Perustimme Keräilijä-blogin noin vuosi sitten. Sivuston tarkoitus on ollut tarjota tietoa keräilystä, sen ilmiöistä ja uutuuksista. Blogi ei ole riippuvainen kerho- tai yhdistystoiminnasta vaan toimii itsenäisenä alustana. Emme ole myöskään sidoksissa tiettyyn keräilyalueeseen, vaikka numismatiikka, filatelia ja keramiikka ovatkin pääaiheita. Käsittelyssä ovat olleet myös monen aikakauden esineet uusimpia julkaisuja unohtamatta.
Kahden harrastajan projektina blogisivusto on ylipäätään haastava. Tekstin pitäisi olla tarpeeksi mielenkiintoista ja huolellisesti toimitettua, jotta sivuston uskottavuus ja kiinnostavuus pysyvät mahdollisimman korkealla. Ei-kaupallisena projektina se vaatii paljon ylimääräistä työtä henkilöiltä, joilla on paljon muitakin kiireitä elämässään.
Vaikka moni kirjoitus jäi kirjoittamatta kiireiden vuoksi, julkaisimme satakunta artikkelia ensimmäisenä tomintavuonna 2023. Tarkoitus ei ole hidastaa tahtia. Tavoitteena on olla aktiivinen myös vuonna 2024.
Keräileminen vuonna 2023
Keräily sinänsä elää mielenkiintoista aikaa. Esimerkiksi postimerkkien ja lähetettyjen kirjeiden määrä vähenee kovalla vauhdilla. Islannissa postimerkkejä ei julkaista enää ollenkaan ja on hyvin mahdollista, että sama on jonain päivänä edessä myös Suomessa. Postimerkkien julkaisujen loppuminen ei sinänsä tarkoittaisi filatelian päättymistä tutkimis- tai harrastuskohteena, mutta kun yleinen tunnettuus vähenee, uusia harrastajia voi olla haastavaa saada innostumaan keräilystä. Kysely lähipiirissä on paljastanut jo nyt, että lasten ja nuorten keskuudessa postimerkit ovat aiheena vieraita. Postimerkkien keräily ei kuitenkaan suinkaan ole loppunut. Vaikka toiminnan piirissä olevien keski-ikä lienee kasvanut, harrastajakunta on edelleen innokas ja yhdistystoiminta jäsenlehtineen aktiivinen.
Rahojen osalta keskustelussa on ollut käteisen käytön väheneminen tai jopa käteisen katoaminen kokonaan. Tässäkin viime vuosien kyselyt omassa tuttavapiirissä ovat tuoneet ilmi sen tosiseikan, että käteistä käyttää säännöllisesti entistä harvempi kuluttaja. Iäkkäämpien joukossa käteisen käytön osuus on korkeampi, mutta kasvava määrä heistäkin on siirtynyt osittain tai lähes kokonaan muihin maksutapoihin, kuten lähimaksuun. Maailman talouspoliittinen tilanne on kuitenkin saanut aikaan sen, että käteisestä ei myöskään haluta luopua. Sen koetaan olevan vähintään turvallinen tae tilanteisiin, jossa kortti- tai digimaksutavat eivät olisi mahdollisia. Eritoten Ukrainan tapahtumien käynnistymisen jälkeen käteisen katoaminen ei ole näköpiirissä. Käteisen käytön oikeus turvataan myös monen maan perustuslaissa. Euromaana olemme myös osana suurta rahaunionia, jonka jäsenmaat julkaisevat vuosittain rahoja, jotka ovat aktiivisen keräilyn kohteena. Rahan tunnettuus on pysynyt korkeana ja harrastus on saanut pariinsa uusiakin jäseniä. Ylläpitämässäni Facebook-ryhmässä Numismatiikka Harrastajat kahden euron käyttöjuhlarahojen arvokyselyt ovat tavanomaisia. Suomalaisista rahoista Keräilijä-blogissa onkin nyt kätevä listaus, josta arvon voi tarkistaa vaivatta.
Myös markka-ajan kohteiden keräily on edelleen aktiivista. Harvinaiset rahat löytävät ostajansa jopa huippuhintaan, kuten Ruotsin ja Suomen esimerkeistä voidaan havaita. Facebookin keräilyryhmissä tavanomaisetkin kohteet tuntuvat liikkuvan nopealla tahdilla, kunhan hinta on sopiva.
Englanti on keräilyharrastuksessani suuren mielenkiinnon kohteena, jonka vuoksi maan rahoja käsitellään Keräilijä-blogissa useissa artikkeleissa. Kuningas Charles III:n astuminen valtaan tarkoitti merkittävää uudistusta myös rahojen ulkoasussa. Englannin vuoden 2023 uusien rahajulkaisujen määrä oli runsas.
Kotimaisen keramiikan kohokohta vuonna 2023 oli Arabian 150-vuotisjuhlavuosi. Keräilijä-blogissa Arabian historiaa käsiteltiin mm. kirjoitussarjassa. On silti todettava, että esimerkiksi minulle Arabian keräilijänä ja harrastajatutkijana merkkivuosi ei ollut kovinkaan merkittävä. Arabian historia on vaikuttava, mutta tämän päivän Arabialla on vain vähän tekemistä alkuperäisen brändin kanssa. Nykyään Arabia on pääasiassa Aasian maissa alihankinnalla tuotteita valmistava yhtiö, jollaisia maailma on täynnä. Entisaikojen erikoislaatuinen ja instituutiomainen Arabia kotimaan tehtaineen on päivä päivältä kauemmaksi jäävä muisto, mutta onneksi Arabian eri tuotteiden keräilijäkunta on laaja.
Fiskarsia ja Arabiaa ei sovi liikaa soimata nykypäivän tilanteesta, koska monet muut yhtiöt ovat olleet samanlaisen ratkaisun edessä menneneinä vuosina ja vuosikymmeninä. Yleisö haluaa kotimaista, mutta äänestää kassalla kuitenkin lompakollaan. Yhtiö taas tarvitsee elääkseen voitollista liiketoimintaa. Lopputuloksena on tuotannon siirtyminen maihin, joissa tuotanto on halvempaa. Keräilijä-blogissa emme kutenkaan välttele uutta, ulkomailla tehtyä Arabiaa, vaan kerromme uutisista ja uutuuksista säännöllisesti.
Keramiikan osalta kotimaisen tuotannon iloa tuovat edelleen monet pienet keramiikkapajat sekä erityisesti Arabian Taideosastoyhdistys, joka julkaisi vuonna 2023 mielenkiintoisen Muotokuvia-sarjan podcastina. Kotimaisen tuotannon perinnettä ylläpitää myös Porvoossa toimiva Vaja.
Mielenkiinnolla odotamme, mitä vuosi 2024 tuo tullessaan keräilyn saralla. Kiitos kaikille lukijoille vuodesta 2023!
Teksti: Miikka Jaala
Kuva: AdobeStock
2 vastausta artikkeliin “Keräilyvuosi 2023 ja Keräilijä-blogi 1 vuotta”
Kiitokset yhteenvedosta. Arvostan osaamistasi ja diplomaattista toimintaasi eri ryhmissä. Hyvää alkanutta vuotta
Kiitos paljon Aki ja erinomaista alkanutta vuotta!