Vuoden 2022 aikana julkaistiin yhteensä 50 postimerkkiä. Julkaisupäiviä oli 4, 2 keväällä (19.1. ja 27.4.) ja 2 syksyllä (7.9. ja 9.11.).
Seuraavassa ko. julkaisut esitetään aiheittain ja ilmestymispäivien järjestyksessä. Vuoden 2022 merkeistä on aiempi kirjoitus (linkki), mutta tässä blogissa on täydennetty mukaan myös postimerkkien ensipäivänkuoret niissä olevan ensipäivän erikoisleiman sekä kuoritaiteen vuoksi. Samoin mukana ovat postimerkkiarkit-, vihkot tai blokit, siinä muodossa kuin niitä myydään.
Mukana on myös itse hankkimiani postikortteja Muumit-aiheesta sekä taitelija Minna Lehväslaiholta hankittuna.
19.1. postimerkkijulkaisut
100 vuotta Fazerin Sinistä
Posti juhlisti omalla postimerkillä suomalaisten suosikkisuklaata Fazerin Sinistä, joka tuli ensi kerran myyntiin vuonna 1922. Karl Fazerin kultainen nimikirjoitus ja sininen pakkaus ovat olleet maitosuklaan tunnus ja laatutakuu alusta saakka. Ne ovat pääosassa myös Paula Salvianderin suunnittelemassa herkullisessa postimerkissä, jossa keskitytään olennaiseen: Fazerin Sinisen vasta-avattuun suklaalevyyn. Blogin otsikkokuvassa näkyy oma ”asetelmani” aiheesta, siis kun arkin ilmestyttyä oli pakko hakea kaupasta suklaalevy mukaan.
Fazerin sininen väri on vuonna 2001 rekisteröity omaksi tavaramerkikseen, joka toimii suklaan tunnuksena ilman että nimeä tarvitsee edes kirjoittaa. Fazerin Sininen on suomalaisten mielissä koko yhtiön Sininen sydän. Fazer onkin sijoittunut vuosikaudet suomalaisten brändien arvostuksessa kärkipäähän.
Postin aloitteesta tehdyn merkin suunnittelu käynnistyi yhteisellä palaverilla Postin Design Managerin ja Fazerin brändivastaavan sekä viestintäjohtajan kanssa. ”Valmiin merkin tuli kuvastaa Fazerin Sinisen brändiä ja makumaailmaa. Suunnittelutyössä ja vedosvaiheessa varmistettiin useampaan kertaan värien ja yksityiskohtien selkeys postimerkkikoossa”, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola, joka vastaa postimerkkitaidetöiden ohjauksesta.
Paula teki merkistä useita luonnoksia, joita kehitettiin Tommin avustuksella eteenpäin. ”Työn tuloksen syntyi herkullinen merkki, jossa suklaapalat kurottuvat merkin reunojen yli. Saimme näin merkkiin kolmiulotteisen ilmeen ja tuoreen suklaan tunnelman. Oli hienoa olla osana tiimiä suunnittelemassa brändi-ikoni Fazerin Sinisen postimerkkiä juhlavuoteen”, Paula sanoo.

Fazerin Sininen 100 vuotta -postimerkkiarkissa on 10 kotimaan ikimerkkiä.
Ystävänpäivämerkit syntyivät keskellä lockdownia
Ystävänpäivä on Suomen toiseksi suosituin korttisesonki heti joulun jälkeen. Tuoreiden ystävänpäiväpostimerkkien kuvittajaksi valittiin Leena Kisonen. ”Kaikille töilleni on tyypillistä skandinaavinen muotokieli, poikkeukselliset väriyhdistelmät ja leikkisyys. Tätä samaa henkeä Posti halusi myös postimerkkien kuvituksiin, joissa kuvataan ystävien kanssa yhdessä tekemistä, iloa ja jakamista.”
”Postimerkit ovat yksi pienikokoisimmista asioista, mitä olen koskaan kuvittanut. Pieni koko toi suunnitteluun omat haasteensa, mikä oli hauskaa. Merkin täytyy olla kiinnostava ja samaan aikaan yksinkertaisen selkeä, että se toimii pienessä koossa”, Leena kertoo.
Leena yhdistelee kuvituksissaan paperileikkausta ja vektorigrafiikkaa. ”Leikkaan työni elementit aluksi paperista, skannaan ne ja rakennan lopulliset kuvitukset digitaalisesti tietokoneella. Työni on siis yhdistelmä käsintehtyä ja digitaalista jälkeä. Pidän erityisesti paperileikkauksen orgaanisesta jäljestä.”
Ystävänpäiväpostimerkit syntyivät keskellä pitkää lockdownia (koronapandemia) Lontoossa keväällä 2021. ”Muutin Lontooseen joulukuussa 2020 ja merkkejä suunnitellessani olin vielä hyvin uusi kaupungissa. Lockdownin takia en voinut oikein lähteä asunnostani mihinkään, sää oli harmaa ja kaipasin kovasti ystäviäni Suomessa. Voidaankin sanoa, että värikkäät postimerkit syntyivät omien värikkäiden ystävieni inspiroimina”, Leena sanoo.

Kaverijuttuja on 10 merkin arkki, jossa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Kevät herättää luonnon myös postimerkeissä
Postikorttitaiteilijana tunnettu Minna Lehväslaihoa pyydettiin suunnittelemaan kevääseen ja pääsiäiseen sopivat hyväntuuliset postimerkit. ”Merkkini kertovat siitä ihmeellisestä ajasta, jolloin luonto alkaa hehkua vaaleanvihreänä ja kevätkukat suorastaan ryntäävät ulos maasta. Tuntuu siltä, että koko maailma herää horroksesta väreihin synkän talven jälkeen”, Minna kertoo.
Merkeissä nähdään Minnan postikorteista tuttuja hahmoja. ”Ensimmäisessä merkissä kissa ja pöllö nauttivat keväisestä hetkestä ja yhdessäolosta. Me voimme olla onnellisia ihan näin, pyrkimättä mihinkään. Toisessa merkissä kuvataan pikkupöllöjen arkista pyykkipäivää, joka on täynnä iloa. Narulle nostetut pyykit kertovat, että maa on lämmennyt ja pöllöt ovat päässeet kasvimaalle”.
Minna teki kuvitukset akvarellipaperille A4-koossa. ”Piirsin kuvat mustekynällä, väritin ne vesiväreillä ja guassilla ja viimeistelin öljypastelleilla. Työ oli mielenkiintoinen, koska postimerkeissä pitää kiinnittää ihan omalla tavallaan huomiota kuvien rytmiin, ilmavuuteen ja tyhjään tilaan. Myös värivalinnat vaikuttavat paljon kuvan selkeyteen. Sain merkkien suunnitteluun hyvää sparrausapua Tommi Kantolalta, joka vastaa Postissa postimerkkitöiden ohjauksesta.”

Postikortit ja postimerkit ovat Minnalle läheisiä myös toista kautta. ”Harrastan postcrossingia, jossa ihmiset eri puolilla maailmaa lähettävät kortteja toinen toisilleen. Nettisivuille luodaan profiili, jossa voi kertoa itsestään ja korttitoiveistaan. Kortin vastaanottaja arvotaan ja koko homma toimii sillä periaatteella, että mitä enemmän lähetät kortteja, sitä enemmän sinullekin lähetetään. Minusta harrastuksen hauskin puoli on, kun pääsen valitsemaan vastaanottajalle sopivaa korttia ja juuri siihen sopivaa postimerkkiä.”
Maailmalla on tällä hetkellä noin 800 000 rekisteröitynyttä postcrossaajaa ja kortteja on lähetetty yli 200 maasta. ”Me suomalaiset olemme todella ahkeria harrastajia ja olemme lähettäneet viimeisen 16 vuoden aikana jo yli neljä miljoonaa korttia”, kertoo Minna, joka valittiin vuonna 2019 Suomen postcrossingyhdistyksen vuoden taiteilijaksi.
Kivaa Kevättä! on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
27.4. postimerkit
Postimerkkien Europa-sarjan teemana vuonna 2022 olivat tarut ja myytit. Posti esittelee Europa-merkeissään kaksi jumalatarta, jotka mainitaan mm. kalevalaisissa runoissa. Päivätär ja Kuutar kehräävät postimerkeissä auringon ja kuun hohteesta kulta- ja hopealankaa, josta kudotaan kultaisia ja hopeisia vaatteita. Postimerkit on suunnitellut kuvittaja Emmi-Riikka Vartiainen.

Europa: tarut ja myytit on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista ulkomaan ikimerkkiä.
Ensimmäiset viralliset pesäpallo-ottelut pelattiin Suomessa vuonna 1922. Tahko Pihkalan kehittämän Suomen kansallispelin kunniaksi julkaistiin postimerkit, joiden valokuvat esittelevät tyypillisiä pelitilanteita hutunkeittoa, syöttöä, lyöntiä ja pesälle etenemistä. Postimerkit on suunnitellut itsekin pesäpallohulluksi tunnustautuva luova johtaja Juuso Kemi.

Pesäpallo 100 vuotta -pienoisarkissa on 4 kotimaan ikimerkkiä.
Huhtikuussa julkaistiin myös onnittelumerkit, jotka ovat syntyneet keväällä 2021 pidetyn postimerkkien suunnittelukilpailun tuloksena. Postin, Grafian ja Kuvittajat ry:n kanssa yhteistyössä järjestettyyn kilpailuun tuli peräti 570 ehdotusta, joista asiantuntijaraati valitsi viisi voittajamerkkiä. Postimerkit ovat lemiläisen Tuomas Ikosen Kakkukahvit, helsinkiläisen Anna Kesäniemen Kimppu sinulle, porvoolaisten Jenni Tuomisen & Jukka Pylvään Together, tamperelaisen Noora Katon Kukkalähetys ja lappeenrantalaisen Nelli Ahosolan Lisää vain vesi. Postimerkkien graafisesta toteutuksesta vastasi Paula Salviander.

Onnentoivotuksia on 10 merkin arkki, jossa on 5 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Huhtikuussa 2022 julkaistiin toinen osa suomalaisia taideklassikoita esittelevästä rullapostimerkkisarjasta. Kahdeksan postimerkin sarjaan valikoitui kahdeksan aihetta: Tyko Sallisen Pyykkärit, Helene Schjerfbeckin Tanssiaiskengät, Pekka Halosen Neiet niemien nenissä, Ellen Thesleffin Lukuhetki, Akseli Gallen-Kallelan Poika ja varis, Elin Danielsonin Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa sekä Albert Edelfeltin kaksi teosta Pariisin Luxembourgin puistossa ja Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Merkkien graafisen suunnittelun on tehnyt Ilkka Kärkkäinen.

Suomalaisia taideklassikoita II ilmestyy sadan merkin rullassa, jossa on 8 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
7.9. postimerkkijulkaisut
Muumit kannustavat lukemaan ja kirjoittamaan
Posti on julkaissut vuodesta 1992 lähtien suosittuja Muumipostimerkkejä. Oma blogini niiden keräilystä on täällä (linkki). Syyskuussa julkaistiin Muumit ABC-postimerkit, jotka liittyvät Moomin Characters -yhtiön lukemista ja kirjoittamista edistävään kampanjaan. James Zambran suunnittelemissa postimerkeissä nähdään tuttuja muumihahmoja, kirjoja ja kirjaimia kirjahyllyssä.
”Lukemista ja kirjoittamista edistävä teema sopii erinomaisesti postimerkkeihin, koska kirjeissä ja korteissa välitetään itse kirjoitettuja viestejä ja tunteita ihmiseltä ihmiselle. Uskon, että muumit kannustavat myös postimerkeissä yhä uusia sukupolvia kirjoittamaan ja lukemaan”, sanoo Postin Design Manager Tommi Kantola, joka vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja postimerkkitaidetöiden ohjauksesta.

Muumit ABC -postimerkkivihkossa on 6 erilaista kotimaan ikimerkkiä. Muumipostimerkkien keräilystä on oma artikkelinsa (linkki).
Kansallisteatteri ja Kansallisbaletti juhlivat tasavuosia
Kaksi suomalaisen näyttämötaiteen merkittävää kansallista laitosta vietti vuonna 2022 merkkipäiviään, kun Suomen Kansallisteatteri täytti 150 vuotta ja Kansallisbaletti 100 vuotta. Posti julkaisi juhlavuosien kunniaksi molempien laitosten yhteisen postimerkkijulkaisun, jonka on suunnitellut Klaus Welp.
Postimerkkeihin valittiin valokuvia Kansallisteatterin ja Kansallisbaletin tuotannoista nykyvuosilta. ”Tarjolla oli tuhansia valokuvia, joten merkkeihin sopivien esitysten ja kuvien valintaprosessi oli haastava. Klaus Welp loi merkkeihin toimivan yhtenäisen ilmeen setelipainomaisilla viivaelementeillä, jotka korostavat teatterin ja baletin vuosisataista jatkumoa”, kertoo Design Manager Tommi Kantola Postista.

Juhlavuosia näyttämöllä on postimerkkiarkki, jossa on 10 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Kim Simonsson sai v. 2022 Postin taidepalkinnon
Posti myönsi vuoden 2022 taidepalkinnon kuvanveistäjä Kim Simonssonille, jonka kahdesta veistoksesta julkaistiin syyskuussa omat postimerkit. Simonssonin keramiikasta käsityönä veistetyissä hahmoissa on vaikutteita populaarikulttuurista ja perinteisemmästä taidehistoriasta. Maailmalla Simonsson tunnetaan erityisesti vihreitä satuhahmoja kuvaavista veistoksistaan, joissa on pehmeä sammalta muistuttava pinta.
Postimerkkien aiheina ovat Kim Simonssonin veistokset vuosilta 2008 ja 2022. ”Ensimmäisessä merkissä nähdään valkoiseksi maalattu Purkkapallotyttö, joka puhaltaa supervoimillaan hopeoitua lasipurkkapalloa. Toisessa merkissä esitellään Nukkuva lukeva sammaltyttö, jossa tyttö on nukahtanut kirjan ääreen”, taiteilija itse kuvailee.

Posti haluaa nostaa taidepalkinnolla postimerkkien ja taiteen arvostusta ja asemaa. ”Kim Simonssonin veistoksissa riittää paljon mielenkiintoista tutkittavaa pitkäksi ajaksi. On hienoa, että Kimin taideteoksia pääsee ihastelemaan nyt myös postimerkeissä”, Design Manager Tommi Kantola Postista sanoo. Postin taidepalkinto 2022 on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Mainittakoon, että Postin taidepalkinto-julkaisusta on löytynyt väärennöksiä (linkki). Sama koskenee myös Juhlavuodet näyttämöllä-arkkia.
9.11. postimerkkijulkaisut
Piparkakut seikkailevat joulupostimerkeissä
Vuoden 2022 joulupostimerkit suunnittelikirkkonummelainen Nina Kuu. Hän on monipuolinen 35-vuotias kuvittaja, jonka tunnusmerkkejä ovat värikkyys ja leikkimielisyys. Myös isoja seinämaalauksia tekevälle taiteilijalle oli melkoinen haaste mahduttaa kuvat postimerkkikokoon.
”En ole kuvittanut ikinä mitään näin pientä ja samalla merkitsevää. Tyylini on hyvin yksityiskohtainen ja runsas, joten kuvituksia piti vain pelkistää ja pelkistää. Kolmannella luonnoskierroksella aloin päästä jo ytimeen”, Nina Kuu kertoo.
Nina Kuu on tehnyt paljon kuvituksia, mutta myös isoja seinämaalauksia. Hän kuuluu Mimmit peinttaa -kollektiiviin, jossa maalaa ja kouluttaa työpajoissa katutaiteen tekoa.
Nina työsti joulumerkkejä koko kevään ajan. Merkkien aiheeksi pyydettiin piparkakkuja, ja idea lähti muotoutumaan aiemmasta kuvituksesta. Aiemmin kangasprintissä olleet piparkakku-ukot lähtivät elämään omaa elämäänsä ja seikkailevat nyt postimerkeissä.
”Joulutervehdyksen ikimerkissä piparkakku-ukko ikkunalaudalla vilkuttelee iloisille leipureille. Kotimaan ikimerkissä piparihahmot ovat jo lähteneet luistelemaan maisemaan, jossa nähdään myös piparkakkutalo ja -kuusia. Ulkomaan ikimerkin aiheeksi valittiin taivaalla räiskyvä ilotulitus”, hän kertoo.

Hyvän mielen löytö Instagramista
Merkit ovat keränneet ihastuneita kommentteja muun muassa Ninan Instagram-tilillä. Instagram-tili on oleellisessa osassa siinä, että hän päätyi suunnittelemaan vuoden 2022 joulumerkit.
”Halusimme tämänvuotisiin joulupostimerkkeihin hyvän mielen tunnelmaa. Löysin Instagramista Nina Kuun, jonka iloinen kuvitustyyli sopii hienosti jouluun”, kertoo Postin Design Manager Tommi Kantola. Hän vastaa postimerkkien taiteilijavalinnoista ja postimerkkitaidetöiden ohjauksesta.
Yhteydenotto Postista tuli vuotta aikaisemmin, ja Nina luuli sitä ensin huijaukseksi.
”Olin häkeltynyt soitosta, en meinannut ensin uskoa todeksikaan. Oli todella hienoa päästä suunnittelemaan merkit, ja olen iloinen, että yhteistyö Postin kanssa jatkuu vielä muiden kuvitusten kanssa.”
Taiteilija työskentelee piirustustabletin avulla, mutta värittää usein kuvat vesiväreillä.
”Olen aina tehnyt digitaalisia kuvia, mutta haluan, että töissä näkyy käsityön jälki. Tykkään värittää kuvat vesiväreillä, siten saan niihin aitoa tunnelmaa”, hän kertoo.
Hauskuutta ja piristystä arkeen
Vaasalaislähtöinen Nina Kuu asuu Kirkkonummella Upinniemessä järven rannalla. Läheltä alkavat isot metsät, ja luonnosta on tullut hänelle tärkeä paikka virkistyä. ”Ympäristö on todella kaunis. Käyn usein juoksemassa ja tuuletan aivojani. Saan luonnosta paljon ideoita.”
Ideoita voi pulpahdella myös kirjoista, elokuvista tai keskusteluista 6-vuotiaan tyttären kanssa. ”Pallottelemme tytön kanssa ideoita ja keksimme mielikuvitustarinoita. Häneltä tipahtelee paljon ajatuksia.”
Töillään hän haluaa välittää muillekin tekemisen iloa ja hyvää mieltä. ”Toivon, että joulumerkitkin tuovat hauskuutta ja piristävät arkea.”
Joulu on tärkeä aika perheessä.
”Joulu on minulle kaikkein tärkein kalenterijuhla, jolloin vietetään aikaa yhdessä. Kokoonnumme yleensä sisaruksien kanssa perheinemme Vaasaan vanhempiemme luokse. Jouluperinteemme ovat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Ihaninta on nähdä ja myötäelää lasten riemu ja kutkuttava jännityksen tunne aattona, kun pukki saapuu ja lahjat jaetaan.”

Joulutervehdyksen ikimerkki julkaistaan 20 merkin arkissa. Joulun kotimaan ja ulkomaan ikimerkit julkaistaan 10 merkin arkissa.
Talvimerkeissä Jukka Risikon luontovalokuvia
Marraskuussa julkaistuissa talvimerkeissä nähtiin kaksi Jukka Risikon ottamaa luontovalokuvaa. Toisessa merkissä nähdään kuuraisia kasvien kukintoja Lapuan Alajoelta ja toisessa pakkasessa höyryävä maisema Seinäjoen Malkakoskelta.

Talven valoa on 10 merkin arkki, jossa on 2 erilaista kotimaan ikimerkkiä.
Postikortteja
Hankin maksimipostikortit Kivaa kevättä! -aiheesta taiteilija Minna Lehväslaiholta itseltään jälkikäteen. Maksikorttien keräilystäni olen julkaissut erikseen (linkki).

Seuraavassa on sama aihe maksimimaisena postikorttina leimattuna ”palindromipäivänä” 22.02.2022.

Muumiaiheisten postimerkkijulkaisujen kohdalla olen laatinut “maksimipostikortteja” hankkimalla postimerkin aiheeseen liittyvät postikortit ja leimauttamalla ne Tampereen Muumimuseon erikoisleimalla. Tulos näkyy ao. kuvissa. Postimerkki ja leima ovat siis eri puolella kuin kortin kuva-aihe.

Mainittakoon, että keväällä 2023 Postin erikoisleimaus lopetettiin (linkki), niiden mukana Tampereen Muumimuseon erikoisleima.
Vuosittaiset postimerkkijulkaisut vuosilta 2019 – 2024 löytyvät täältä (linkki).