Arabian muumiastioiden valikoimaan kaksi uutta 0,4 litran mukia


Arabian muumiastioiden valikoima täydentyy kesällä 2023 kahdella uudella 0,4 litran mukilla. Rauha- ja Rakkaus-mukit ovat saatavilla ainoastaan Tokmanni-myymälöistä ja -verkkokaupasta 24. heinäkuuta alkaen. Tove Janssonin alkuperäisiin muumisarjakuviin ja kuvituksiin pohjautuvien mukien teemat ovat ajattomia mutta samalla ajankohtaisempia kuin koskaan.

Rauha- ja Rakkaus-muumimukien kuvitukset on piirtänyt jo alun perin 1990-luvulla kuvittaja Tove Slotte. Suositut kuvitukset ovat koristaneet  Kaj Franckin suunnitteleman Teema-sarjan 0,3 litran mukeja jo vuodesta 1996. Slotte loi sekä pienemmän että uuden isomman mukin kuvitukset yhdistelemällä Tove Janssonin alkuperäisiä sarjakuvapiirroksia 1950-luvulta. Rauha-mukissa Slotte käytti lisäksi kuvastoa Janssonin Amnestylle 1980-luvulla suunnittelemasta postikortista. Rauha ja Rakkaus ovat aiheina sekä ajattomia että hyvin ajankohtaisia. Ne ovat niin ikään tärkeitä teemoja kaikissa muumitarinoissa.

Rauha-mukin esimerkillinen viesti herättää ajatuksia

Rauha-mukin kuvitus on runsas, ja ensisilmäyksellä hahmojen sijoittelu sinisellä taustalla voi vaikuttaa sattumanvaraiselta. Mukin etupuolella Muumimamma huolehtii lastenrattaissa istuvista pienokaisista, ja toiselle puolelle on kuvattu Niiskuneiti, Mymmeli ja kaksi merirosvoa. Taivaalla lentää valkoisia lintuja. Mukin viesti selviää tarinoista, joihin kuvitus pohjautuu.

Muumimamma, lapset ja linnut ovat peräisin postikortista, jonka Tove Jansson piirsi tilaustyönä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalille vuonna 1982. Kortilla ei ole nimeä, mutta tilaus tehtiin teemalla ’Suvaitsevaisuus’. Muumimamma työntää pikkuisia lastenrattaissa, ja niiden yllä lentävät linnut ovat rauhankyyhkyjä.

Niiskuneiti, Mymmeli ja merirosvot puolestaan esiintyivät alun perin sarjakuvassa Yksinäinen saari (1955). Tarinassa muumit kohtaavat merirosvoja, ja Muumipeikko asettuu vaistomaisesti suojelemaan Niiskuneitiä ja Mymmeliä. Muumipeikon ampuessa merirosvoja ilotulitteilla heidän ystävänsä kuitenkin säälivät heitä ja rientävät apuun.

Suvaitsevaisuus ja yhdessäolo olivat Tove Janssonille tärkeitä arvoja, jotka näkyvät myös muumitarinoissa. Vaikka muumeilla ja merirosvoilla on elämässään aivan erilaiset tavoitteet, Muumilaaksossa kaikenlaiset olennot voivat elää sopuisasti yhdessä. Muumien esimerkillinen filosofia herättää tärkeitä ajatuksia myös tämän päivän maailmassa.

Rakkaus on kaikkien aikojen suosituin muumimuki

Ihastuttava Rakkaus-kuvitus vaaleanpunaisella taustalla on ilahduttanut muumimukien ystäviä siitä asti, kun se julkaistiin pienemmässä 0,3 litran koossa vuonna 1996. Rakkaus on ollut muumimukeista pisimpään tuotannossa, ja se on hyvin selkeästi suosituin muki kaikilla markkina-alueilla vuodesta toiseen.

Rakkaus-muki kuvaa Niiskuneidin ja Muumipeikon läheistä suhdetta. Tove Janssonin tarinoissa kaksikon yhteisissä seikkailuissa on aina onnellinen loppu, vaikka molemmat joskus ihastuvatkin muihin. Kaiken tuon epäröinnin ja päättämättömyyden takana on tietenkin rakkaus!

Rakkaus-muki on saanut inspiraationsa Tove Janssonin sarjakuvista. Mukin etupuolelle kuvattu lämmin halaus vauhdikkaan seikkailun jälkeen löytyy sarjakuvasta Muumipeikko ja marsilaiset (1957), ja aurinko on sarjakuvasta Viidakkoelämää (1956). Toisella puolella Niiskuneiti ja Muumipeikko maalaavat seinään kukkaiskuvioita. Tarinassa Talonrakennus (1956) Pikku Myy valtaa Muumipeikon huoneen. Muumipeikko päättää rakentaa itselleen oman talon: siinäpä saavutus esiteltäväksi Niiskuneidille! Talon väristä syntyy pientä erimielisyyttä, joka päättyy kompromissiin – kun toinen haluaa punaista ja toinen sinistä, lopputulos on tietenkin violetti.

Aluksi saatavilla vain Tokmannilta

Ensimmäisen kuuden kuukauden ajan uudet 0,4 litran muumimukit ovat saatavilla vain Tokmanni-myymälöistä. Tämän jälkeen, vuoden 2024 alussa mukit tulevat myyntiin myös Moomin Arabian omissa  kanavissa.
”Asiakkaamme tietävät, että meiltä saa muumimukeja, joten meille on suuri etuoikeus tuoda nämä suositut kuvitukset valikoimaamme ennen muita. Tiedämme Rakkaus-mukin olevan muumimukien todellinen kestosuosikki, ja uskon isomman koon kasvattavan sen suosiota entisestään. Rauha-muki teemoineen on puolestaan aina yhtä ajankohtainen ja on hienoa saada se myyntiin pitkän tauon jälkeen. Tänä päivänä sen viesti on kenties osuvampi kuin koskaan,” sanoo Tokmannin ostoryhmäpäällikkö Minna Wegelius.


Moomin Arabian Rauha- ja Rakkaus -mukit uudessa 0,4 litran koossa tulevat myyntiin Tokmanni-myymälöissä ja tokmanni.fi-verkkokaupassa 24. heinäkuuta 2023. Tammikuusta 2024 alkaen mukit tulevat myyntiin moominarabia.com -verkkokaupassa, Iittala-myymälöissä, iittala.com-verkkokaupassa sekä Moomin Shop -liikkeissä ja moomin.com-verkkokaupassa.

 


Teksti: © Moomin Characters™, lehdistötiedote
Kuvat: Fiskars

, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *