Mitä Missä Milloin-kirjasarja on brändi, joka eli kukoistustaan viime vuosituhannen yhtenäiskulttuurin aikaan, ennen digitalisaation, netin ja ennenkaikkea Wikipedian ja Google-haun aikakautta. Uusi nujertaja saattaa olla koko ajan kehittyvä tekoäly.
Paperiset puhelinluettelot katosivat jo, paperinen kirja ei. Mutta saa nähdä, koska kirjasarjan viimeinen osa julkaistaan paperille. Isoin haaste näissä on niiden vaatima tila, nyt kun kirjahyllytkin ovat pois muodista.
Kirjakokoelmaa tuodaan jälleenmyyntiin esimerkiksi kuolinpesistä, mutta kuulemma divareille ovat taakka (linkki). Ei ole kysyntää. Palveluissa tori.fi ja huuto.net kaupitellaan sarjaa joko muutamalla kympillä, jotta eroon päästään, tai sitten yhtä kirjaa, sanoisinko optimistisella pyynnillä. Onnenonkijoita riittää.
Tärkeintä on tietysti sisältö. Netistä ja googlettamalla löytyy tietoa kaikesta mahdollisesta, mutta se on kovin pirstaloitunutta. Keräilyharrastustani varten, itselläni on tarve saada tietoa asiantuntijan prosessoimaa tietoa, tiiviissä paketissa, olennaiseen keskittyen. Kuten esimerkiksi Ukrainan sodan tapahtumat, osana postimerkkien aihekokoelmaani (linkki). Täydentäviä yksityiskohtia toki sieltä netistä löytyy.
En pane pahakseni esimerkiksi tarkistettavissa olevaa tietoa koronapandemian kulusta. Siinä kun tilanne ja tieto muuttui päivittäin. Kuinka tietoa maskien tarpeellisuudesta kiisteltiin. Kuinka Uusimaa ja koko Suomi eristettiin. Kuinka työt hoidettiin etänä. Kuinka rokotteita valmistui ja niitä jonotettiin.
Sisältö on tosin osin myös aikakautensa vanki. Kirjasarjassa voi hymy suupielessä lukea YYA-Suomen kuvauksia ulkopolitiikasta. En ihmettelisi, jos tekstiluonnos olisi tarkistutettu Tehtaankadulla ennen julkaisua.
Voisin olla kiinnostunut, jos joku keksisi digitoida kirjasarjan artikkelit niin, että ne löytyisivät hakusanoilla. Koko sisältö voisi saada uuden merkityksen. Äänikirjoja on jo tosin tuotettu (linkki). En tiedä, kuinka suosittu tuote tämä on.
Aion kyllä aina uuden julkaisun hankkia, kun aiemmat hankin pieneen hintaan hyllyyni. Joulusesongin jälkeen kirja näyttää olevan tarjouksessa joka kerta. Vuoden 2022 kirjan sain vitosella, tosin postikulut päälle. Kirjat vuoteen 2019 asti eurolla kappale, tosin kaikkia en aio säilyttää.
Kirjan tulevaisuutta olen pohtinut aiemmin (linkki).
5 vastausta artikkeliin “Mitä Missä Milloin-kirjasarja”
Oletko koskaan kuullut Internet Archiven verkkokirjasto Open Librarystä? Näkisin sen hyväksi loppusijoituspaikaksi ”turhille”, mutta ehjille suomalaisille kirjoille. Kyseessä on Internet Archiven projekti kerätä ja digitoida kaikki maailman kirjat ja asettaa ne verkkoon kaikkien vapaasti lainattavaksi.
Tuonne kun joku lahjoittaisi vaikkapa kaikki Mitä Missä Milloin -kirjat niin ne tulisi sitten verkkoon kenen tahansa luettavaksi. Ainoa ongelma on se että kirjojen postittaminen Yhdysvaltoihin on kallista. Pitäisi olla joku keräyspiste Suomessa johon saisi ihmiset lahjoittaa yksittäisiä kirjoja ja ne sitten kerralla rahdattaisiin tuonne. Olisi todellinen kulttuuriteko.
Niin, siis jos sinne kerran kirjan antaa digitoitavaksi, niin eipä niillä kymmenillä – sadoilla tuhansilla kuluttajien kopioilla enää ole käyttöä. Sitä paitsi yksittäinen kirjanostaja rikkoo kirjan tekijänoikeuksia, jakamalla nettiin. Ja jos paperisia kirjoja olisi tarjolla netin kautta, niin tuskin lahjoittajaa tai portaalin ylläpitäjää kiinnostaa maksaa mitään kuluja kuten postimaksuja. Ja ylipäänsä miten englantilainen kielialue voisi kiinnostua suomenkielisistä kirjoista, ilman käännöstä.
Ei verkkoversio koskaan vastaa paperista. Sanotaan, että verkosta löytää, koska siellä on kaikki. No, juuri siksi ei löydä. Pitää tietää, mitä etsii, jotta löytäisi, ja jos kerran tietää, ei enää tarvitse etsiäkään.
Verkkoversioita ei voi plarata, niistä ei löydä sattumia ja niiden mielenkiintoarvo on lähellä nollaa.
No, sanotaanko että ilman Googlen hakua en pärjäisi päivääkään.
Muuten, kuka idiootti keksi muuttaa formaattia vuonna 2000?