Suomen ensimmäinen jalkapallon arvoturnaus postimerkeissä (ja muissa keräilytuotteissa)


Tämä artikkeli on julkaistu alun perin #postimerkkeilija-blogialustalla. Ko. blogin uudelleenjärjestelyjen takia, julkaisen sen täällä, hieman päivitettynä.

Jalkapallon UEFA EURO 2020-lopputurnaus toteutui 11.6. -11.7.2021 välisenä aikana ja siihen osallistui 24 maata. Karsinnoissa mukana oli 55 maata. Turnauksen toteutus lykkäytyi vuodella koronapandemian takia. Suomen paikka varmistui ensimmäistä kertaa tähän jalkapallon arvoturnaukseen, karsintalohkonsa kakkosena, Helsingissä 15.11.2019. Riemukkaalla voitolla 3-0 Liechtensteinista, jota varmasti muistellaan pitkään.

Jalkapalloon kuuluu kaupallisuus, joka näkyy turnauksen virallisten tai lisensoimien tuotteiden, kuten postimerkkien, ulkoasun yhteneväisyyksinä (UEFA EURO 2020 logo tai maskotti Skillzy). Suomen kisoihin selviämisen ansiosta julkaistiin luonnollisesti myös Huuhkajat-aiheisia keräilytuotteita (Suomen Palloliiton logo). Postimerkkejä ei kuitenkaan. Muita kuin filateelisia tuotteita esittelen artikkelin lopuksi.

Turnaus järjestettiin 11 eri kaupungin kisaisännyydellä, joista 8 näkyy Isle of Manin julkaisemissa merkeissä. Merkeistä puuttuvat kisakaupungit Bukarest, Budapest ja Amsterdam.

Kuva 1. Kuvassa Isle of Manin v. 2021 julkaisema ensipäivänkuori, jossa 8 postimerkkiä UEFA EURO 2020-turnauksen kahdeksasta pelistadionista. (Kisakaupungit Lontoo, Glasgow, Kööpenhamina, München, Sevilla, Rooma, Baku, Pietari). Alarivissä Lontoon- ja Pietarin-pelistadionien aiheiset postimerkit postituoreina.

Seuraavassa esittelen postimerkkiaihetta julkaisseet maat siinä järjestyksessä, kuinka ne menestyivät lopputurnauksessa ja karsinnoissa. Merkkejä on julkaissut 16 eri Euroopan ja Aasian maata, lisäksi Tšad ja Madagaskar. Hankin merkkejä postituoreina, ensipäivä- tai erikoisleimakuorina sekä maksimikortteina. Lisäksi sain osan merkeistä leimattuna kirjekuorella lähetyksen mukana. Layout-haasteiden takia tämän blogin kuvat eivät ole oikeissa mittasuhteissa toisiinsa.

Kun meillä Suomessa kaikki uudet postimerkit ovat tarrakiinnitteisiä, niin tässä kokoelmassa lähes kaikki ovat perinteisiä hammastettuja, kiinnitys siis liimapinta kostuttamalla. Ero voi johtua Suomen Postin valinnoista sekä suomalaisen paperiteollisuuden tarjonnasta erikoispapereissa.

Käyn myös läpi Suomen kisataivalta ja julkaisuja. Tietoja on tarkistettu UEFA EURO 2020-lopputurnauksen sekä karsintaotteluiden Wikipedia-sivuilta, samoin Ilta-Sanomien ja Iltalehden ottelukohtaisista raporteista. Sekä myös eri maiden postitoimistojen kotisivuilta ja Stampworld.com-postimerkkiluettelosta. Bittergrounds.com-sivustolla on myös aiheesta oma bloginsa (linkki). Kaikki kuvat ovat omista kokoelmista.

Italia ja Englanti

Italia ja Englanti pelasivat loppuottelun Wembleyn areenalla 11.7.2021. Italia selvisi turnausfinaaliin jatkoajan ja rangaistuspotkukilpailun jälkeen Espanjaa vastaan. Englanti taas Tanskaa vastaan maalein 2-1, tosin tuosta rankkari-voittomaalista taisi Tanskan valmentaja Kasper Hjulmandilla jäädä sanomista.

Finaalin ensimmäisellä puoliajalla Englanti näytti selkeästi vahvemmalta päästen johtoon 1-0 Luke Shaw:n komealla laukauksella. Toisella puoliajalla palloa hallitsi Italia, tehden tasoituksen (Leonardo Bonucci). Pelattiin jatkoaika ja sen jälkeen rangaistuspotkukilpailu, jossa Englannin viidestä laukojasta onnistui vain 2, osin Italian maalivahdin Gianluigi Donnarumman vaikutuksesta. Italia onnistui kolmesti ja vei mestaruuden.

Tappio oli Englannille luonnollisesti iso pettymys. Mainittakoon finaaliin liittyneet lukuisat järjestyshäiriöt ja ilman lippua stadionille rynnänneet häiriköt.

Italia julkaisi turnauksesta erillisen mm. filateelisia tuotteita sisältävän kansion. Hankin itselleni postituoreen merkin sekä maksimikortin (kuva 2). Samoin Iso-Britanniaan kuuluva Isle of Man julkaisi lukuisia vastaavia tuotteita, joista hankin postituoreet merkit, ensipäiväkuoren sekä erikoisleimakuoria neljännes- ja puolivälieristä, joissa Englanti oli mukana sekä loppuottelusta (kuva 3). Loppuottelu-tuotepakettiin kuului myös finaalia varten julkaistu kisaohjelma sekä aitoustodistus.

Kuva 2. Italian kisa-aiheinen postimerkki sekä maksimikortti. Kuvassa näkyy Rooman Colosseumin profiili sekä turnauksen logo, jossa Henry Delaunay-pokaali.
Kuva 3. Numeroitu erikoisleimakuori 11.7.2021 Lontoossa pelatusta finaaliottelusta (Isle of Man).Italia julkaisi myös postimerkin voitetusta mestaruudesta.

 

Kuva 4. Italian mestaruusaiheinen maksimikortti, jossa myös postimerkki.

Belgia

Belgia pelasi Suomea vastaan alkusarjassa Pietarissa, voittaen 0 – 2. Belgia päihitti neljännesvälierässä Cristiano Ronaldon tähdittämän Portugalin, jatkaen puolivälieriin. Siellä häviten kuitenkin Italialle 2 – 1.

Belgia julkaisi arkin ”Missä on juhlat? – Täällä on juhlat”. Arkin pinnan kuva on ns. lentikulaarinen, eli vaihtuu sitä eri kulmasta katsottaessa. Esimerkiksi Stampworld-luettelossa näkyvät kaksi eri kuva-aihetta eivät ole siis variaatioita, kuten voisi ehkä otaksua.

Kuva 5. Belgian ”Missä on juhlat?”-lentikulaarinen postimerkkijulkaisu, vasemmalla kohtisuoraan päältä kuvattuna, kun taas oikealla sama arkki alaviistosta. Alarivissä arkin ”First Day Sheet” taustapuoli, sekä suurennettuna etupuolelta löytyvä ensipäiväleima.

Lentikulaarista tekniikkaa on käytetty jonkin verran postimerkeissä, mm. Suomen blokki ”Alppihiihtoa” vuodelta 2008.

Ko. tuotteesta julkaistiin myös A4-arkin kokoinen ns. FDS (First Day Sheet), jonka hankin työkaverin avustuksella. Belgian posti ei näytä haluavan palvella kansainvälisiä asiakkaita, syystä tai toisesta. Tuotteen tekstit ovat kaikki hollanniksi ja ranskaksi. Mainittakoon, että jaoin ko. FDS-kuvat bittergrounds.com-sivustolle, ja ne on julkaistu myös siellä.

Vuonna 2020 julkaistiin myös jalkapalloaiheinen arkki “Football unites” joka ilmeisesti juontaa juurensa tästä turnauksesta.

Kuva 6. Belgian v. 2020 julkaistu merkki “Football unites” ja arkki samaa merkkiä.

Belgian juhlat eivät siis jatkuneet puolivälierää pidemmälle, toisin kun otaksuttiin, kun maa oli kisakarsintojen kokonaissijoituksessa ykkönen.

Saksa

On tavattu sanoa, että ”ensin pelataan 90 minuuttia, ja sitten Saksa voittaa”. Perinteikäs menestyjä Saksa kuitenkin hävisi Englannille jo neljännesvälierissä 2 – 0. Tämä oli valmentaja Joachim Löwin viimeinen turnaus, jonka uran kruunu oli vuoden 2014 maailmanmestaruus. Vuoden 2014 kisoista urheiluhistoriaan jäänee Brasilian käsittämätön luhistuminen 1 – 7 tappioon välierässä Saksaa vastaan.

Saksa julkaisi merkin, jossa on lueteltuna turnauksen kisa-areenat. Hankin aiheesta myös maksimikortin sekä ensipäivänkuoren (kuva 7.). Saksassa (sivun bittergrounds.com mukaan) on julkaistu 3 erikoisleimaa, joista 2 on minulla kuoressa ja kortissa (München ja Berlin, Bonn puuttuu).

Kuva 7. Saksan postimerkki sekä maksimikortti Münchenin erikoisleimalla. Alhaalla ensipäiväkuori Berliinin erikoisleimalla.

Ukraina

Ukraina selviytyi jatkoon alkusarjasta ns. lohkokolmosten keskinäisessä vertailussa. Neljännesvälierissä se yllätti Ruotsin jatkoajalla komealla 2-1 puskumaalilla. Josta mediassa näytettiin maalia juhlivaa Artem Dovbyk’iä joka riisui paitansa, paljastaen rintaan sidotun suoritusdataa keräävän laitteen.

Ukraina karsiutui puolivälierässä 0 – 4 Englantia vastaan. Ukrainan postimerkki esittää turnauspokaalia turnauksen värimaailmalla ja fonteilla. Ukrainan merkistä en löytänyt ensipäivänkuorta.

Kuva 8. Ukrainan kisapostimerkki, jossa turnauksen logo ja Henri Delaunay-pokaali.

Alkusarjassa karsiutuneet

Suomi (ei postimerkkejä)

Suomen turnausmatkasta muistoiksi avausottelusta 12.6. Kööpenhaminassa jää, voiton lisäksi, Tanskan Christian Eriksenin järkyttävä sydänpysähdys, joka lamaannutti koko ottelun ja miltei koko turnauksen moneksi tunniksi. Eriksen on onneksi selviytynyt ko. asiasta hyvin ja Suomen joukkue sekä paikalla olleet fanit nostivat profiiliaan kunnioittamalla Erikseniä jo ottelun aikana. Ottelu pelattiin kuitenkin loppuun samana iltana ja Suomi voitti Joel Pohjanpalon sinänsä riemukkaalla 0-1 puskumaalilla.

Suomi matkusti Pietariin Venäjää vastaan 16.6., kun ottelun alussa Pohjanpalo iski jälleen puskulla maalin. Se kuitenkin hylättiin paitsiona. Venäjä sai maalin ja Suomi ei enää pystynyt siitä toipumaan. Belgialle Suomi hävisi 21.6. samalla areenalla 0-2 ja lohkokolmosten karsinnassakaan sijoitus ei riittänyt jatkoon. Omasta mielestäni otteluissa loistivat maalivahti Lukas Hradecky sekä Paulus Arajuuri. Joukkue pärjäsi puolustuspelillä, ”bussin” pelaamisella oman maalin edessä, kun hyökkäystilanteita oli liian sattumanvaraisesti. Karsintaotteluiden tähti Teemu Pukki ei yltänyt toivottuihin ratkaisuihin, ehkä kuitenkin kärsien jalkavaivoista.

Toinen ei niin mairitteleva muisto Suomen taipaleesta tuli fanien mukana seuranneiden koronavirustartuntojen takia. Urheilumielessä muistot kuitenkin kääntynevät positiiviseksi, kun ajattelee, että Suomi saavutti ensimmäisen arvokisaturnausvoittonsakin.

Suomi ei julkaissut aiheesta postimerkkiä, mutta varsinaisten fanituotteiden lisäksi on ollut myynnissä kolikoita, mitaleita, nollaeuroja ja keräilykortteja, joista alempana. Kuvassa näkyy Huuhkajat-aiheinen nollaeuro-seteli, joka julkaistiin jo kisapaikan varmistuttua.

Kuva 9. Huuhkajat-nollaeuroseteli ”Aika meidän tullut on!” Oikealla myös saman setelin ns. juhlaversiossa (sarjanumerot 4001 – 5000) näkyvä ”ANNIVERSARY”-teksti.

Nollaeuro-setelistä on olemassa lisäksi ns. juhlaversio (sarjanumerot 4001 – 5000), nollaeuron 5-vuotisen taipaleen kunniaksi. Tämän olen esitellyt nollaeuro-artikkelissani (linkki). Huuhkajien jalkapallojoukkueeseen oli viittaus myös aiemmin ilmestyneessä nollaeurossa (v. 2020 koodi LEAN-2020-7).

Turkki ja Turkin Kypros

Turkki jäi alkulohkoon häviten kaikki 3 ottelua. Turkin 4 merkissä on kuvattuna kisojen maskotti ”Skillzy” (kuva 10). Samoin kuin Turkin Kyproksen merkissä (kuva 11).

Kuva 10. Turkin ensipäivänkuori ja 1 neljästä postimerkistä.
Kuva 11. Turkin Kyproksen ensipäivänkuori ja postimerkki.

Mitä kisamaskottiin Skillzyyn tulee, siitä näyttäisi olevan mies- ja naispuolista versiota (ks. Venäjän merkit), mutta en saanut selville, ovatko ne sama vai eri hahmo.

Pohjois-Makedonia

Pohjois-Makedonialle kävi samoin kuin Turkille, 3 tappiota alkusarjassa.

Kuva 12. Pohjois-Makedonian 1.6.2021 julkaistu kisa-aiheinen merkki ja ensipäivänkuori.

Unkari

Unkari pelasi tasan Ranskan ja Saksan kanssa, mutta karsiutui silti alkulohkosta. Unkarin merkissä näkyy Budapestin kisastadion.

Kuva 13. Unkarin ensipäivänkuori sekä postimerkkiarkki.

Venäjä

Venäjä voitti ainoastaan Suomen 1 – 0, mutta jäi lohkonsa neloseksi, tasapistein mutta huonommalla maalierolla Suomen jälkeen. Häviten ensin Belgialle 0 – 3 ja Tanskalle 1 – 4.

Venäjän 3 merkissä esiintyy myös kisamaskotti Skillzy. Venäjältä on myynnissä myös ns. cinderella-tyyppisiä merkkejä, joita en ole hankkinut. Venäjältä sain sarjat (3 kpl) maksimikortteja ja ensipäivänkuoria.

Kuva 14. Venäjän kisa-aiheinen arkki sekä yksi kolmen maksimikortin ja ensipäivänkuoren sarjasta.

Ei mukana lopputurnauksessa

Armenia, Albania, Azerbaidzan ja San Marino

Armenia oli kisakarsintojen sijoituksessa sijalla 41. Armenia pelasi Suomen kanssa samassa karsintalohkossa ennen kisoja, Suomen voittaen molemmat ottelut.

Albanian sijoitus kisakarsinnoissa oli 35, Azerbaizanin 45. San Marino sijoittui kisakarsinnoissa viimeiselle sijalle 55. Azerbaidzanin Bakussa pelattiin 3 alkusarjan ottelua ja puolivälierä Tsekin ja Tanskan välillä, jonka Tanska voitti.

Kuva 15. Albanian ja Armenian kisa-aiheiset merkit.
Kuva 16. Armenia-Karabahin postimerkki sekä ensipäivänkuori, julkaistu 10.8.2021, eli kisojen jälkeen.

Kuvassa 16 näkyy Armenia-Karabah’in julkaisemat tuotteet, tosin 10.8.2021, eli reilusti kisojen jälkeen.

Azerbaidzanin postimerkkijulkaisu ja ensipäivänkuori julkaistiin myös, yllättäen vasta 29.7., eli muutama viikko kisojen jälkeen. Armenian ja Albanian merkeistä en löytänyt ensipäivänkuorta myynnissä, mutta ne voi nähdä bittergrounds.com-sivustolta.

Kuva 17. Azerbaidzanin turnausaiheinen merkki ja ensipäivänkuori.

San Marino julkaisi postimerkin ja ensipäiväkuoren ennen turnausta, sekä samat myös Italian mestaruudesta, syyskuussa 2021.

Kuva 18. San Marinon turnausaiheinen postimerkki ja ensipäivänkuori.
Kuva 19. San Marinon postimerkki ja ensipäivänkuori Italian mestaruudesta.

Ei UEFA:n jäseniä

Monaco

Monaco ei kuulu UEFA:aan. Seura AS Monaco FC on kuitenkin pelannut Ranskan jalkapallosarjoissa. Monacolta hankin myös postimerkin ja ensipäivänkuoren.

Kuva 20. Monacon kisa-aiheinen postimerkki ja ensipäivänkuori.

Tšad, Madagaskar

Tšad Afrikan maana ei myöskään kuulu UEFA:an. Se on yksi valtioista, jonka epäilisin julkaisevan ns. kyseenalaisia postimerkkejä. Eli postimerkkejä, jotka eivät tule tarpeeseen, vaan pelkästään keräilijöille. Useat Afrikan maat ovat myöntäneet merkkien julkaisulisenssin kansainväliselle yritykselle, joita ”Exploring Stamps” videoblogistin Graham Beckin mukaan ovat ainakin ”Stamperija” (digitaalinen painotalo Liettuassa) sekä ”Inter-Governmental Philatelic Corporation (IGPC)”.

Kuva 21. Tšadin kisa-aiheinen blokki.

Onko kuvan kohteen julkaisija ollut huolimaton tai asiantuntematon, sillä merkkisarjassa Suomen joukkuekuva on ajalta, jolloin veteraanit Jari Litmanen ja Antti Hyypiä vielä pelasivat(!)?. Samoin merkissä on kirjoitettu väärin Englanti “Engand”. En tiedä, miksi vuosiluku “2001” on merkissä, lienevätkö joukkuekuvat siltä ajalta? Merkistä näkyy olevan myös eri versioita eri joukkuein, mutta onneksi sain sen jossa Suomi on mukana, vaikkakin väärällä joukkuekuvalla.

Anekdoottina muistan juuri kuvassa näkyvän Jari Litmasen todenneen, että Suomen selvityminen jalkapallon arvoturnaukseen olisi sama kuin jääkiekon maailmanmestaruus.

Madagaskarilla (ja ehkä joillain muillakin ns. postimerkkivaltioilla) näyttäisi olevan samantyyppinen postimerkkiarkki, mutta em. laatuseikkojen takia taidan jättää sen hankkimatta.

Muuta keräilyaiheista materiaalia (mm. numismatiikka)

Turnauksesta on luonnollisesti julkaistu jos minkälaisia fanituotteita, kisaturisteille ja kerääjille. Seuraavassa itseä kiinnostavia.

Seuraavassa kuvassa 22 on loppuottelun 11.7.2021 ensipäivänkuoren (kuva 3) mukana tullut informaatiokortti, jossa on dokumentoituna yksityiskohtia ko. tapahtumasta.

Kuva 22. UEFA EURO 2020 loppuottelun 11.7.2021 ensipäiväkuoren mukana tullut informaatiokortti (julkaisija: Isle of Man Post Office). Kuvattu molemmat puolet.

Turnauksesta itsestään luonnollisesti julkaistiin ainakin 3 erilaista nollaeuroseteliä, jotka olen myös hankkinut.

Kuva 23. Kisa-aiheiset nollaeurosetelit sekä Suomen maajoukkuekuva Paninin keräilykorttisarjasta.

Samassa kuvassa näkyy Paninin UEFA EURO Adrenalyn XL 2021 Kick off Nordic Edition-keräilykorttisarjasta Suomen joukkuekuvan ns. Limited XLL-kortti. Ko. kortit soveltuvat sekä keräilyyn että pelaamiseen. Panini julkaisi UEFA EURO 2020-korttisarjan myös vuonna 2020 sekä tarrasarjan 2021. Korttien vaihtoon ja hankintaan on mm. omat Facebook-ryhmänsä.

Saksa julkaisi aiheesta 20 € arvoisen juhlarahan, jonka ehdin hankkia BU-laatuisena (Brilliant Uncirculated, kuva 24). Euroarvoisia juhlarahoja on julkaissut myös Belgia (kuva 26), Espanja ja Portugali. Samoin Belgia ja Slovakia (kuva 25) rahasarjat, joissa on eurokolikot 1 c – 2 € ja kisa-aiheinen jetoni. Lisäksi tiedän olevan olemassa juhlarahat Venäjältä ja Unkarilta omissa valuutoissaan. Samoin on kolikkomaisia mitaleja, esimerkiksi Suomen Monetalta (kuva 27).

Kuva 24. Saksa 20 € juhlaraha, Englanti kisa-aiheinen kolikkomitali.

Kuva 25. Rahasarja Slovakiasta, jossa kisa-aiheinen kotelo sekä jetoni.

Kuva 26. Belgia 2,5 €, etupuoli flaamin/englannin kielisestä kolikkokortista (coincard), takapuoli hollannin/saksan kielisestä kolikkokortista. Itse kolikko on molemmissa kolikkokorteissa sama.
Kuva 27. Moneta Huuhkajat-mitalkolikkoisarja, keräilykansiossa mitalit alkusarjan joukkueilta Suomi, Belgia, Venäjä ja Tanska. Lisäksi mukana Huuhkajat-mitali normaalina ja kullattuna versiona.

Kohteiden hankkimisesta ulkomailta

Verkkokauppa eBay.com oli paikka hankkia näin kohdistetussa haussa, vuosina 2020 – 2021 julkaistuissa postimerkkituotteissa. Sain tarkistettua julkaistut merkit Stampworld-luettelosta, joka näyttää olevan erinomaisen ajan tasalla. Samoin bittergrounds.com-sivustolta. Katsoin läpi kaikki mahdolliset merkkijulkaisijat pikkuvaltioita ja saaria myöten. Samoin sain vinkkejä filatelistien Facebook-ryhmästä, siitä kiitos erityisesti Jukka Mäkipää ja Jari Majander. Belgian ja Italian posti ei halunnut palvella ulkomaalaisia ollenkaan (vaativat paikallisen osoitteen/henkilötunnuksen), mutta käytin hyväksi työkaverini yhteyksiä Belgiaan.

Tilasin postimerkkituotteista suurimman osan kesäkuun 2021 puolella ja osan heinäkuussa. Samaan aikaan tapahtui tulliuudistus, jonka mukaan kaikki EU:n ulkopuoliset tuotteet tullataan. Suurin osa tuli kirjemäisinä tuotteina ilman tullausta. Tullattavissa kohteissa tuli kommelluksia, joista kirjoitin erikseen Uusi Suomi Vapaavuoro-palstalla (linkki). Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnusta, pitää ostajan olla tarkkana arvonlisäveron eli alv:n (engl. VAT/tax) veloituksen kanssa. Ebay kuitenkin edellyttää myyjän lisäävän tämän veron veloituksen. Kannattaa siis valita myyjä EU-maista mikäli mahdollista. Kohteiden saapuminen on kestänyt pitkään ilmeisesti koronan takia. Ensimmäiset saapuivat noin viikossa, kun taas Pohjois-Kyproksen merkki kesti tulla 5 viikkoa.

Laskin, että varsinaisten tuotteiden hintaan tuli arvonlisäveroa tai tullia sekä toimituskuluja päälle noin 60 % – toki kun jokainen kohde piti hankkia erikseen. Hyvin moni tuotteista tuli postimerkeillä varustetuissa kuorissa, joista sain oman rinnakkaiskokoelmansa. Osa näistä oli myös kerättyä aihetta ja menivät osaksi varsinaista kokoelmaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *