Arabia FH-malli: uutta tietoa


Keräilijä.fi:lle osoitettuja kysymyksiä.

Kysymys:
Mikä malli on kyseessä ja kuka sen on suunnitellut?

Vastaus:
Tästä melko harvinaisesta Arabian mallista ei tunnu löytyvän tietoa verkosta tai alan kirjallisuudesta. Finnan arkistosta löytyvän kuvan yhteydessä mainitaan kuitenkin mallinimi FH ja vuosiluku 1973.

Kupin kohokuviokoriste muistuttaa jossain määrin Friedl Holzer-Kjellbergin riisiposliiniastioiden pintakuviota. Mallinimi FH voisi tukea tätä päätelmää, sillä toisinaan mallinimen kirjaimet muodostettiin tekijän nimestä. Kjellberg siirtyi kuitenkin eläkkeelle Arabian palveluksesta vuonna 1971. Olisiko kyseessä voinut olla yksi hänen viimeisistä muotoilutöistään Arabialla?

Vuoteen 1972 kohdistuvat arkistoselvitykset osoittavat kuitenkin, että FH-mallin suunnittelija on Peter Winquist. Samoihin aikoihin Winquist suunnitteli myös tunnetumman EH Faenza -mallin.

FH-malli valmistettiin nk. konevaluastiana ja sen aluslautasena oleva K-mallin vati ainakin ruskealla ja sinisellä raakalasitteella.

Peter Winquist kertoo tehneensä useita malleja tuolloin käytössä olevalle valumuotille, mutta osa malleista ei tullut tuotantoon.


Kuva. Peter Winquist työskenteli Arabialla vuosina 1967−1974, jonka jälkeen hän siirtyi Pentikille.


Kuva. Peter Winquist suunnitteli vuonna 1970 Arabia EH-mallin. Seuraavana vuonna hän voitti mallistolla kultamitalin Faenzan keramiikkabiennaalissa Italiassa.

 


Teksti: Miikka Jaala ja Liisa Laukka
FH-mallin kuva: Gallery Tarvainen
Peter Winquistin ja Faenzan kuva: Peter Winquist

Keräilijä.fi:lle on myönnetty kuvien käyttöön lupa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *