Arabian 1930-luvun kurkiaiheinen koriste ja Z-malli


Markkinoilla liikkuu toisinaan astioita, joiden yksivärisen koristeen aiheena on hennon taiteellinen lintu. Selitteessä  mainitaan siellä täällä linnun olevan haikara tai, paremminkin sopivasti, kurki.

Astian muoto kertoo mallin. Arabialla mallinimet olivat yleensä yhden tai kahden kirjaimen tunnuksia. Samaa mallinimeä on voitu käyttää vuosikymmenien aikana useissakin eri malleissa.

Z-malli, jossa kurkikoristetta tavataan, on otettu tuotantoon Arabialla 1920-luvun loppupuolella. Malli oli varsin suosittu, sillä sitä on myyty lukuisilla eri koristeilla aina 1970-luvulle saakka. Malli ei ole alkujaan kotimainen, sillä se tuli Suomen tuotantoon ruotsalaiselta Lidköpingin Porsliinitehtaalta turkulaiseen Teknillinen Porsliinitehdas Oy:hyn vuonna 1920. On mahdollista, että Z-mallin toi Turkuun saksalainen Reinhard Richter, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta.

Joissakin   lähteissä on mainittu, että Arabia olisi valmistanut Z-mallia jo vuonna 1923, mutta tieto ei voi pitää paikkaansa. Arabian Z-malli on valmistettu maasälpäposliinista, jonka Arabia otti käyttöön materiaalina vasta vuonna 1927.

Kuten monella Arabian koristeella, kurkikoristeellakaan ei ole virallista nimeä. Arabian vuoden 1932 myyntikuvastosta löytyy kuitenkin koristeelle numerotunnus: S262.  Kurkikoriste on hyvä esimerkki siitä, että internetissä liikkuu paljon väärää tietoa mallien nimistä. Vuosikymmenten varrella luultavasti tiedon puutteessa kehitetyt lempinimet on otettu vakituiseen käyttöön. Mallitunnukset on unohdettu. Kuvaavia nimiä astioilla on varmasti hyvä olla, mutta alkuperäisiä nimiä tai mallitunnuksia ei ole syytä unohtaa, jos tieto mallista on saatavilla.

Koristesuunnittelijastakaan ei ole varmuutta, mutta vastaavankaltaisesta tyylistä esim. Diana-koristeessa tunnettu ruotsalainen taidemaalari ja kuvittaja Einar Forseth lienee tämän lintuaiheisen koristeenkin takana.


Lintuaiheista koristetta käytettiin muissakin malleissa. Kuvassa OK-malli, koriste S262, kahvikuppi, 1930-luku


Z-malli, koriste S262, kermakko, 1930-luku

Kannen kuva: Z-malli, koriste S262, sokerikko, 1930-luku

 


Teksti ja kuvat: Miikka Jaala
Mallitiedot: Jarmo Sallinen


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *