Iittala julkistaa taideyhteistyön Lontoossa toimivan kokeellisen ääni- ja kuvataiteilijan, Damsel Elysiumin kanssa. Yhteistyö yhdistää Damsel Elysiumin avantgardistisen maailman Iittalan lasinvalmistusperinteeseen. Tuloksena on kiehtova sarja suupuhallettuja ja käsintehtyjä lasi-instrumentteja ja -esineitä.
Iittalan ytimessä on lasi- ja käsityöosaaminen ja lasin tutkiminen taiteellisena ja teollisen muotoilun välineenä. Korkeasta laadustaan ja laajasta värikirjastostaan tunnettu Iittalan lasi ilmentää brändin ainutlaatuista osaamista ja rikasta perintöä. Vuonna 1881 perustetulla Iittalan Lasitehtaalla on keskeinen rooli Iittalan asemassa lasimuotoilun edelläkävijänä.
Iittala astuu uuteen aikaan uuden luovan johtajansa Janni Vepsäläisen johdolla. Iittalan luovassa visiossa halutaan entisestään vahvistaa brändin sitoutumista lasiosaamiseen ja käsityötaidon ylläpitämiseen tuomalla Iittalan Lasitehdas ja sen lasin ammattilaiset brändin ja sen luovan ytimen keskiöön.
Yhdistelmä perinteitä ja innovaatioita
Iittala julkistaa taideyhteistyön Lontoossa asuvan instrumentalistin, säveltäjän ja kokeellisen visuaalisen sekä ääni- ja performanssitaiteilijan Damsel Elysiumin kanssa. Yhteistyö on konkreettinen askel Iittalan tahtotilassa vahvistaa vapaata luomista, testausta ja kokeilua käsin valmistetussa lasissa.
Yhdistämällä Iittalan Lasitehtaan lasinpuhaltajien asiantuntemus ainutlaatuiseen taiteelliseen näkemykseen, voidaan laajentaa lasiosaamisen rajoja ja luoda täysin uudenlaisia esineitä, joiden kautta voivat saada alkunsa lasitaiteen mestariteokset.
”Iittalassa taide, muotoilu ja käsityö kohtaavat. Sitoutumisemme innovatiiviseen muotoiluun ja taiteellisiin yhteistöihin on keskeisessä roolissa Iittalan luovassa visiossa. Haluamme kutsua taiteilijoita kanssamme yhteistyöhön – kokeilemaan, leikkimään ja ilmaisemaan taiteellista luovuuttaan lasin kautta, ja tarjota alustan nouseville kyvyille”, Janni Vepsäläinen sanoo.
Käsintehtyjä ja suupuhallettuja lasi-instrumentteja ja esineitä
Damsel Elysiumille yhteistyö Iittalan kanssa merkitsee uutta avausta lasitaiteen maailmaan. Yhteistyössä Janni Vepsäläisen ja Iittalan lasitehtaan lasinpuhaltajien kanssa, lasinpuhaltajamestari Tero Välimaan johdolla, he loivat sarjan kiehtovia suupuhallettuja ja käsintehtyjä lasi-instrumentteja ja esineitä, jotka ilmentävät tutkimusmatkaa äänen, visuaalisuuden ja värien maailmaan.
”Olen multi-instrumentalisti ja säveltäjä. Tässä yhteistyössä Iittalan kanssa, lasi välineenämme, tuntui luonnolliselta lähteä luomaan kauniita ja toimivia soittimia. Kaikkia tämän sarjan lasiesineitä voidaan soittaa joko jousella, puhaltaen tai lyömäsoittimena. Jotkut toimivat myös eräänlaisina kuuntelulaitteina ja paljastavat toisenlaisen maailman, kun ne asetetaan korvalle”, Damsel Elysium sanoo. ”Musiikin ja näiden lasiesineiden tekemistä yhdistävät improvisaatio ja kokeilu.”
Play Bell- ja Play Bean -lasiesineet
Muodon, äänen ja värit yhdistäviä näytösesineitä
Sarjaan kuuluu erilaisia torvia, kelloja ja pulloja orgaanisissa muodoissa. Esineet vaihtelevat kooltaan, suurimman lähes kahden metrin pituudesta pienimmän noin 20 cm korkeuteen. Esineitä on useissa väreissä, mukaan lukien vaalea lila, persikkainen pinkki, punainen ja kirkas. Osa esineistä on vapaasti puhallettuja, kun taas toisten puhaltamisessa on käytetty apuna muottia.
”Minulle muodot, värit ja äänet liittyvät toisiinsa. Kun kuulen jotain, tunnen sen muodon. Vaihtoehtoisilla tavoilla kommunikointi ja uusien kokemusten välittäminen ovat tärkeitä taiteellisen ilmaisuni kannalta. Lasin ja upeiden lasivärien kanssa työskentely ja mahdollisuus luoda materiaalista instrumentteja, joita oikeasti voidaan soittaa, oli minulle unelmaprojekti. Näin äänet, kun näin lasiesineen muodostuvan”, kuvailee Damsel Elysium.
Taideteokset ovat ensimmäistä kertaa esillä Iittalan tapahtumassa Tukholmassa 5.2.2024, jossa myös Damsel Elysium esiintyy ja käyttää sarjan esineitä instrumentteina äänen luomiseen. Hän loi tapahtumaan myös äänimaiseman ja äänitti sen työskennellessään Iittalan kylässä. Äänimaisema ammentaa inspiraatiota lasista, lasinpuhalluksesta ja Iittalan Lasitehtaan ympäristöstä.
Sarja koostuu näytösesineistä, jotka esitellään samanaikaisesti Iittalan uuden PLAY-kokoelman julkaisun kanssa. PLAY-kokoelman taustalla oleva filosofia kiteytyy Alvar Aallon kuuluisaan lausahdukseen ”Älä unohda leikkiä”, joka on ollut olennainen ajatusmalli myös tässä yhteistyössä.
”Iittala PLAY ilmentää ajattelutapaa – eräänlaista leikkisää ja rohkeaan kokeiluun kutsuvaa luovaa alustaa, joka ei ole vaikuttanut ainoastaan PLAY-kokoelmaan, vaan on toiminut myös kutsuna Damsel Elysiumille tulla tutkimaan kanssamme lasia. Näen tämän taidesarjan esineet eräänlaisina PLAY-kokoelman näytösesineinä”, Vepsäläinen sanoo.
Yhteistyön tuloksena syntyneestä sarjasta tuodaan myös myyntiin kuusi uniikkia teosta.
Iittalan lasinpuhaltajamestarien antama muoto
Lasinpuhallus on sekä teollista tuotantoa että taidetta. Iittalan Lasitehdas kannustaa ja tukee lasinpuhaltajia heidän taiteellisissa kokeiluissaan antamalla heidän käyttää tehtaan uuneja omiin taiteellisiin projekteihinsa. Vapaa kokeilu ja taideprojektit tukevat lasinpuhaltajien ammatillista kasvua. Myös tässä yhteistyössä lasinpuhaltajat pääsivät haastamaan taitojaan.
”Olen työskennellyt lasinpuhaltajana tänä vuonna 28 vuotta. Lasin työstäminen on jatkuva prosessi, ja aina lasista oppii uutta, mikä lisää materiaalin kiehtovuutta”, kertoo Iittalan lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa. ”Tämän yhteistyön aikana teimme improvisoimalla ja kokeilemalla monipuolisen kokoelman taide-esineitä. Monet esineistä olivat haastavia, ja projekti antoi jälleen uusia oivalluksia lasin luonteesta.”
”Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikat ja taito liitettiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 6.12.2023. Iittala oli yksi 17 lasialan toimijasta, jotka tukivat hanketta Suomesta. Olemme ylpeitä siitä, että Iittalan osaaminen ja perintö on tunnustettu tällä tavoin, ja haluammekin entisestään vahvistaa lasinpuhaltajiemme hämmästyttävän taitavissa käsissä ja Iittalan Lasitehtaalla asuvaa osaamista. Ainutlaatuisinta muotoilua syntyy usein silloin, kun perinteisillä käsityömenetelmillä luodaan jotain täysin omaperäistä ja uutta”, Vepsäläinen sanoo.
Play Bell- ja Play Bean -lasiesineiden hinta on 750 euroa.
Teksti ja kuvat: Fiskars