Australia päivittää viiden dollarin setelinsä – Elisabet vaihtuu alkuperäisasukkaisiin


Australian keskuspankki uutisoi päivittävänsä 5 dollarin setelin uudella ulkoasulla, joka kunnioittaa Australian alkuperäisasukkaiden kulttuuria ja historiaa. Uusi kuvitus korvaa kuningatar Elisabet II:n muotokuvan, joka on ollut kuva-aiheena dollarin setelissä vuosina 1966–1984 ja viiden dollarin setelissä vuodesta 1992 alkaen. Päivitetyn setelin kääntöpuolella on nykyisen setelin tapaan teemana Australian parlamentti.

Australian hallitus on ollut tukemassa päätöstä seteliuudistukselle.

Kuningattaren kuvalla olevaa nykyistä setelimallia lasketaan liikkeelle vielä jopa vuosien ajan, sillä uuden setelin suunnittelu ja toteutus vie aikaa. Keskuspankki toteuttaa setelisuunnittelun yhteistyössä Australian alkuperäisasukkaiden kanssa. Vanha setelimalli on käypää rahaa myös uuden mallin julkaisun jälkeen, joten kahta eri setelityyppiä liikkuu samanaikaisesti tulevina vuosina.

Australian alkuperäisasukkaat ovat aiemminkin olleet aiheena seteleissä. Vuonna 1966 julkaistussa dollarin setelissä oli kuvitusta, joka käsitteli aboriginaalien kalliomaalauksia ja kaiverruskuvioita. Lisäksi Australiassa julkaistiin vuonna 1988 näyttävä 10 dollarin polymeeriseteli, jossa teemana oli muinainen ja nykyaikainen aboriginaalitaide.


Kuva. Australian 10 dollarin polymeerijuhlaseteli vuodelta 1988 käsitteli Australian alkuperäiskansaa.

Nykyisessä 50 dollarin setelissä on kuvattuna kirjailija, aktivisti, keksijä, muusikko ja saarnaaja David Unaipon, Ngarrindjeri-heimon edustaja Etelä-Australiasta. 5 dollarin setelissä taas esitellään Forecourt Mosaic, joka perustuu Michael Nelson Jagamaran maalaukseen nimeltä ”Possum and Wallaby Dreaming”.

Australian hallintomuotona on perustuslaillinen monarkia, jonka valtionpäämies on Charles III. Vaikka monarkin valta on lähinnä muodollinen, Australia voi tulevaisuudessa hyvinkin muuttua tasavallaksi.  Kannatusta monarkiasta irtautumiselle ja tasavallaksi muuttumiselle on runsaasti, mutta vuoden 1999 kansanäänestyksessä kuitenkin 55 % äänestäjistä kannatti monarkiaa.

Vaikka Australian seteleissä ei Charles II:n kuvaa nähdä, hallitseva monarkki tulee edelleen olemaan kuva-aiheena kolikoissa. Aikataulu kolikoiden teeman vaihtumiselle Elisabetista Charlesiin ei vielä ole tiedossa.

Kansikuva. Australian viiden punnan setelin aiheena on ollut kuningatar Elisabet II. Kuvassa seteli, joka oli käytössä 1995–2015.

 


Teksti ja kuvat: Miikka Jaala


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *