Arabia julkaisee Raija Uosikkisen Emilia-sarjan uudistuotantona


Arabian 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Rakastetut kuviot -sarja täydentyy yksityiskohtaisella Emilia-kuviolla vuodelta 1957. Raija Uosikkinen suunnitteli erilaisen kuvion jokaiseen Emilia-astiaan. Yhdessä ne kertovat  tarinaa huolettomasta elämästä ja pienistä onnen hetkistä.

Syksyllä 2023 Arabia tuo 150-vuotisjuhlansa kunniaksi takaisin yhden kaikkien aikojen suosituimmista kuvioistaan. Raija Uosikkisen 1950-luvulla suunnitteleman mestariteos Emilian paluuta Arabian pysyvään valikoimaan on toivottu hartaasti jo vuosikymmenien ajan.

Arabian arkistoista tämän päivän kattauksiin

Raija Uosikkinen suunnitteli alun perin vuosina 1957–1966 tuotannossa olleen Emilia-kuvion Kaj Franckin astioille. Uosikkinen kuuluu Arabian historian tuotteliaimpiin koristetaiteilijoihin ja kuviosuunnittelijoihin. Linnean, Polariksen ja Pomonan kaltaisten koristeiden lisäksi hän loi Arabialle keräilijöiden rakastaman Kalevala-seinälautaskokoelman.

Emilia-kuvion inspiroi suunnittelijan yli 90-vuotiaaksi elänyt Selma-täti, joka nautti puutarhanhoidosta ja puuhasteli mielellään erilaisten pienten askareiden parissa. Emilia-astiat kuvaavat kiireettömän elämän sadunomaisia onnen hetkiä.

Emilia-kuvio julkaistaan osana Arabian Rakastetut kuviot -sarjaa. Emilia-kuvio yhdistyy nyt nykyaikaiseen astiamuotoiluun, joka palvelee tämän päivän tarpeita ja odotuksia. Uudelleenjulkaisu vaati aikaa ja omistautumista, sillä sarjan jokaisessa osassa on erilainen kuvio.

Korkealaatuisesta vitroposliinista valmistetut Emilia-astiat ovat kauniita, kestäviä ja käytännöllisiä. Ne tuovat iloa elämän arkeen ja juhliin.


1.8.2023 myyntiin tuleva Arabia Emilia -uudistuotantosarja perustuu 1950-luvun Arabia Emilia -koristeeseen. Se eroaa alkuperäisestä kuitenkin mallien ja painotekniikan osalta: 1950-luvun astiat tehtiin kuparipainotekniikalla, joka aikaansai ’elävän’ pinnan. Kuparipainokoristeiset astiat eivät koskaan olleet täysin samanlaisia. Uudistuotanto tehdään serikuvakoristeena ja laatu on tasaista. Kuvat. Fiskars. Kuvan esineet eivät ole mittasuhteessa toisiinsa. (MJ)

Herkkä ja yksityiskohtainen musta kuvio täydentää kattauksen

Emilia-sarjan astioiden erilaisista kuvioista muodostuu yhdessä kiehtova tarina. Muki (0,3 l) sopii kahvin, teen ja muiden lämpimien juomien tarjoiluun. Reilun kokoinen isompi muki (0,4 l) on täydellinen aamuteelle tai maitokahville. Lautasia on saatavilla kolmessa eri koossa. Pienin lautanen on halkaisijaltaan 10,5 cm ja sopii tarjoiluun tai 0,3 litran mukin aluslautaseksi. Keskikokoinen Emilia-lautanen (19 cm) on oivallinen valinta aamiaiselle, välipalalle tai pienille annoksille. Suurin lautanen (24 cm) kaunistaa kattausta kevyellä illallisella.

Emilia-kulho (13 cm) toimii niin aamiais- tai keittokulhona kuin tarjoiluastiana. Monikäyttöinen kaadin (0,34 l) sopii esimerkiksi kahvimaidon tai erilaisten kastikkeiden tarjoiluun. Pienet munakupit tuodaan valikoimaan kahden kupin setteinä.

Astioiden lisäksi Emilia-sarjaan kuuluu myös maljakko (19 cm). Erityisesti matalille kimpuille suunniteltu maljakko kerää katseet ja lisää kodin sisustukseen hienostuneen säväyksen.

Raija Uosikkinen

Raija Uosikkinen (1923-2004) oli yksi Arabian historian tuotteliaimmista kuviosuunnittelijoista. Valmistuttuaan  Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1947 hän työskenteli Arabian keramiikkatehtaalla lähes neljä vuosikymmentä aina vuoteen 1986 asti.

Monet Arabian rakastetuimpien astioiden ja sisustusesineiden koristekuvioista ovat Uosikkisen käsialaa. Uosikkinen suunnitteli muotoilija Kaj Franckin astioihin useita koristeita, joista tunnetuimpia ovat Emilia, Linnea ja Polaris.

Hän sai inspiraationsa luonnosta ja matkoilta ympäri maailmaa. Uosikkisen tyyli tuli monille tutuksi myös 1970- ja 1980-luvulla suosittujen, Kalevala-vuosilautasten sekä keräiltävien joululautasten myötä. Pomona-sarjan hedelmä- ja marjakuviot edustavat hänen värikkäämpää tuotantoaan.

Sarjan osat ja hinnat:

Emilia muki 0,3l 22,90€
Emilia muki 0,4l 22,90€
Emilia kulho 24cm 19,90€
Emilia lautanen 10,5cm 15,90€
Emilia lautanen 19cm 19,90€
Emilia lautanen 24cm 23,90€
Emilia munakuppi 2kpl 26,90€
Emilia kaadin 0,35l 28,90€
Emilia maljakko 19cm 56,90€

Teksti ja kuvat: Fiskars
Kuvateksti: Miikka Jaala


Yksi vastaus artikkeliin “Arabia julkaisee Raija Uosikkisen Emilia-sarjan uudistuotantona”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *