästä.

Julkaisut tammikuu 20., 2021

Postimerkkivuosi alkoi ystävänpäiväpostimerkeillä, joissa nähdään sadunomaisia eläimiä ja kukkien muodostamia värikkäitä kuvioita. Riku Ounaslehdon runsaalla tyylillä tehtyjen kuvitusten aiheita ovat oksalla istuva pörröinen orava, kukkien mettä imevä perhonen, pesää rakentava lintu, kasveja kasteleva kani, komeasarvinen peura ja kolme kukkia pölyttävää kimalaista. Pidetään huolta -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 1. Pidetään huolta, 6 postimerkin vihko ja ensipäivänkuori.

Oona Himasen kuvittamissa postimerkeissä nähdään perinteisiä suomalaisia monivuotisia koristekasveja. Merkkeihin kuvatut perennat – violetti akileija ja kellanruskea ruskolilja – ovat monille tuttuja jo isoäidin puutarhasta. Onnittelukukat on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Lisäksi myynnissä on ollut myös kahden merkin arkki, jossa on molemmat postimerkit.

Kuva 2. Onnittelukukat, 10 ja 2 postimerkin arkki ja ensipäivänkuori.

Paula Salviander kuvaa postimerkeissä runsasta kukkatarhaa, jonka kukkien loistolla voi koristaa kevätviestejä vaikkapa pääsiäisen aikaan. Merkkien kukat ovat narsissi, tulppaani, neilikka, lilja, hortensia, kiinanruusu, auringonkukka, pioni ja gerbera. Kukkatarha on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 3. Kukkatarha, keskellä postimerkit, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Suomen Journalistiliiton sataa vuotta juhlistettiin Ilkka Kärkkäisen suunnittelemalla julistemaisen graafisella postimerkillä, joka kertoo mielipiteiden ilmaisemisen vapaudesta ja oikeudesta osallistua keskusteluun. Pelkistetyssä merkissä on kirjain J ja kaksi puhekuplaa, jotka edustavat erilaisia mielipiteitä. Journalistiliitto edistää jäsentensä ammatillista asemaa, puolustaa journalismia ja eettisiä sääntöjä sekä edistää sananvapautta. Suomen Journalistiliitto 100 vuotta -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 4. Suomen Journalistiliitto 100 vuotta, keskellä postimerkki, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Huhtikuun 20. päivän merkeissä lottia, uhanalaisia eläimiä, postikortteja ja juhlatunnelmaa

Suomalaisten naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Lotta Svärd perustettiin vuonna 1921. Posti juhlistaa järjestön satavuotista historiaa omilla postimerkeillä. Sotavuosina lotat tukivat maanpuolustusta monipuolisella huolto- ja avustustoiminnalla. Enimmillään järjestöön kuului noin 240 000 lottaa ja pikkulottaa. Nykyisin Lotta Svärd Säätiö tekee hyväntekeväisyystyötä, avustaa sodan tai muun kriisin johdosta kärsimään joutuneita Suomen kansalaisia, tukee naisten kouluttautumista kriisitilanteiden varalle sekä ylläpitää Lottamuseota. Klaus Welpin suunnittelema Lotta Svärd 100 vuotta on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 5. Lotta Svärd 100 vuotta, ylhäällä postimerkit, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Huhtikuussa julkaistaan Petteri Mattilan suunnitteleman Uhanalaisia eläimiä -postimerkkisarjan kolmannet merkit, joiden aiheena on tällä kertaa lentäviä tai liitäviä uhanalaisia kotimaisia lajeja. Hyönteisiä merkeissä edustaa isoapollo-perhonen ja lintuja kuningaskalastaja. Kolmannessa merkissä esiintyvä liito-orava on monista uutisjutuista tuttu laji, jota metsähakkuut uhkaavat. Posti julkaisee EUROPA-sarjaan kuuluvat merkit yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Europa: Uhanalaiset eläimet III -postimerkkiarkissa on 15 kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 6. EUROPA: Uhanalaiset eläimet III, vasemmalla postimerkit ja oikealla ensipäivänkuori.

Postikortit ovat välittäneet suomalaisten viestejä ja tunteita jo 150 vuoden ajan. Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi ovat tiivistäneet postikortin vaiheita postimerkkivihkoon, jonka merkkeihin on kuvattu kuusi postikorttia eri ajoilta. Merkeissä esitellään yksi Suomen ensimmäisistä ehiöpostikorteista vuodelta 1871, Suomen lippua ja maamiestä esittävä kortti, kenttäpostikortti sotavuosilta, kuvittaja Rudolf Koivun satuaiheinen kortti, Porvoo-aiheinen maisemakortti ja uusimpana suosittua postcrossing-harrastusta ilmentävä kortti. Postikortti 150 vuotta -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Kuva 7. Postikortti 150 vuotta, vasemmalla 6 postimerkin vihko ja oikealla ensipäivänkuori.

Huhtikuussa 2021 tuli myyntiin myös monenlaisiin onnitteluihin sopiva Juhlapäivä, joka juhlistaa samalla myös Klaus Welpin mittavaa uraa postimerkkien suunnittelijana, sillä kyseessä on jo sadas Welpin suunnittelema postimerkki. Monipuolisena graafikkona ja valokuvaajana tunnetun Klaus Welpin postimerkeissä on nähty mm. suomalaisia musiikkitähtiä, ilmaveivi, saunoja ja Tove Jansson. Welp suunnitteli myös Suomen kauneimmaksi äänestetyn Erämaasilta-postimerkin, joka tuli toiseksi EUROPA-postimerkkien kilpailussa vuonna 2018.

Kuva 8. Juhlapäivä, keskellä postimerkki, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Syksyn postimerkeissä 8.9. taidetta, syysmaisemia ja arjen vihreitä tekoja

Posti myönsi vuoden 2021 taidepalkinnon lasitaiteilija Alma Jantuselle, jonka värikkäät ja uniikit lasiteokset loistavat kahdessa postimerkissä. Jantunen tekee lasiveistoksia, jotka saavat muotonsa elävistä olennoista ja kasveista.

Kuva 9. Postin taidepalkinto, keskellä postimerkit, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien ja taiteen arvostusta ja asemaa. Palkinto voidaan myöntää taiteen rajapinnassa toimivalle henkilölle tai ryhmälle tunnustuksena ja kannustuksena visuaalisesti kiinnostavasta ilmaisusta. Voittaja voi edustaa kuvataidetta tai visuaalista suunnittelua laajemmin, kunhan ilmaisu on sisältönsä tai muotonsa puolesta postimerkkiin sovellettavissa.

”Alma on lahjakas lasitaiteilija, jonka uniikit ja värikkäät lasiteokset tuovat luksusta arkeen nyt myös postimerkkien muodossa”, kertoo Postin postimerkkituotannosta vastaava Design Manager Tommi Kantola.

Postin taidepalkinto myönnettiin vuonna 2021 viidettä kertaa. Vuonna 2017 taidepalkinnon sai kuvanveistäjä Jasmin Anoschkin, vuonna 2018 graffititaiteilija EGS, vuonna 2019 vaatesuunnittelija Mert Otsamo ja vuonna 2020 kuvataiteilija Janne Laine.

Postin taidepalkinto 2021 on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Syksyn kajo tuo luonnon värit esiin

Vuodenaikaan sopivissa Syksyn kajo -postimerkeissä esitellään kauniita syksyisiä maisemia maaseudulta ja metsistä. Jukka Risikon ottamien valokuvien yhdistävänä tekijänä on varhaisen aamun ja myöhäisen illan valo, joka tuo luonnon värit hienosti esiin.

Jukka Risikko julkaisee luontokuviaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, jossa ne ovat herättäneet huomiota eri puolilla maailmaa. ”Tällä hetkellä kuvillani on Instagramissa ja Facebookissa yli 190 000 seuraajaa. Instagramissa seuraajakuntani on kansainvälisempää, kun taas Facebookissa suurin osa seuraajista on Suomesta.”

Risikko ottaa kuvia Etelä-Pohjanmaalla lähinnä kotikaupunkinsa Lapuan maaseudulla ja metsissä. ”Toivon, että kuvieni kautta arvostus ympäristöä ja omaa lähiluontoa kohtaan nousisi. Toivottavasti kuvani pystyvät myös välittämään luonnon rauhoittavaa vaikutusta muille.”

Kuva 10. Syksyn kajoa, vasemmalla 5 postimerkin blokki ja oikealla ensipäivänkuori.

Syksyn kajoa -pienoisarkissa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Postimerkkisarjan aihe “Metsämaisema” äänestettiin Vuoden 2021 kauneimmaksi postimerkiksi (linkki).

Arjen vihreitä vinkkejä meille kaikille

Posti julkaisi syyskuussa 2021 myös postimerkit, joissa annetaan kuusi selkeää ympäristöä huomioivaa vinkkiä meidän jokaisen arkeen. Vinkit liittyvät kasvisruokailuun, liikuntaan, kodin lämmitykseen, kierrätykseen, vedenkulutukseen ja julkiseen liikenteeseen.

Muistilappuja muistuttavien postimerkkien vekkulin julistemaisesta toteutuksesta vastasi Werkligin luova johtaja Anssi Kähärä, joka teki merkkien teemoihin sopivat tekstit yhteistyössä Sitran Kestävä arki -tiimin asiantuntijan Sari Laineen kanssa.

Vastuullisuus ja ympäristöasiat on keskeisiä tekijöitä myös Postin toiminnassa. ”Haluamme auttaa Postissa ihmisiä ja yrityksiä tekemään kestäviä valintoja ja hoitaa samaan aikaan oman tonttimme kuntoon. Esimerkiksi ilmastotyössä kunnianhimoisena tavoitteenamme on painaa omat päästömme nollaan vuoteen 2030 mennessä”, Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn kertoo.

Kuva 11. Arjen vihreät teot, yllä 6 postimerkin vihko ja alla ensipäivänkuori.

Arjen vihreät teot -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Suomalaisia klassikkomaalauksia rullapostimerkeissä

Syyskuussa 2021 julkaistiin myös rullapostimerkit, joissa esitellään kahdeksan suomalaista klassikkomaalausta vuosilta 1884–1930. Merkeissä nähdään Ellen Thesleffin Kaiku (1891), Albert Edelfeltin Leikkiviä poikia rannalla (1884), Akseli Gallen-Kallelan Luistelijat Kalelan rannassa (1896) Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888), Eero Järnefeltin Maisema Kolilta (1930), Juho Rissasen Avannolla onkijat (1900), Hugo Simbergin Lammastyttö (1913) ja Ferdinand von Wrightin Taistelevat metsot (1886).

Merkkeihin haettiin tunnettuja teoksia, jotka ovat tuttuja lähes meille kaikille jo koulukirjojen sivuilta. ”Halusin pitää merkkien ulkoasun ajattoman pelkistettynä, että maalaukset pääsevät kunnolla esiin. Toivottavasti teokset saavuttavat rullapostimerkeissä suuren suomalaista taidetta rakastavan yleisön”, kertoo merkkien graafisesta suunnittelusta vastannut Ilkka Kärkkäinen.

Kuva 12. Suomalaisia taideklassikoita I, vasemmalla ja ylhäällä 8 rullapostimerkkiä ja oikealla alhaalla ensipäivänkuori.

Suomalaisia taideklassikoita ilmestyy sadan merkin rullassa, jossa on 8 erilaista kotimaan ikimerkkiä.

Joulupostimerkeissä 3.11. tuttua ja uutta ilmettä

Vuoden 2021 joulupostimerkeissä nähtiin yhdistelmä modernimpaa digitaalista viivapiirrosta ja perinteikästä joulun kuvakerrontaa. Klaus Welpin suunnittelemissa joulumerkeissä kuvataan punatulkkua, kuusipuuta ja revontulia.

Kuva 13. Punatulkku ja kuusipuu, vasemmalla postimerkkiarkit, keskellä postimerkit ja oikealla ensipäivänkuori.

Joulutervehdyksen ikimerkki Punatulkku oli myynnissä 20 merkin arkissa. Kotimaan ikimerkki Kuusipuu ja ulkomaan ikimerkki Revontulet julkaistiin molemmat 10 merkin arkissa.

Kuva 14. Revontulet, keskellä postimerkki, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Marraskuussa 2021 tuli myyntiin myös Matti Pikkujämsän suunnittelemat kotimaan ikimerkit, jotka sopivat talvisiin tervehdyksiin. Kaksi erilaista Ensilumi-postimerkkiä julkaistiin 10 merkin arkissa.

Kuva 15. Ensilumi, keskellä postimerkki, vasemmalla 10 postimerkin arkki ja oikealla ensipäivänkuori.

Maksimipostikortit

Kuva 16. Maksimipostikortit Syksyn kajoa-postimerkkisarjasta, vuoden kaunein postimerkki 2021 Metsämaisema (vasemmalla) ja oikealla toiseksi kaunein postimerkki Koivukuja.

Linkkejä

Vuoden 2023 postijulkaisut (linkki).

Vuoden 2022 postimerkkivuosi (linkki).

Vuoden 2020 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).

Vuoden 2019 julkaisut, osa 1 (linkki) ja osa 2 (linkki).

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *