Vaja Finland (2011–2025) lopettaa toimintansa


Suomen pienteollisuuden ja keramiikan valmistuksen puolelta kuultiin juuri todella ikävä uutinen.

Vaja Finlandin toiminta on lopetettu konkurssin myötä. Kysyntää ei ollut tarpeeksi, jotta kotimaisen tuotannon korkeat kulut olisivat tulleet katetuiksi.

Yhtiö perustettiin vuonna 2011 Loviisassa, josta se siirsi aikanaan toimintansa Porvooseen. Voisi sanoa, että se nousi kotimaisen Arabian raunioista silloin, kun Arabia siirsi tuotantonsa kaukomaille ja sulki Suomen tehtaan, jättäen monia alan ammattilaisia työttömäksi. Minulla oli joitakin vuosia sitten ilo tutustua Vajan omistajakaksikkoon, aiemmin Arabialla töissä olleisiin Fred Owreniin ja Hanna Lambergiin.

Vajan tehtaalla toiminta oli vakuuttavaa. Astiat tehtiin alusta loppuun Suomessa tehtaan tiloissa. Siellä keramiikan valmistukseen tarkoitetut koneistot ja linjastot saattoivat astioita myyntivalmiuteen saven muotoilusta koristesuunnitteluun saakka. Tuosta ajasta jäi talteen monta ottamaani videota, joissa astian luontiprosessi kerrotaan alusta alkaen. Toiminta oli vakuuttavaa ja tuotteet laadukkaita. Monet kahvit on juotu Fredin suunnittelemasta käytännöllisestä, kulmikaskorvaisesta mukimallista.

Olisipa voinut tukea kotimaista tuotantoa enemmän. Mutta valitettavasti suomalainen kuluttaja – vaikka vaatii hyvää ja kotimaista – lopulta usein ostaa sieltä, missä on halvinta. Monet taloudellisen tilanteen pakottamana, toiset nuukuuttaan. Eipä syyttää voi ketään. Kullakin on oikeutensa kuluttajana.

Kuluihin nähden riittämätön menekki tuotti ikävän lopputuloksen. Vaja Finlandia ei enää ole.

Markkinoinnin haasteet
Kun kirjoitin Vajan konkurssista kahteen suureen keramiikka-aiheiseen Facebook-ryhmään, toistui monissa kommenteissa sama viesti: useat ihmiset eivät olleet koskaan kuulleet Vaja Finlandista. Minulle Vaja on tuttu, koska keräilen kotimaista keramiikkaa, seuraan alaa ja ylläpidän kotimaisen keramiikan ryhmiä.


Valtakunnallisessa mainonnassa Vaja on kuitenkin tuntematon tekijä. Ihmisten nykyajan mediakuluttaminen on pirstaloitunutta. Moni ei lue perinteisiä, painettuja lehtiä enää ollenkaan, eikä perinteinen televisiokaan avaudu enää joka kodissa. Digitaalisissa kanavissa markkinointieurojen jakajia taas on valtava määrä. Mukana pitäisi olla vähän joka paikassa, jos haluaisi laajasti tunnetuksi. Vajalla oli valtavan hyvä ammattitaito tehdä laadukkaita astioita hyvässä ympäristössä.


Tämän päivän markkinointivaatimuksia ei kuitenkaan onnistuttu saavuttamaan. Tähän suurin syy oli varmasti mainonnan korkea kustannus. Tässä on pientuotannon haaste ja paradoksi: jos kalliiseen mainontaan ei ole varaa, pian ei ole rahaa tehdä edes tuotantoa. Helppoa ratkaisua asialle ei ole. Jos mukana olisi markkinoinnin huippuammattilainen, pienemmälläkin budjetilla voisi saada parempia tuloksia. Pienet kotimaiset valmistajat tarvitsevat myös ulkopuolista tukea: rahaa eli kuluttajien ostoksia ja laadusta eteenpäin kertomista.


Vaja Finlandin Muumimuki jää historiaan valmistajan erikoisuutena. Astioita valmistettiin Japanin markkinoille kolmella eri koristeella vuonna 2021. Arabian muumimukeista poiketen Vajan mukit valmistettiin alusta loppuun Suomessa.


Mallisto
Jotkut kommentoijat nostivat esille myös Vajan malliston. Korvaltaan kulmikasta mukia eivät kaikki pitäneet kauniina. Osan mielestä se oli liian moderni. Epäkäytännölliseksi mukeja voi tuskin kukaan moittia, sillä sen korva istuu usein hyvin käteen. Astiat ovat myös kätevästi pinottavia.

Enemmän malleja ja osia sisältävä mallisto olisi ollut varmasti myynnin kannalta positiivinen asia, mutta mallisuunnittelu on hyvin haastavaa ja kallista. Kulut olisivat vastaavasti kasvaneet. Näin Vaja jäi yhden mallin ja muutaman koristeen valmistajaksi.

Kotimaisen keramiikan tulevaisuus

Toivottavasti vielä kuulemme Vajan väestä. Voisiko toiminta olla pienimuotoisempaa? Vajan tyylikkäässä tehtaassa kaikki oli valikoimaan nähden suurta. Malleja oli kuitenkin lopulta vain vähän. Samalla saatan huomata, että pienelle käsityötuotannolle tuntuu vieläkin olevan kysyntää. Keramiikan valmistuksen kurssit kuuluvat olevan Suomessa erittäin suosittuja.

Saammeko kotimaista tuotantoa vielä nostettua varjoista? Kuka on kuullut Art Story Inkoosta, Arabian Taideosastoyhdistyksestä tai lukuisista pienistä valmistajista?

Vajalle kuitenkin suuri kiitos yrittämisestä!

teksti: Miikka Jaala
pääkuva: Vaja Finland
muut kuvat: Miikka Jaala

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *