Uudet suomalaiset Stanley Cup-voittajat keräilykorteissa


Kesälomakausi Suomessa on aluillaan, samoin jalkapallon EM-turnaus 2024 on jo menossa. Siitä huolimatta jääkiekon maailman parhaat pelaajat ovat ratkoneet NHL:n mestaruutta eli Stanley Cup’ia (linkki). Olen viime vuosina ollut kiinnostunut seuraamaan tätä sarjaa, johtuen lisääntyneistä mahdollisuuksista siihen. Stanley Cup-finaalisarjan ottelut televisioitiin kaikki suorana MTV Sub-kanavalta, vaikka tosin katselin niitä jälkikäteen tallenteena, koska ne pelattiin yöllä. Finaali ratkesi Suomen aikaa aamuyöllä tiistaina 25.6. Mutta etenkin YouTube-suoratoistosovelluksesta on löytynyt aamulla tuoreeltaan Highlights-koosteita joka play off-ottelusarjasta, sekä myös runkosarjan peleistä.

Koska kerään suomalaisten pelaajien urheilukortteja, olen toivonut, että suomalaisia pelaajia sisältävä joukkue voittaisi Stanley Cup’in. Jälleen se toteutui, kun Florida Panthersin kapteeni Alexander Barkov (linkki) pääsi nostamaan ”kannua” (otsikkokuva) eli Stanley Cup-pokaalia. Pokaalin kylkeen on kaiverrettu mestaruusjoukkueiden pelaajien nimet vuosittain.

Stanley Cup play off-sarjan pelisarjoissa oli muitakin suomalaisia pelaajia sisältäviä joukkueita, kuten Dallas Stars, Colorado Avalanche ja Carolina Hurricanes (linkki). Näiden joukkueiden pelaajista olen kerännyt erityisesti Sebastian Ahon, Miro Heiskasen ja Mikko Rantasen kortteja. Olen kirjoittanut tästä aiemmin (linkki).

Jokaisesta seuraavassa mainitusta pelaajasta on omat esittelysivustonsa, joihin olen lisännyt linkin.

Dramatiikkaa tämänkeväiseen finaalisarjaan toi se, että mestarijoukkue Florida Panthers voitti 3 ensimmäistä peliä, kun mestaruus edellyttää 4 voittoa vastustajasta Edmonton Oilers. Edmonton voitti siis seuraavat 3 peliä ja puhuttiin jo Floridan joukkueen ”dramaattisesta sulamisesta”.  Täten mentiin kutkuttavan jännittävään seiskapeliin, “Game 7”. Tämän Florida voitti maalein 2 – 1 ja suomalainen Alexander Barkov joukkueen kapteenina haki pokaalin. En ole nähnyt Alexanderia paikan päällä jäähallissa, mutta hänen isänsä otteita seurasin jääkiekon SM-liigan peleissä aikoinani. Alexander on pelannut Suomen maajoukkueessa mm. vuosina 2014 Sotshin olympialaisissa sekä 2016 MM-turnauksessa.

Seuraavassa kuvassa on kollaasi Barkovista kerätyistä korteistani. Olen pyrkinyt keräämään suomalaisista pelaajista myös ”hard signed”- eli omakätisen nimikirjoituksen sisältävän kortin.

Kuva 1. Keskellä Barkovin nimikirjoituskortti kotimaisesta SM-liigan Cardset-keräilysarjasta. Vasemmalla ylhäällä vastaava Florida Panthersin paidassa. Oikealla ylhäällä Barkov maajoukkuepaidassa vuodelta 2016. Young Guns vastaa tulokas/rookiekorttia.

Alexander Barkovista tehty omakuvapostimerkki oli vuoden 2019 TamCollect-näyttelyn vetonaula, ja se huomioitiin mediassakin (linkki). Barkov valikoitui merkin kohteeksi tamperelaisena pelaajana. Lisäksi koettiin, että Barkov ei saa ansioihinsa nähden tarpeeksi huomiota, verrattuna muihin NHL:n suomalaisiin.  Ko. postimerkki huudettiin yli 600 € hintaan pian julkistamisensa jälkeen (linkki) – tosin hinta on sen jälkeen ollut maltillisempi. Saa nähdä, mitä tuore mestaruus vaikuttaa.

Kuva 2. Vasemmalla ylhäällä TamCollect 2019-näyttelyyn Tampereen Filatelistiseuran valmistama postikortti, jossa voi nähdä Tapparan Alexander Barkovin piirteitä. Keskellä ja alhaalla seuran julkaisema omakuvapostimerkki aitoutuksineen sekä oikealla Barkovin nimikirjoituksella varustettu postikortti.

Mestaruuden tärkeä osatekijä oli maalivahti Sergei Bobrovski (linkki). Osassa finaalipeleistä ns. pani luukut kiinni, eli esti Edmonton Oilersin maalintekoyritykset. Oilersin maalintekijöistä ei voi olla mainitsematta Connor McDavidia (linkki), jota on pidetty maailman parhaana jääkiekkoilijana tällä hetkellä. Finaalien viimeisessä seiskapelissä hän jäi tosin pisteittä, vaikka sai valtavasti peliaikaa. En ole hankkinut hänestä kortteja, nimikirjoituskorteista puhumattakaan – niiden liikkuessa aika kovissa hinnoissa.

Hankin erikseen keräilykortin, jossa oli Barkovin sekä Bobrovskin omakätiset nimikirjoitukset. Kortin reunassa näkyvä teipinpala ei ole kortissa itsessään kiinni, vaan sen kovamuovisessa suojuksessa. Estäen kortin putoamisen suojuksesta.

Kuva 3. Barkovin ja Bobrovskin ”dual”-nimikirjoituskortti. Kuvassa molemmat puolet.

NHL:ssä kun tilastoidaan kaikki mahdollinen, niin voittojuhlassa huomioitiin se, että Barkov oli ensimmäinen suomalainen joukkueen kapteeni, joka pääsi nostamaan Stanley Cup’ia. Samoin huomioitiin se, että mestarijoukkueessa oli ennätysmäärä suomalaisia, 4 pelaajaa.

Muita mestaruuden voittaneita suomalaisia pelaajia ovat Anton Lundell (linkki),

Kuva 4. Anton Lundellin nimikirjoituskortti Cardset-sarjasta ja oikealla Young Guns-tulokaskortti Floridan paidassa.

seuraavassa Eetu Luostarinen (linkki). Finaalin seiskapelissä Luostarinen blokkasi laukauksen, estäen täten Oilersin tasoituksen viime minuuteilla.

Kuva 5. Vasemmalla Eetu Luostarinen 2019 maailmanmestarit-sarjasta (Cardset) ja oikealla tulokaskortti-nimikirjoituskortti Carolina Hurricanesin paidassa. Siinä on myös pala Luostarisen pelipaitaa.

sekä Niko Mikkola (linkki).

Kuva 6. Vasemmalla Niko Mikkolan nimikirjoituskortti Cardset-sarjasta, keskellä 2019 maailmanmestaruuden tiimoilta sekä oikealla 2016 nuorten maailmanmestaruuden aiheesta.

Sekä Luostarinen että Mikkola pelasivat Suomen maajoukkueessa 2019, voittaen MM-kultaa Bratislavassa. Lundell oli nuorten MM-kultajoukkueessa vuonna 2019 ja Mikkola vuonna 2016.

Floridan valmennusryhmässä mukana on myös entinen kiekkoilija Tuomo Ruutu. Hänellä on ansioitunut pelaajaura (linkki) ja hän oli mm. mukana Suomen maajoukkueessa 2011 voittamassa MM-kultaa niinikään Bratislavassa, samoin nuorten MM-kultajoukkueen valmennuksessa v. 2019. Ikimuistoinen on myös hetki vuoden 2004 World Cup-finaalista, jossa Ruutu pisti ”nippuun” Kanadan puolustajat ja teki maalin Suomen joukkueelle.

Kuva 7. Tuomo Ruutu nimikirjoituskortti Cardset-sarjasta sekä oikealla pelaajakortti Chicago Blackhawksin joukkueessa. Oikeanpuoleisessa näkyvä nimikirjoitus lienee painettu.

Suomen ”pelaajatuotannosta” NHL-sarjaan ollaan oltu huolissaan – nyt huipulla olevat, edellä esitellyt pelaajat ovat saavuttaneet menestystä Suomen joukkueissa jo vuosia sitten. Esimerkiksi kuluneella kiekkokaudella 2023-2024 ei mitaleita juhlittu Suomen maajoukkueissa missään ikäluokissa ja samoin NHL:n varaustilaisuuksissa (linkki) eivät suomalaiset tulokkaat ole olleet kovin haluttuja. Samoin esimerkiksi talviolympialaisten jääkiekkoturnaukseen toivottaisiin myös NHL-pelaajia, jotta saadaan maailman parhaat mukaan. Juurikin Pekingin olympialaisissa 2022 Suomen menestysmahdollisuuksia saattoi auttaa, että joukkueet koottiin Euroopassa pelaavista (linkki).

Toivottavasti tulevinakin vuosina saadaan NHL:n mestareiksi suomalaisia pelaajia sisältäviä joukkueita.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *