Postimerkkien 2D-siirtymästä


Tämä tarina on jatkoa aiemmin kirjoittamiini kommentteihin uusien postimerkkien 2D-koodeista (linkki).

Abophil Postimerkkilehdessä (linkki) tuodaan esille uusi tapaus. Suomen Postimerkkilehden 5/2023 pääkirjoituksessa kerrotaan postissa kulkeneesta 10 postimerkin ensipäivänkuoresta, jossa merkkien 2D-viivakoodit on peitetty viidellä tarralla, joita ei pysty irrottamaan rikkomatta postimerkkejä. Kuoreen on lisätty ylimääräinen 2D-koodi erikseen.

Toisen tapauksen mukaan ilman 2D-koodeja lähetettyyn kahteen postikorttiin on myös lisätty 2D-kooditarra. On myös muita postissa kulkeneita kirjekuoria, joissa on useampia 2D-koodillisia merkkejä. Näissä yhtä lukuunottamatta kaikki 2D-koodit kuorelta on peitetty, erikseen repäistyllä valkoisella tarrapaperin palasella (otsikkokuva).

Kuten Abophil toteaa, voisi siis tulkita, että Posti pyrkii saamaan kaikkiin postimerkeillä varustettuihin, yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluviin lähetyksiin 2D-viivakoodin. Niitä saa kuitenkin olla vain yksi lähetystä kohden. Postimaksut menevät niin, että yhdellä ikimerkillä pärjää 50 g painoiseen kirjelähetykseen ja paino menee herkästi yli ja useamman postimerkin tarve tulee, jos on vähänkin enemmän tavaraa kuoressa.

Asianomaiset filatelistit ovat kuulemma kysyneet asiaan selvitystä Postilta.

Omaa spekulaatiota

Ei ole kauan siitä, kun ihmettelin uusien postimerkkien tarpeettoman runsasta julkaisumäärää Postille Twitterissä. Sieltä vakuuteltiin minulle, että uusien postimerkkien julkaisun perusteena on kirje- ja korttiharrastajien palvelu. Jotta he saavat kauniita lähetyksiä. Kuten esimerkiksi Postcrossing (linkki).

Uusiin postimerkkeihin tulleet 2D-koodit näköjään vievät Postia ojasta allikkoon. Niiden piti nopeuttaa kuluttajakirjeiden ja korttien lajittelua, mutta nyt ylimääräisiä koodeja pitää peitellä erillisillä tarralapuilla. Jos koodien peittely jatkuu siksi, etteivät lajittelukoneet sekoile, siinä kyllä pilataan postimerkeillä lähetetyt kirjekuoret ja postikortit harrastus- ja keräilymielessä. Siis jos ylimääräisiä tarroja ei saa irti vaurioittamatta korttia, kuorta ja etenkään postimerkkejä.

Omaan mieleeni herää jatkokysymys, että miksi julkaista uusia postimerkkejä enää ollenkaan, jos niillä on riski työllistää Postia ylimääräisten koodien peittelyllä? Mahtaako Postille muodostua houkutus julkaista pelkkiä 2D-koodillisia tarroja? Yksi per lähetys, josta käy ilmi kirjeen tai kortin postimaksu? Jotka voisi maksaa myös digitaalisesti, kuten paketeissakin nykyään?

On toki pitkään ollut tiedossa, että yleispalveluvelvoitteen mukaisten kuluttajakirjeiden ja -korttien jakelu on Postille välttämätön paha. Uusien postimerkkien julkaisu alvittomana tuotteena on kenties vielä kannattavaa ja sillä voitaneen paikata muita jakelun kupruja.  Jakelubisneksen yhtiöittämisessä tulee mieleen entisajan roskapankit, johon roskalainat kaadettiin.  Postimerkillisen kirjeen tarinan jatkuvista muutoksista eli palvelun heikennyksistä olen pitänyt listaa erikseen (linkki).

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *