Leimausperinne jatkuu – ensipäivätilaisuus Postilla 8.5.2024


Posti julkaisi uusia postimerkkejä keskiviikkona 8.5.2024. Paikalle matkustettiin junalla iltapäiväksi ensipäivätilaisuuteen. Julkaistut postimerkit on esitelty tällä palstalla (linkki) sekä Postin tiedotteessa (linkki). Ruotsin Natoon liittymisestä julkaistiin myös ulkomaan kirjepostin taksan merkki samana päivänä, vaikka sen julkaisusta saatiin tieto vasta huhtikuussa (linkki).

Kerailija-blogin toimitus oli paikalla tilaisuudessa. Postimerkeille otettiin ensipäivän leimoja sekä teetettiin maksimikortteja ensipäivän erikoisleimalla. Mukana leimaamassa oli Postimuseon tutkija Sanna Oikarinen. Maksimipostikorttien keräilystä on teksti erikseen (linkki). Kuvia näistä kohteista on alla.

Paikalla olivat myös postimerkkien suunnittelijat Stiina Hovi (Kuninkuusravit), Anssi Kähärä (Ruotsi Natossa-merkki) sekä Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi (Europa-sarjan merkit Vedenalaista elämää), joilta kaikilta tuli maksimikortteihin ja ensipäiväkuoriin nimikirjoitukset.


Ensipäivätilaisuudessa paikalla olivat myös Europa-sarjan merkkien suunnittelijat Ari Lakaniemi ja Susanna Rumpu. Kuva: Miikka Jaala. 

Paikalla oli myös Postin Design Manager Tommi Kantola. Kävimme keskustelua keräilyharrastuksen nykytilasta ja muodoista sekä mm. siihen kuluvasta ajankäytöstä (keskellä työviikkoa).

Palatessa myös Nokialla tuli täydennyksiä leimauksista, kun ensipäivän pyöröleimasinta ei jostain epähuomiosta tilaisuudessa ollut.

Erikoista on se, että uusien postimerkkien ensipäivätilaisuus ei näytä nosta uutiskynnystä filatelistien yhdistysten lehdissä tai tiedotteissa. Tilaisuudesta ei ehkä olla edes tietoisia. Syynä voi olla harrastajien ikä ja makutottumukset. Sekä seikka, että Posti on karsinut erityispalveluja keräilijöille kovastikin (linkki).


Ensipäiväleimattuja postimerkkejä, kuoria ja maksimipostikortteja, ’Kuninkuusravit’, 2 erilaista postimerkkiä. Kuva: Jukka Konttinen.

Ensipäiväleimattuja postimerkkejä, kuoria ja maksimipostikortteja, 5 postimerkin sarja ’Juhlan aika’. Kuva: Jukka Konttinen.


Ensipäiväleimattuja postimerkkejä, kuoria ja maksimipostikortteja, postimerkki ’Ruotsi Natossa’. Nato-lippu on vaakaan, vaikka leimaus epähuomiossa pystyyn. Kuva: Jukka Konttinen.


Ensipäiväleimattuja postimerkkejä, kuoria ja maksimipostikortteja, ’Vedenalainen elämä’, 2 postimerkkiä. Kuva: Jukka Konttinen.

Tilaisuudesta kerrottiin myös Helsingin pääpostin digitaalisessa mainostaulussa. Kuva: Jukka Konttinen.


Teksti. Jukka Konttinen
Ylin pääkuva. Postimerkkien leimaaja kohdentaa ensipäiväleiman uunituoreeseen Nato-postimerkkiin. Kuva: Miikka Jaala.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *