Tanskan postimerkit alviin – entä jos Suomessa?


Abophil-lehdessä (linkki) on nostettu Linn’s Stamp News-lehden juttu (linkki), jonka mukaan Tanskan postilaitos siirtää postimerkit arvonlisäveron piiriin vuoden 2024 alusta. Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 ja sitä aiemmat postimerkit mitätöityvät, eli niitä ei voi enää käyttää. Tilalle on julkaistu uudet postimerkit, yksi kotimaahan ja toinen ulkomaan postiin. Tosin muutos koskee vain kotimaan postituksen merkkejä, ulkomaan merkit kelvannevat edelleen.

Syynä täytynee olla postimerkillisen kirje- ja korttipostin jatkuva alenema, jolloin niiden yleishyödyllisyyttä viestinnässä eli verottomuutta yhden valtakunnallisen jakelijan kohdalla ei voine enää perustella.

Tämä herättää spekulaation, että voisiko sama tapahtua Suomessa, eli ikimerkit eivät olisikaan ikuisesti käyttökelpoisia? Hallaa tulisi tietysti niille, joilla on varastoissaan postituskelpoisia merkkejä isompia määriä, jotka menettäisivät arvonsa. Itsekin olen käyttänyt ylimääräisien vuosilajitelmien merkkejä postitukseen. Filatelistit protestoivat jo vuonna 2019 sitä, että postimerkit eivät enää kelvanneet pakettien maksuksi. Mutta heidän piti tyytyä kohtaloonsa, kun Posti perusteli, että postimerkeillä lähetettiin paketteja muutama promille kaikista lähetyksistä.

Tanskassa postilaitos kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa mitätöityvät merkit käypäisiin, mutta varsin tiukalla aikavälillä: “8. tammikuuta–30. kesäkuuta 2024 saakka voit vaihtaa 12 ja 36 kruunun postimerkkisi uusiin merkkeihin 50 kruunun vaihtomaksulla. Merkkien yhteisarvon on oltava vähintään 120 kruunua. Tarkat ohjeet ovat saatavilla vuoden alussa tällä sivustolla. Vaihtoa ei voi suorittaa fyysisesti postitoimistossa.” Esimerkiksi Suomessa, kun markka vaihtui euroon, markka-arvoiset merkit olivat käypäisiä 10 vuotta.

Merkitsisi Suomessa tapahtuessaan myös sitä, että Posti vapautettaisiin tai vapautuisi Postilain mukaisesta yleispalveluvelvoitteestaan (linkki), eli tehtävästään jakaa postimerkillisiä kuluttajakirjeitä ja -kortteja. Tämä ei välttämättä heille olisi kohtalokasta, siis kun nämä ovat pari prosenttia koko jakelusta. Mutta jos uusi jakelija kilpailutettaisiin, ketä toimijaa kiinnostaisi jaella joulukortit Takahikiän joka torppaan?

Ja jos alvittomuus poistuisi, vieläkö joku julkaisisi ja myisi uusia postimerkkejä? Stampworld.com-luettelon mukaan Tanska on julkaissut 4 uutta postimerkkiä vuodelle 2024. Siellä postimerkkejä näytetään julkaistavan tammikuun alussa, huhti-toukokuussa sekä syyskuussa. Noin 30 kappaletta vuodessa ja joulupostimerkkejä ei enää ollenkaan. Suomessa määrä oli 41 kappaletta vuonna 2023, siihen lukuun sisältyen ”ylimääräiset”, etukäteen ilmoitettujen lisäksi tulleet Nato-postimerkki (liite) sekä Martti Ahtisaaren surumerkki (liite). Taiteilija Minna Lehväslaihon piirtämiä joulupostimerkkejä julkaistiin 3 kappaletta. Aiemmilta vuosilta tuttuja ”talvipostimerkkejä” ei enää tänä vuonna julkaistu. Suomen julkaisupolitiikka seurannee Tanskaa viiveellä.

Kerään yhteen blogiin (linkki) listaa kirje- ja korttipostiin ja niiden keräilyyn liittyvistä palvelun muutoksista ja heikennyksistä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *