Perjantai-lauantaille 24.-25.3.2023 olikin ohjelmaa keräilyn merkeissä. Perjantaina iltapäivällä otin vapaata töistä ja kävin Riihex 2023-postimerkkinäyttelyssä Riihimäen urheilutalolla. Tapahtuman nettisivu on täällä (linkki).

Kerään tiettyihin aiheisiin liittyviä omakuvapostimerkkejä, kuten postimerkkitapahtumiin. Niitä oli myynnissä aulassa heti sisään tultaessa. Nyt otin kaikki näyttelyn kunniaksi julkaistut omakuvapostimerkit (5 erilaista) sekä ns. maksimikortit (3 erilaista) joissa postimerkki on kortin etupuolella samalla kuva-aiheella kuin merkki ja nämä leimattuna Riihimäen postileimalla. ”Saalista” on esillä blogin otsikkokuvassa. Ylimpänä vasemmalla on Riihex 2023-näyttelyn logo-kortti. Oikealla ylhäällä maksimikorteissa aiheena Riihimäen Lasimuseo sekä alimpana Suomen jääkiekkomaajoukkueen Leijona-valmentaja Jukka Jalosen mukaan nimetty puisto. Vasemmalla alhaalla ovat myös Riihimäen Postimerkkeilijöiden 75-vuotistaipaleen omakuvapostimerkit.

Menin sitten näyttelyhallin puolelle. Kokoelmakehyksiä oli valtavasti ja niistä tuli runsaudenpula. Huomioni kiinnittyi mm. Muumipostimerkkien kokoelmaan (nr. 91, Iida Issakainen, The Marvellous Moomins), Suomalainen jääkiekko (11. Heikki Virtanen), Suomen Tasavallan presidentit (99., Seppo Salonen) sekä Deusches Reich 1933 – 1945 (122., Raimo Riekkinen) postimerkkien kokoelmaan. Sekä muumeissa, presidenteissä että kiekkoaiheessa oli mukana muutakin materiaalia, kuten keräilymitaleja, jääkiekkokortteja ja nollaeuroja. Perinteinen kilpailuluokan filatelia ei aukea minulle. (Enkä pidä ns. luokkajako-ajattelua keräilyssä relevanttina, enkä usko sen olevan houkuttelutekijä uusille harrastajille).

Myyntipöydät ovat minulle näyttelyn olennaista antia. Vesa Järvistön (Vesa’s Worldwide Stamps) valikoimista sain edullisesti kirjekuorikansioita välilehtineen. Juuri sopivasti kun ne rupesivat loppumaan. Vesalta löytää aina kokonaisia kokoelmia maittain kansioissa tai säiliökirjoissa muutamalla kympillä, mikä on hyvä koko maailma-keräilyyn. Paikalla oli myös seurani Suomen Numismaattinen Yhdistys esittelemässä toimintaansa. Filatelistien ja numismaatikkojen kannattaa yhdistää voimiaan, siitä hyötyvät molemmat.

Vajaan kahden tunnin vierailun jälkeen lähdin tyytyväisenä kotimatkalle. Rutinoituneet kävijät viipynevät paikalla useita päiviä illallisineen ja vanhakantaisine seremonioineen. Useamman vuoden vierailujen (Finlandia 2017, TamCollect 2019, Tavastex 2022 ja Riihex 2023) perusteella tapahtuman varsinainen aihe, eli näyttely- ja kilpailufilatelia on Suomessa ehkä parinsadan harrastajan toimintaa (kuva 2). Suurta yleisöä näyttelyt eivät vedä, toki vähänkin lähempänä asuvat postimerkeistä kiinnostuneet vierailevat. Väki on varsin pitkälle seniori-ikäisiä miehiä.

Kuva 2. Deutsches Reich-kokoelma (vasemmalla) sekä näkymä Riihex 2023-näyttelystä. Näyttelysermien välillä oleskelijat ovat lähinnä postimerkkeilijöitä (oikeanpuoleinen kuva: Marko Manninen, SNY).

Lauantaina ajelin Lempäälän Ideaparkiin. Korttimessut  sijaitsivat keskusaukiolla. Urheilukorttien keräilystä on olemassa aiempi blogi (linkki). Minulla oli valmiiksi puutelistat tiettyjen Suomen maajoukkueen ns. leijonapelaajien kohdalta. Heistä ns. nimmarikortteja, eli aidoksi todistetulla nimikirjoituksella varustettuja. Kiertelin pöydästä toiseen. Erityisesti selasin nimmarikortteja sisältäviä kansioita. Tein löytöjä kuten Sebastian Ahon tulokaskortin sekä nimmarikortit Hannes Björniseltä, Frans Tuohimaalta ja Veini Vehviläiseltä (kuva 3). Lisäksi ostin normaalia paksumpien ns. paitakorttien säilytykseen sopivia korttisuojia ja pusseja.

Kuva 3. Löytöjä Ideaparkin korttimessuilta (oikealla) sekä näkymiä tilaisuudesta.

Kansioiden ja laatikoiden selaaminen on hieman puuduttavaa seisten, kun joutuu olemaan etukenossa huonossa asennossa. Vanhuus ei tule yksin… Postimerkkitapahtumissa on aina tuolit tätä varten. Ideaparkissa on hyvä myös ruokailla, hankintoja tarkistellen.

Huomasin, että Tampereen Tullintorin ostoskeskuksessa olisi ollut vielä Levymessut, mutta sinne energia ei enää riittänyt. Ennen musiikin suoratoistopalvelun aikaa (mp3-formaatti, Spotify) tapasin käydä levymessuilla tiettyjä levyjä etsimässä (blogi musiikkitallennekeräilystä täällä linkki).


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *